Dodaj do ulubionych

VIII Mistrzostwa Głogowa - 18 września 2010 r.

28.08.10, 18:54
Głogowski Klub Szaradzistów "As" serdecznie zaprasza miłośników krzyżówek na
VIII Otwarte Szaradziarskie Mistrzostwa Głogowa, które odbędą się dnia 18
września br. o godz. 12.00 w auli Liceum Ogólnokształcącego nr 1 w Głogowie
przy ul. Jedności Robotniczej 10.

Zwracam uwagę na (i przepraszam za) zmianę miejsca turnieju - ot, zrobił nam
MOK niespodziankę w trybie last minute. Na stronie internetowej "Asa" jest już
plik pdf z mapką z zaznaczoną aktualną lokalizacją turnieju - myślę, że nie
powinno być kłopotów z trafieniem.

----------
♣ As ♥
Obserwuj wątek
    • ab-in Re: VIII Mistrzostwa Głogowa - 18 września 2010 r 28.08.10, 22:34
      W tym samym dniu w Grodzisku Mazowieckim odbywa się I część Edypiady :-)
      • ab-in Re: VIII Mistrzostwa Głogowa - 18 września 2010 r 17.09.10, 22:23
        Niestety, I część Edypiady zostaje przełożona ;-(
    • uhuhu Szczególik organizacyjny 08.09.10, 20:55
      Wszystkich zmotoryzowanych szaradzistów zdążających na nasze mistrzostwa informuję, że pojazd najlepiej będzie zaparkować na terenie liceum - wjazd przez bramę od strony Alei Wolności. W Głogowie od kilku miesięcy funkcjonują strefy parkingowe (w sobotę od 10.00 do 14.00) i okolice liceum są ową strefą objęte, natomiast teren wewnętrzny szkoły już nie, stąd niniejsza sugestia.
    • uhuhu Wyniki turnieju 18.09.10, 17:19
      Wyniki VIII Szaradziarskich Mistrzostw Głogowa, zorganizowanych przez Głogowski Klub Szaradzistów „As” (18 września 2010 r.):

Maksymalnie w dwóch 70-minutowych rundach można było zdobyć 164 punkty.

01. Norbert Stawik, Poznań – 156 pkt
      02. Marcin Zieliński, Warszawa – 149
      03. Rafał Tałaj, Częstochowa – 123
      04. Marcin Radoń, Kraków – 113
      05. Rafał Rogowski, Pabianice – 110
      06. Andrzej Tałaj, Częstochowa – 108
      07. Agnieszka Warwas, Poznań – 106
      08. Jerzy Buczek, Kraków – 104
      09. Mariusz Góralski, Wrocław – 104
      10. Zbysław Pieczyński, Śrem – 91
      11. Piotr Łojewski, Poznań – 90
      12. Bogdan Tropak, Zielona Góra – 90
      13. Michał Wysocki, Gniezno – 89
      14. Marzena Szymanowska, Poznań – 85
      15. Krzysztof Pawłowski, Katowice – 81
      16. Barbara Sudoł, Olkusz – 70
      17. Wieńczysław Syguda, Częstochowa – 67
      18. Franciszek Adamski, Katowice – 65
      19. Wacław Frydrych, Kraków – 64
      20. Małgorzata Antczak-Kęsy, Pyzdry – 62
      21. Stanisław Ochot, Katowice – 59
      22. Andrzej Stachów, Żary + Alicja Stiller, Poznań – 58
      24. Michał Łojewski, Myślibórz – 52
      25. Józef Jachowicz, Lubin – 51
      26. Marek Kozłowski, Zielona Góra – 49
      27. Ignacy Bartoszewski, Wonieść – 47
      28. Hanna Świder, Polkowice – 44
      29. Franciszek Kamiński, Głogów + Adam Skowroński, Jarocin – 43
      31. Katarzyna Rozmus, Polkowice + Mariola Tałaj, Częstochowa – 41
      33. Józef Błażejewski, Głogów – 40
      34. Bolesław Praizner, Rzepin – 39
      35. Czesław Piwko, Żary – 37
      36. Wanda Patykiewicz, Kraków – 36
      37. Stefan Koczarski, Szczecin – 35
      38. Tadeusz Basiaga, Kraków – 29
      39. Anna Handke, Jarocin + Krystyna Rydz, Głogów – 27
      41. Klara Szatkowska, Głogów – 16

Zwycięzca otrzymał Puchar Starosty Głogowskiego oraz nagrodę główną ufundowaną przez Prezydenta Miasta Głogowa – urządzenie wielofunkcyjne do komputera.

Najlepszy głogowianin – Franciszek Kamiński – otrzymał Puchar Dyrektora Miejskiego Ośrodka Kultury w Głogowie.

Wszyscy uczestnicy zawodów otrzymali nagrody rzeczowe.
      • ab-in Re: Wyniki turnieju 18.09.10, 20:11
        Czy można by było dostać zadania z tego turnieju w wersji elektronicznej?
      • uhuhu Wyniki - punktacja w poszczególnych rundach 20.09.10, 13:35
        W każdej z rund można było zdobyć 82 punkty. Po pierwszej rundzie prowadził Marcin Zieliński przed Norbertem Stawikiem i Agnieszką Warwas. Rundę drugą wygrał Norbert przed Rafałem Tałajem i Marcinem Zielińskim.

01. Norbert Stawik, Poznań – 156 (78 + 78)
        02. Marcin Zieliński, Warszawa – 149 (80 + 69)
        03. Rafał Tałaj, Częstochowa – 123 (53 + 70)
        04. Marcin Radoń, Kraków – 113 (48 + 65)
        05. Rafał Rogowski, Pabianice – 110 (55 + 55)
        06. Andrzej Tałaj, Częstochowa – 108 (56 + 52)
        07. Agnieszka Warwas, Poznań – 106 (61 + 45)
        08. Jerzy Buczek, Kraków – 104 (50 + 54)
        09. Mariusz Góralski, Wrocław – 104 (53 + 51)
        10. Zbysław Pieczyński, Śrem – 91 (48 + 43)
        11. Piotr Łojewski, Poznań – 90 (44 + 46)
        12. Bogdan Tropak, Zielona Góra – 90 (45 + 45)
        13. Michał Wysocki, Gniezno – 89 (42 + 44)
        14. Marzena Szymanowska, Poznań – 85 (41 + 44)
        15. Krzysztof Pawłowski, Katowice – 81 (42 + 39)
        16. Barbara Sudoł, Olkusz – 70 (35 + 35)
        17. Wieńczysław Syguda, Częstochowa – 67 (33 + 34)
        18. Franciszek Adamski, Katowice – 65 (33 + 32)
        19. Wacław Frydrych, Kraków – 64 (31 + 33)
        20. Małgorzata Antczak-Kęsy, Pyzdry – 62 (21 + 41)
        21. Stanisław Ochot, Katowice – 59 (28 + 31)
        22. Andrzej Stachów, Żary + Alicja Stiller, Poznań – 58 (31 + 27 & 27 + 31)
        24. Michał Łojewski, Myślibórz – 52 (23 + 29)
        25. Józef Jachowicz, Lubin – 51 (28 + 23)
        26. Marek Kozłowski, Zielona Góra – 49 (25 + 24)
        27. Ignacy Bartoszewski, Wonieść – 47 (26 + 21)
        28. Hanna Świder, Polkowice – 44 (23 + 21)
        29. Franciszek Kamiński, Głogów + Adam Skowroński, Jarocin – 43 (24 + 19 & 16 + 27)
        31. Katarzyna Rozmus, Polkowice + Mariola Tałaj, Częstochowa – 41 (20 + 21 & 22 + 19)
        33. Józef Błażejewski, Głogów – 40 (23 + 17)
        34. Bolesław Praizner, Rzepin – 39 (26 + 13)
        35. Czesław Piwko, Żary – 37 (18 + 19)
        36. Wanda Patykiewicz, Kraków – 36 (16 + 20)
        37. Stefan Koczarski, Szczecin – 35 (15 + 20)
        38. Tadeusz Basiaga, Kraków – 29 (14 + 15)
        39. Anna Handke, Jarocin + Krystyna Rydz, Głogów – 27 (17 + 10 & 17 + 10)
        41. Klara Szatkowska, Głogów – 16 (7 + 9)
    • uhuhu Linki do kilku relacji 19.09.10, 09:08
      www.glogowmix.tv/18-ix-2010-viii-otwarte-szaradziarskie-mistrzostwa-glogowa/
      www.glogow-info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=14724&Itemid=2
      www.gpi2.website.pl/galerie/!!!_2010/VIII_Otwarte_Szaradziarskie_Mistrzostwa_Glogowa_MOK_18-09-2010/album/index.html
      • uhuhu Linki do kilku relacji II 22.09.10, 10:16
        Na portalu Luxer(w rytmie jesiennej ballady The Steepwater Band):
        szarady.aplus.pl/modules/news/article.php?storyid=314

Na stronie Pyrrusa:
        picasaweb.google.pl/pyrrus.poznan/VIIIMistrzostwaGOgowa?authkey=Gv1sRgCOyriIXBvZHgPA#slideshow/5518353316224522018
        Gazeta Lubuska:
        www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100920/POWIAT03/346884686
    • uhuhu Przeprosiny 19.09.10, 15:39
      Jak się okazuje, nie popisałem się jako autor zadania "Na zakładkę". Jako jury uznawaliśmy wszystkim słowo SKARBIK, nie uznawaliśmy zaś słowa SKARBEK. Problem w tym, że oparliśmy się w głównej mierze na słowniku ortograficznym PWN, który odnotowuje wyłącznie zdrobnienie "skarbik". Piotr Łojewski podesłał mi skan ze słownika Doroszewskiego z niezbitym dowodem na to, że "skarbek" winien być zaliczany. Serdecznie przepraszam wszystkich, którzy na skarbku stracili punkt.

• piloje Re: Przeprosiny 19.09.10, 18:08
        Chyba się nikt o tego skarbka nie pogniewał:)

A'propos takich sytuacji, to gdyby to dotyczyło innego turnieju w dość odległym rejonie geograficznym , to przewodniczący jury ( a zarazem autor wszystkich zadań) z pewnością udowadniałby mi, że posiadam wydanie słownika z błędem drukarskim. Słowo 'przepraszam' na pewno nie przyszłoby mu do głowy.
        • zemet Re: Przeprosiny 19.09.10, 19:27
          Jeśli zainteresowani organizowaniem dobrych mistrzostw szaradziarskich szukają wzoru dla siebie, powinni skorzystać z rad i doświadczeń głogowskiego ASA. Mam przed sobą zestaw bodaj 69. zadań z dwóch rund tegorocznych zawodów. I na repetę Konkurs złożony z ośmiu zadań. Jeśli rozwiązujący chcą rzeczywiście przetestować własne umiejętności, winni się z nimi zmierzyć. Istna mozaika pomysłów do intelektualnego, dającego satysfakcję i poszerzającego intelektualne horyzonty, namysłu. Co najważniejsze, Leszek Rydz et consortes zrozumieli, że nie mnożenie trudnych nazw własnych w określeniach, piętrowe objaśnienia, zapożyczenia z języków obcych, różne tam takie tablo, bożole, ale zabawa słowem, poszerzanie pola znaczeń, oryginalne skojarzenia stanowią o przyszłości szaradziarstwa. Jednak wymyślenie interesujących objaśnień wymaga pracy, nie mechanicznego powielania stereotypów, zdania się na programy dla układaczy. I nade wszystko zdobywania wiedzy, czytania książek, szperania w Internecie, chodzenia z pomysłem w głowie nawet kilka miesięcy. Szukacie potwierdzenia dla powyższych stwierdzeń? Polecam więc owołs w słowie, osobówkę, przewrotkę, jaśka, z różnych bajek, anagram o akordziku Leszka Rydza, pomysłówkę, osiem planet, ulicówkę Zbyszka Kurowskiego, metamorfozę, Karolinkę Teresy Czerwińskiej (cieszy jej rozwój w układaniu zadań), przymrużkę Zdzisława Jagodzińskiego i ZK. Nawet w prostym rebusie anagramowym o opadach ZJ świetnie połączył słowo z obrazem. „Klepie pacierze”, „wizytownik wizy”, „pije przy piersi, gdy mały” z przymrużki skrzą się humorem i potwierdzają prawdę, że o doskonałości świadczy prostota. Czym tłumaczyć wysoki poziom głogowskich zadań? Tuszę, że zespołowym działaniem, animowanym przez Leszka Rydza. Wyrasta Prezes ASA na czołowego w tej chwili polskiego szaradzistę, konsekwentnie szlifując własne umiejętności, i niczym alchemik słowa drążący materię semantyki. Nie dziw więc, że Pani Iwona z „Rozrywki” korzysta z weny ASA. Oby Kameny sprzyjały Leszkowi, oby nie popadł w rutynę. Tak trzymać ASY!
          • reptar Re: Przeprosiny-endorfiny 21.09.10, 08:58

zemet napisał:

> Co najważniejsze, Leszek Rydz et consortes zrozumieli, że nie mnożenie trudnych nazw
            > własnych w określeniach, piętrowe objaśnienia, zapożyczenia z języków obcych, różne tam
            > takie tablo, bożole

● Sborna, Hannah, Baker Street, Sankt Moritz, Gryzonia, Ramos, Garibaldi, Gonera, Kliczko, Patria (czyli niekoniecznie łatwe nazwy własne)
            ● lukarna, luger, dubbing, futsal, kalebasa, squaw, foxhound, aspirata, persyflaż, flażolet, silos, fisza, halifaksy, mafioso, pony, partyzana, rumb, inkaso, izomeria, gnomon, reset (czyli szeroki wachlarz zapożyczeń starych i nowych)

Nie było „bożole”, ale było flamique a porions, w objaśnieniu...

A do tego:
            ● skarbik, banieczka, prosiątko, akordzik, stadko, eskalopek, temacik (czyli zdrobnienia, niejednokrotnie przez Ciebie, Zemet, sekowane)
            ● hamleci, lassa, etykietki, pożary, lamparty, liczniki (te od ułamków!), raporty, balerony, samoloty, ceprzy, satyrycy, msze (czyli liczba mnoga, mająca u Ciebie przechlapane jak Kartagina u Katona)

„Leszek Rydz et consortes” (łatwe niezapożyczenie?) to ekipa czarodziejów, która potrafi oczarować mnie tym wszystkim, co lubię, i równocześnie Zemeta wszystkim tym, co... lubię. Czytam i oczom nie wierzę! Czy to ten sam Zemet, który od zawsze piętnuje i potępia liczbę mnogą, zdrobnienia, nazwy własne, zapożyczenia? Normalnie bym pomyślał, że ktoś zhackował Ci nicka, Zemet, gdyby nie to, że... mało kto potrafi chwalić coś, co w tym samym zdaniu zwalcza   ;-)

To chyba najlepiej świadczy o tym, jak dobrze przygotowany jest głogowski zestaw. Zdrobnieniożerca nie zauważa zdrobnień, zapożyczeniofob nie zauważa zapożyczeń. Czy w zestawie były może jakieś skandalicznie niegramatyczne rebusy, błędy ortograficzne, plamy po jedzeniu - których ja nie zauważyłem? Może w ogóle miałem w rękach tylko składkę krzyżówek panoramicznych, a to co opiszę to tylko precyzyjnie skrojony na mój gust omam? Przy tym głogowskim natężeniu pozytywnej magii - wszystko możliwe. Nie zauważyłbym.

Ale dość tych dygresji, wracam do świata realnego. Mistrzostwa Głogowa chwalę i na nie jeżdżę. Do tego często. Dlatego chwalić nie muszę. Nie umiem pisać takich laurek, jak przedmówca, ale ocenę (choć, jak wspomniałem, chwalić - bo jeżdżę - nie muszę) wystawiam najwyższą. Kilka zadań z tegorocznego zestawu to doskonałość w postaci czystej. Mam na myśli „szyfrogram x 2 + A” Zbyszka Kurowskiego (notabene koniecznym warunkiem napoczęcia tego zadania było wpisanie jednego wyrazu, a liczba jego mnogą być musiała), ośmiowyrazową swatkę Leszka Rydza i tegoż autora „ciąg objaśnień”. Większość z nie wymienionych to również ścisła ekstraklasa. I pomysły, i haczyki, i niepsucie niespodzianek niepotrzebnymi niedyskrecjami.
    • tsevrah ZADANKA! 20.09.10, 14:12
      ponawiam prośbę o udostępnienie zadań z tego turnieju :)
      na stronie Asa nie znalazłem więc może jakaś inna droga?
      • uhuhu Re: ZADANKA! 20.09.10, 14:50
        tsevrah napisał:

> ponawiam prośbę o udostępnienie zadań z tego turnieju :)
        > na stronie Asa nie znalazłem więc może jakaś inna droga?

Próbowałem dostarczyć zestawy na harvestowy adres gazetowy, ale wciąż dostaję zwroty (czyżby zapchane konto?). Proszę o ewentualne podesłanie innego mejla, na który mógłbym wysłać pdf-y. Pdf-y ważą 2 MB.
        • wujekjarek1 Re: ZADANKA! 20.09.10, 18:39
          to i ja poprosze zadanka na wujekjarek1@gazeta.pl
          pozdrawiam
        • ab-in Re: ZADANKA! 21.09.10, 18:20
          Ja też poproszę... Adres mailowy: tpokzsib96c@wp.pl.
          • piloje Re: ZADANKA! 21.09.10, 21:13
            fajny (szaradziarski) adresik; Czasami nie zniechęcaj się po Łodzi, mi też te zadania jakoś nie leżały:)
            • ab-in Re: ZADANKA! 23.09.10, 19:12
              Broń Boże! xD
              Do zobaczenia 2 października na Maratonie Szaradziarskim (Toruń).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka