jw1969 14.01.22, 20:45 www.press.pl/tresc/68747,wydawnictwo-bauer-przejelo-prawa-do-wydawania-13-magazynow-krzyzowkowych Po niedawnej repolonizacji lokalnych mediów - tym razem ruch w przeciwnym kierunku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciuflaj276 Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 16.01.22, 09:17 Mnie zainteresowała informacja o ponad 2 milionach zysku "Rozrywki" rocznie. A honoraria są tragicznie małe. Starzy szaradziści mówią, że cztery (!!!) razy mniejsze niż kiedyś. Nawet egzemplarze autorskie zlikwidowano. Odpowiedz Link
necz Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 17.01.22, 13:16 Mniej więcej orientuję się jakie są honoraria w w wydawnictwach "Rozrywki". A jak to się ma do honorariów za podobne zadania w "Szaradziście" czy "Diagram jolki"? Odpowiedz Link
reptar Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 17.01.22, 15:18 Powyższe odpowiedzi dobitnie świadczą o tym, dokąd zmierza nie "Rozrywka", lecz szaradziarstwo w ogólności. Nic o krzyżówkach, rebusach, szaradach. Jedyne, co wzbudza emocje, to kto komu ile i dlaczego tak mało płaci. Zastanawiam się, czy nie zmienić nazwy forum na "Jak wyrwać kasę". Informuję, że odtąd będę kasował wpisy podpadające pod tę drugą nazwę. A gdyby znalazł się chętny na stworzenie osobnego forum i przechwycenie tego "nurtu szaradziarstwa", to tylko przyklasnę, a nazwę "Jak wyrwać kasę" odstąpię. Bez żalu, ale najważniejsze, że BEZPŁATNIE. Odpowiedz Link
ciuflaj276 Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 18.01.22, 09:10 Odnośnie uwag poprzednika. 1. Zgoda, że mało. No, może zawstydzająco mało. 2. Nie było mowy o tym komu. 3.Przeglądam forum od paru lat. I, o ile pamiętam, to pierwszy wpis o kasie. 4. Kolego Reptarze: Czy jeden (dwa) wpisy na wiele lat to tak dużo? Czy powinny powodować aż tak ostrą reakcję? 5. Kasowanie wpisów nie zmieni odczuć autorów. 6. Każda cenzura powinna być ostatecznością. 7. Ciekawe czy ten wpis zostanie skasowany? Zgadzam się, że są ważniejsze tematy w sprawie Bauera i Rozrywki. Ale nie mam (kto ma?) jakieś konkretne informacje pozwalające na rzeczową wymianę poglądów? Odpowiedz Link
jw1969 Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 18.01.22, 10:46 W istocie miałem nadzieję na zainicjowanie dyskusji na temat przyszłości polskiego czasopisma szaradziarskiego z długą tradycją. Oczywiście można jedynie snuć przypuszczenia, na ile nowy właściciel będzie kierował się wyłącznie kryteriami ekonomicznymi i np. mniej dochodowe tytuły zaczną znikać, czy jednak (przynajmniej na początku) przez jakiś szacunek dla czytelników wszystko zostanie po staremu. Zespół, o ile wiem, w zdecydowanej większości pozostaje, ale nie wiadomo, jak dużą będzie mieć swobodę działania i czy z czasem nie zacznie się wykruszać. Bardziej chodziło mi o to, jak oceniacie ten ruch - jako czytelnicy, autorzy. Nie tylko z punktu widzenia wysokości honorariów (nie sądzę, żeby wzrosły). Będziecie nadal kupować i wysyłać zadania? Czy to było nieuniknione? Czy na rynku nie ma miejsca dla takich małych graczy? Oczywiście najwięcej mogliby powiedzieć redaktorzy, ale przypuszczalnie zbyt wiele nie mogą. Odpowiedz Link
al.es-de Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 18.01.22, 10:44 Myślałam, że ten wpis będzie dotyczył braku turniejów organizowanych przez redakcję w 2022 roku... Odpowiedz Link
jw1969 Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 18.01.22, 11:06 Na to nie zwróciłem uwagi. Sprawy mogą być powiązane, ale pandemia też swoje robi. Na przykład Mistrzostw Wrocławia nie ma w planie właśnie z jej powodu. Odpowiedz Link
necz Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 18.01.22, 11:37 Wywołany temat honorariów postanowiłem kontynuować dlatego, że w ostatnich latach daje się zauważyć odpływ autorów z wydawnictw Rozrywki do Technopolu. Mój udział w temacie honorariów jest śladowy, dlatego insynuacje administratora w stosunku do mnie, że chodzi tu tylko "jak wyrwać kasę' jest nieuprawniony i niepoważny. Odpowiedz Link
jw1969 Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 18.01.22, 11:55 Reptarowi chodziło raczej o to, że dyskusja zboczyła z głównego wątku w kierunku niekoniecznie pożądanym. Faktem jest, że ostatnio na Forum niezbyt dużo wpisów i każdy głos dotyczący przyszłości szaradziarstwa byłby cenny. Odpowiedz Link
rafi1983 Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 07.02.22, 16:02 Czy z wami też się kontaktowali z tego wydawnictwa? Odpowiedz Link
ab-in Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 04.03.22, 20:58 I już (chyba od dzisiaj) próba wejścia na stronę rozrywka.waw.pl kończy się przekierowaniem na: bauer.pl Odpowiedz Link
tennickjestniezajety Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 05.03.22, 09:02 Czyżby turniejowe relacje i nie tylko poszły do piachu? Odpowiedz Link
ab-in Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 05.03.22, 11:58 Coś tam się mogło uchować: web.archive.org/web/20210315000000*/rozrywka.waw.pl Odpowiedz Link
leuchtkaefer Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 05.03.22, 12:08 Facebook Rozrywki działa, może zostanie w takiej formie. Jednak tam nie ma wszystkiego, co można było znaleźć na rozrywka.waw.pl. No i informacje są nieaktualne, adres to nadal Nowogrodzka, a rozumiem, że teraz to Motorowa, to samo adres e-mail. Odpowiedz Link
rob.k Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 05.03.22, 16:12 Może po prostu przenoszą stronę na rozrywka.bauer.pl ??? I z tą nadzieją pozostanę ;) Odpowiedz Link
tadeusz46-xxl Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 15.03.22, 11:50 Dużo nowego w szaradziarstwie - W terminarzu turniejów ( na stronie Rozrywki - nim tę stronę opanowała Przyjaciółka i Kobieta i Życie) nie znalazłem Szaradziarskich Mistrzostw Polski czy Biesiady Szaradziarskiej. - Nie ma już możliwości wysyłania rozwiązań zadań esemesm - jako prenumerator większości rozrywkowych czasopism otrzymuję je teraz pakowane w folię pojedynczo - Stopka redakcyjna wzbogaciła się o kilku dyrektorów. Zajmuje już pełną szpaltę. Co dalej? Już dziś Rozrywka Magazyn przepełniona jest Panoramami i wykreślankami. W pogoni za słupkami czytelnictwa obawiam się zamykania niektórych, wprowadzania np. malowanek dla dzieci i dorosłych. Dokąd zmierzasz Rozrywko? Odpowiedz Link
tennickjestniezajety Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 15.03.22, 16:08 - -2 zadania z ostatniej strony dwutygodnika na rzecz reklamy -rozrywka.waw.pl jako źródło informacji turniejowej czy kalendarza czasopism adios? Odpowiedz Link
rob.k Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 01.07.22, 07:23 Nie podobają Ci się reklamy "100% czopków na płaskostopie" na ostatniej stronie "R"? No to zajrzyj na ostatnie strony najnowszego numeru "Jolek na Cały Rok" - cztery i pół strony stracone na przedruk krzyżówek z innych wydawnictw. Dla osób, które rozwiązują coś więcej, niż tylko JnaCR - bez sensu. A miejsca szkoda! Odpowiedz Link
antypz [...] 10.06.22, 09:14 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
harvester Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 10.06.22, 11:54 Jeżeli jest tak jak piszesz (nie mam jeszcze numeru lipcowego) to sprawa rzeczywiście jest beznadziejna. Ja osobiście kupowałem to pisemko wyłącznie dla tego 'nie tylko'. Uwielbiam zadania logiczne a nie wydaje mi się, żeby w jakimś innym periodyku można było znaleźć cegiełki, kwadraty ABC, wieżowce i inne tego typu perełki. Samo sudoku (nawet ambitniejsze i z różnymi udziwnieniami) nie uratuje tego pisma. Katastrofa :/ A może czytelnicy forum są w stanie polecić jakąś alternatywę, o której dotychczas nie wiedziałem? Odpowiedz Link
widok22 Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 11.06.22, 17:42 Czuję się wywołany do tablicy, ponieważ to ja byłem głównym orędownikiem zmian w „Nie Tylko Sudoku”. Uważałem i uważam, że łączenie w jednym miesięczniku diagramów sudoku z ciekawymi zadaniami logicznymi było błędem redakcyjnym. Ale jeżeli tak bardzo lubicie cegiełki, wieżowce i inne tego typu zadania logiczne, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy podjęli prace nad czasopismem, które będzie zawierało tego typu zadania. Już bez balastu trzydziestu kilku stron z diagramami sudoku! Rozwiązywałem sudoku zarówno w poprzedniej wersji, jak i w obecnej. Myślę, że teraz zadania rozwiązują się ciekawiej (nie ujmując niczego autorom sudoku publikowanych wcześniej). W nowej wersji „Nie Tylko Sudoku” postawiliśmy akcent na sudoku. Jeżeli potwierdzi się, że nie jesteście osamotnieni w lubieniu ciekawych zadań logicznych, z przyjemnością wypuścimy miesięcznik z akcentem na „Nie Tylko”. Odpowiedz Link
harvester Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 12.06.22, 11:45 To, czy był to błąd redakcyjny, czy nie, powinno się stwierdzać badając preferencje czytelników. A coś czuję, że w tym wypadku takiego rozeznania nie było. Tym samym praktycznie zniknęło jedyne pisemko na rynku, w którym można było znaleźć niesztampowe i ciekawe zadania logiczne. Nawet jeżeli bardzo minimalistycznie przyjąć, że zaledwie 25% czytelników kupowało Nie tylko Sudoku dla pozostałych zadań logicznych, to teraz kupować was nie będą. Nowych czytelników też raczej wam nie przybędzie, bo konkurencja na rynku jest duża. A nowego pisemka dla 25% zrezygnowanych z pewnością wydawać się nie opłaca. Jednym słowem widzę tutaj mocnego (i nie pierwszego) samobója strzelonego sobie przez rzeczone wydawnictwo. Odpowiedz Link
1803ania Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 17.06.22, 13:03 Kupiłam ostatni raz "Nie tylko sudoku". Pismo. które przez kilka lat dostarczało radości i biło inne tego typu tytuły, upadło. Nowy wydawco, nie wstyd Ci? Zmierzasz nie w tym kierunku. Jeśli w podobną stronę będą dryfowały pozostałe tytuły, pogrzebiemy polskie szaradziarstwo przez duże S. Odpowiedz Link
pierwsze_all Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 19.06.22, 00:14 Niestety, pozostałe tytuły będą dryfowały w podobnym kierunku na 100% :( Trzy flagowce: dwutygodnik, Jolki i Rewia na razie się uchowają, pytanie tylko jak długo - optymistycznie zakładam najwyżej dwa lata, potem zjazd w kierunku coraz większej ilości komputerowej masówki: przecież honoraria to koszt, redakcja, korekta, ręczny skład to koszt - takie jest rozumowanie pana, który kupił sobie cytrynę do wyciśnięcia - jak się skończy jazda na sentymencie do logo (zauważyliście, że w tym nowym Sudoku 'Rozrywka' jest wielką czcionką?) to do kosza, bo "nierentowne". Taki mamy kapitalizm - zły pieniądz wypiera lepszy... Odpowiedz Link
antypz Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 19.06.22, 13:04 Wydawca sprzedając prenumeratę pisma, sprzedaje treści, których prenumerator się w tym periodyku spodziewa. Gdybym wiedział, że w trakcie roku zmienią zostanie zmieniona zawartość pisma, bo ktoś sobie wymyślił, że tak będzie lepiej, nie płaciłbym abonamentu za coś czego niechcę. Jeżeli zamawiam "Wiadomości Rolnicze" to chcę je otrzymać a nie informacje o kopalni węgla. Odpowiedz Link
pierwsze_all Re: Quo vadis, "Rozrywko"? 19.06.22, 14:57 Możesz zrezygnować z prenumeraty "od teraz" i zażądać zwrotu wpłaconych wcześniej pieniędzy. Odpowiedz Link
antypz [...] 15.06.22, 00:01 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link