Dodaj do ulubionych

Muzyczna odmiana ciągówki

21.11.02, 10:37
Ciągówka to takie zadanie szaradziarskie w którym kolejne wyrazy łączą się ze
sobą literami (ostatnie jednego są zarazem pierwszymi następnego). Kiedyś
wykorzystując tę zależność wpadłem na pomysł tworzenia takiej ciągówki o
tematyce muzycznej. Oto moja propozycja:
BOY GEORGE MICHAEL JACKSON FIVE STAR SISTERS OF MERCYFUL FATE
Kolejno - Boy George, George Michael, Michael Jackson, Jackson Five, Five
Star, Star Sisters, Sisters of Mercy, Mercyful Fate.
Może spróbujecie dodać do tego ciągu coś nowego, albo macie pomysł na inny
tego typu łańcuch
Obserwuj wątek
    • uhuhu Re: Muzyczna odmiana ciągówki 21.11.02, 11:46
      słowa uznania dla dj.jacka za ciągówkę powyżej. Oczywiście najłatwiej ułożyć
      taką ciągówkę wyszukując takich artystów, którzy mają homonimowe imiona i
      nazwiska. Ja ongiś znalazłem taki ciąg muzyczno-filmowo-sportowy, nieco krótszy
      od ciągówki dj.jacka:

Elton John Wayne Gretzky

pozdrawiam!

uhuhu
      • reptar Językowe zwyczaje a tworzenie takich ciągów 21.11.02, 15:21
        Zwróćcie uwagę - znowu angielski! (ja tak nawiązuję do założonego niedawno
        wątku „Czy Anglicy anagramują lepiej od nas”). Jak się zapuści wyszukiwarkę
        us.imdb.com/Nsearch , to dla słowa Elton wyszukuje 28 aktorów i 2 aktorki
        oraz kilka garści kompozytorów, reżyserów, specjalistów od efektów specjalnych
        itd. To jeszcze o niczym nie świadczy - ważniejsze jest co innego: Elton
        występuje zarówno jako imię, jak i jako nazwisko. U nich są po prostu inne
        zwyczaje językowe.

Zresztą na odmienności zwyczajów bazuje zadanie pani Aleksandry Tymienieckiej
        (opublikowane w „Kalendarzu Rozrywki i Rewii Rozrywki” na rok 2002), w którym
        pewien polski dziekan miał rozmieścić amerykańskich studentów w pokojach na
        podstawie listu od swojego amerykańskiego odpowiednika, co skwitował słowami:
        „Do diabła z tymi amerykańskimi zwyczajami, jedyna osoba o żeńskim imieniu to
        pan sierżant piechoty morskiej”.

Tutaj (przy tworzeniu opisanych wyżej ciągówek) właściwie nie jest istotne
        rozróżnienie płci, więc powyższe opisanie kłopotów dziekana potraktujcie
        li tylko jako dygresję. Ale na tym różnica między nami a Ameryką się nie
        kończy. Z tego, co słyszałem, można tam nazywać dzieci dowolnie. Jak chcesz dać
        córce na imię Schwarzenegger albo Presley, to nikt nie zaoponuje. Tak więc
        worek z imionami i worek z nazwiskami stale się do siebie upodabniają.

No i kolejna sprawa - odmiana, choćby przez przypadki. W języku polskim znów
        znakomicie utrudnia tworzenie takich łańcuszków.
        • djjack Re: Językowe zwyczaje a tworzenie takich ciągów 27.11.02, 15:19
          W nawiązaniu do wypowiedzi Reptara przyszedł mi do głowy kolejny muzyczny ciąg
          imion i nazwisk: JIMMI CLIFF RICHARD MARX czyli Jimmi Cliff, Cliff Richard i
          Richard Marx (ewentualnie inny Richard np. Ashcroft).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka