jfalek Pucio pucio 12.01.04, 08:27 fundacja www.kwaternia.pl/kolumb/kolumb.php?klk=wydarzenia Fj Odpowiedz Link
reptar Lord Haw-Haw 28.01.04, 07:41 Za "Słownikiem wydarzeń, pojęć i legend XX wieku" Władysława Kopalińskiego: LORD HAW-HAW (wym. ho:ho:), przydomek Amerykanina Williama Joyce'a, który w sierpniu 1939 pojechał do Niemiec, aby zaoferować swoje usługi ministrowi hitlerowskiej propagandy, Josephowi Goebbelsowi. Jego audycje radiowe czasu wojny, mające zastraszyć i zdemoralizować brytyjskich słuchaczy, były raczej źródłem wesołości i drwiny niż strachu. Mimo to po aresztowaniu w maju 1945 został osądzony, a w 1946 powieszony za zdradę stanu. Przydomek wymyślony przez Jonaha Barringtona, korespondenta Daily Express, był aluzją do przesadnie oksfordzkiego akcentu poprzednika Joyce'a, który występował w radiu tylko przez kilka tygodni, Normana Baillie-Stewarta. Wymowa Joyce'a nie miała w sobie nic arystokratycznego. Odpowiedz Link
reptar tiki-tiki 08.02.04, 15:13 Nie znalazłem źródła, w którym takie wyrażenie figurowałoby jako hasło główne, ale w książce "Mody, kulty, fascynacje", o której wspominam w poście w innym wątku ( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=10541392&a=10613343 ) 'tiki-tiki' pojawiło się w opisie hasła CLACKERS. Odpowiedz Link
reptar SCIASCIA Leonardo (1921& & #35 8211;89), pisarz włoski 20.02.04, 10:26 Tutaj: SCIASCIA Leonardo. Odpowiedz Link
reptar tom-tom i Tortor 17.03.04, 17:39 1) tom-tom. 2) Tortor - lodowisko w Toruniu, ale nie tylko, bo oto: 3) inny Tortor. Odpowiedz Link
reptar Re: tom-tom i Tortor 28.10.05, 22:18 reptar napisał: > 1) tom-tom. Tom Tom (homonim tamtego) to główny bohater filmu "The Million Dollar Hotel" Wima Wendersa. Odpowiedz Link
wolny_strzelec1 Re: tom-tom i Tortor 30.10.05, 09:36 >reptar napisał: >filmu "The Million Dollar Hotel" Tylko dla ścisłości, ten fascynujacy film nosi tytuł:"The One Million Dollar Hotel". Pzdr.:) Odpowiedz Link
reptar Re: tom-tom i Tortor 01.11.05, 17:43 wolny_strzelec1 napisał: > Tylko dla ścisłości, ten fascynujacy film nosi tytuł:"The One Million Dollar > Hotel". Owszem, można się spotkać i z taką wersją, jednak tytuł filmu w pewnym brzmieniu znajdziesz tu: us.imdb.com/title/tt0120753/ Stamtąd zawędrować można na oficjalną stronę www.milliondollarhotel.com/ A więc jednak bez "One". Odpowiedz Link
reptar kuli-kuli 18.03.04, 13:35 Jest taka rybka akwariowa, u nas nazywa się cierniooczek półpręgowany albo piskorek, i mam ją w "Wielkim atlasie ryb" Stanislava Franka (PWRiL, 1980), natomiast w Internecie jest do zobaczenia na przykład tutaj: www.e-animales.com/peces/ficha.php3?seccion=agua_dulce&id_sel=416 . Jak widzicie, jaj łacińska nazwa to Acantophtalmus kuhli. Widywałem te rybki w sklepach akwarystycznych (ba! miałem je kiedyś w swoim akwarium) sprzedawane jako kuli-kuli. Nazwy tej nie potwierdzają znane mi źródła książkowe, ale na ślad natknąłem się tu: cdprojekt.info/forum_post.asp?sid=8339&page=6 (ponieważ jest to jakieś forum, trzeba się liczyć z tym, że ten link się kiedyś zdezaktualizuje). Odpowiedz Link
uhuhu Laa-Laa 02.04.04, 11:02 Laa-Laa to teletubiś. Oto jedna z podkładek: www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.glowna?str=fis202214&skad=uzkmucpmny A tutaj jest cekawy test z teletubisiami: www.kultura.ahoj.pl/article.php?sid=2178 :) Odpowiedz Link
reptar Txun-txun 07.04.04, 16:35 Txun-txun to bębenek, narodowy instrument Basków. Jest tutaj: wiem.onet.pl/wiem/010bee.html Odpowiedz Link
reptar Ko-Ko i Jum-Jum 08.04.04, 14:54 Hasło z "Leksykonu wątków miłosnych" Władysława Kopalińskiego. 373: NANKI-PU i JUM-JUM Burleska-operetka "Mikado" A. Sullivana (...). Ko-Ko, ubogi krawiec z Titipu w Japonii, człowiek dobry i życzliwy ludziom, otrzymuje od mikada tytuł Mistrza Egzekucji w Titipu, dokąd właśnie przybywa wędrowny muzykant Nanki-Pu, zakochany do szaleństwa w Jum-Jum, młodziutkiej i uroczej wychowanicy starego Ko-Ko (...) itd. Odpowiedz Link
mika_p Re: Koko i Yum Yum 30.11.08, 22:39 Wróciłam do starego wątku i oto mogę na fali zamiłowania do lektury kryminałów L.J. Braun dodać, że Koko i Yum Yum to były imiona kotów Qwillerana, głownego bohatera serii "Kot, który..." Prawdziwe imię Koko brzmiało Kao K'o-Kung, o czym wspomniane jest w każdym tomiku. Odpowiedz Link
reptar Wodospad Jim Jim 14.04.04, 09:02 Wodospad Jim Jim znajduje się w australijskim Kakadu National Park. Podkładka jest tutaj przewodnik.onet.pl/1092,1824,1083848,1083850,artykul.html Odpowiedz Link
jfalek gili-gili...hmmmm 14.04.04, 10:14 ktoś próbował mi to robić :)))) www.google.pl/search?q=gili-gili&hl=pl&lr=lang_pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&start=0&sa=N Odpowiedz Link
jfalek onomatopeje 19.05.04, 13:45 www.jansze.republika.pl/gj/105.htm I to by było na tyle... FJ Odpowiedz Link
reptar BENBEN 23.07.04, 00:36 Cytat ze "Słownika mitów i tradycji kultury" Władysława Kopalińskiego, hasło RA: RA, Re, mit. egip. bóg słońca, który na początku czasów miał rządzić ziemią jako faraon, co dzień opuszczać swój Dom Benben (jego świątynię w Heliopolis) i wędrować przez 12 prowincji Egiptu, symbolizujących 12 godzin dnia. Odpowiedz Link
reptar Foo Foo i Mahna Mahna 03.01.05, 10:17 Przed chwilą dorzuciłem do swojego Leksykony psów pudla Miss Piggy o imieniu Foo Foo. Źródło: www.kermitage.com/html/characterindex/tms/characterm.html Wśród innych postaci z tego programu jest też niejaki Mahna Mahna (pamiętacie tę jego piosenkę?) Źródło: www.kermitage.com/html/characterindex/tms/characterm.html Być może po dokładnym przejrzeniu Kermitage'u znalazłoby się jeszcze parę "powtarzających się sylab". Odpowiedz Link
reptar Re: Foo Foo - poprawka linku 03.01.05, 10:21 reptar napisał: > Foo Foo. > Źródło: www.kermitage.com/html/characterindex/tms/characterm.html Błąd w linku. Miało być www.kermitage.com/html/characterindex/tms/characterf.html To tylko kwestia innej litery - trafiło w M zamiast w F. Dostęp do wszystkich liter jest z menu, które jest na tamtych stronach. Odpowiedz Link
mika_p Re: powtarzające się sylaby 03.01.05, 17:42 Taki długi wątek, a muchy tse-tse nie było... Odpowiedz Link
reptar Puapua 08.09.05, 22:13 Wyczytałem przed chwilą, że gubernatorem generalnym Tuvalu był niejaki sir Tomasi Puapua. Źródła: 1) encyklopedia.pwn.pl/76945_1.html 2) en.wikipedia.org/wiki/Tomasi_Puapua Odpowiedz Link
reptar Lua Lua 22.01.06, 11:16 Lomana Tresor Lua Lua - piłkarz Demokratycznej Republiki Konga (dawniej: Zair) - wczoraj wypracował jednego i strzelił drugiego gola Togijczykom. Myślę, że jakby dobrze przepatrzeć składy, to znalazłoby się dużo więcej takich intrygujących nazwisk. Zwróciłem na przykład uwagę na zawodnika o palindromowym nazwisku MAMAM, reprezentującego Togo. Odpowiedz Link
reptar Re: Lua Lua ma duometagram 10.06.06, 10:45 W meczu Polska-Ekwador w drużynie naszych pogromców wystąpił Jorge Guagua. Warto go tu dopisać, a przy okazji wspomnę, że par ta nadaje się idealnie do wątku o duometagramach Odpowiedz Link
reptar Fan niniejszego wątku 02.02.06, 20:43 Zobaczcie! Ten pan na pewno lubi powtarzające się sylaby   ;-) ww2.tvp.pl/7137,18,296371.galeria Odpowiedz Link
totet Re: Fan niniejszego wątku 05.02.06, 13:11 > Zobaczcie! Ten pan na pewno lubi powtarzające się sylaby ;-) > ww2.tvp.pl/7137,18,296371.galeria No tak, tylko reprezentacja RPA jest "powtarzalna", taka sborna, oranje czy canarhinios już nie. A co do wspomnianych przez reptara graczy Lua Lua i Manam (jako że ten wątek pokrywa się nieco z tym o nazwiskach piłkarzy), przypomnę tylko, że pasują i tutaj: Lebo-Lebo, Eric Djemba Djemba i Augustin Jay Jay Okocha. No i oczywiście, jeżeli jeszcze nie została wspomniana, chilijska drużyna Colo Colo. Odpowiedz Link
uhuhu Bamm Bamm 20.02.06, 22:04 Bamm Bamm to córeczka Barneya i Betty Rabble'ów, sąsiadów Freda i Wilmy Flintstone'ów: en.wikipedia.org/wiki/Bamm_Bamm Odpowiedz Link
reptar Bamm-Bamm czy Bam-Bam, córeczka czy syn 21.02.06, 00:19 reptar napisał w tym wątku (14 grudnia 2003 r.): > Bam-Bam to syn Barneya i Betty Rubble'ów z kreskówki "The Flintstones". > Podkładka: en.wikipedia.org/wiki/Fred_Flintstone Tu muszę przeprosić za nieuzasadnioną ufność i rozpowszechnienie błędnej wersji. Oparłem się na ówczesnej wersji: en.wikipedia.org/w/index.php?title=Fred_Flintstone&oldid=2937289 Dziś już jest poprawione na Bamm-Bamm. Co do płci, nie żebym się upierał, ale mnie się wydaje, że jednak syn... Odpowiedz Link
uhuhu Re: Bamm-Bamm czy Bam-Bam, córeczka czy syn 21.02.06, 08:34 Zaiste, syn! Co ja z tą córeczką... Odpowiedz Link
mika_p kri-kri 15.06.06, 02:44 Dziś w najnowszym numerze "Scooby Doo poznaje tajemnice świata" była wspomniana koza kri-kri z Krety. Poszukałam, wygląda to stworzenie tak: amital.republika.pl/galerie_foto/grecja/foto_07.html i ogólnie w googlu się pojawia. Odpowiedz Link
reptar Fak-fak 12.07.06, 11:31 pl.wikipedia.org/wiki/Fak-fak "Popularny atlas świata" (PPWK) podaje pisownię "Fakfak". Odpowiedz Link
reptar Ruanruan (Żuan-Żuan) 18.07.06, 08:10 Ruanruan (Żuan-Żuan) → encyklopedia.pwn.pl/29415_1.html Odpowiedz Link
rafcz Re: powtarzające się sylaby 18.07.06, 13:03 Kilka piosenek: "Siema siema" - Myniemy "Halo halo" - Jamal "Too late too late" - Metallica "Pikpikpik" - Ego "Ooh! Ooh!" - Yukmouth "Mix Up mix up" - Bob Marley "After after" - Young Dru "Mirror mirror" - LL Cool J "Fun fun fun" - Carpenters "Baby baby" - Die Toten Hosen "Ugu ugu" - Tic Tac Toe "Pidu pidu" - Leszcze "Bia bia" - Lil 'Jon "Bye bye bye" - N'Sync "Eat eat eat" - N'Sync "Płonę płonę" - TSA "Kiss kiss kiss" - Chumbawamba "Lie lie lie lie" - Chumbawamba "Klik - klik" - Elemer "Hush hush hush" - Paula Cole "Cha cha cha" - Busta Rhymes "Shine shine shine" - Chris Rea "Sierra sierra" - Chris Rea "Nie nie nie" - T.Love "Kap kap" - Paresłów "Wiem wiem" - Tede "Uciekaj uciekaj" - A.M.Jopek "Burn burn" Lost Prophest "Chi-baba chi-baba" - Perry Como "Gigi" - Perry Como "Honey Honey" - Perry Como "Tak tak tak" - The Analogs "Bla bla" - Tic Tac Toe "Rowdy rowdy" - 50 Cent "Dębiec dębiec" - 52 Dębiec "Gimmie gimmie gimmie" - A Perfect Circle "Uciekaj uciekaj" - A.M.Jopek "Holla holla" - Ja Rule "Vita vita vita" - Ja Rule "Coo-coo" - Janis Joplin Odpowiedz Link
rafcz Re: powtarzające się sylaby 28.07.06, 22:15 Dodatkowo trzy hymny państwowe: "Yumi,Yumi,Yumi" - Vanuatu "Patria, Patria" - Timor Wschodni "Biladi, Biladi, Biladi" - Egipt A dla fanów metagramów polecam hymn Indii: Jana-Gana-Mana Odpowiedz Link
ahaba Kwekwe 04.11.06, 21:06 To nie głos kaczek, ale miasto w Zimbabwe. Do roku 1982 Que Que (chociaż kto wie jak to się wymawia). Odpowiedz Link
djjack Lang Lang 22.02.07, 14:41 Chiński pianista Lang Lang 20 lutego wystąpił w Polsce. www.infochopin.pl/wydarzenia.php/2826/ Odpowiedz Link