Dodaj do ulubionych

żubr nr 45

28.04.03, 23:41
może ktoś z was wie jak się nazywał?potrzebne do ligi mistrzów( niektórzy
jeszcze to rozwiązują:))nie mogę się doszukać ...7 liter_0_ _ _ 0_( druga i
przedostatnia litera -O..w wyszukiwarce inernetowej pod hasłem żubr znalazłem
3 imiona żubrów : POZYTON, POTRZOS i POKEMON , które spełniają te warunki,
ale który jest tym tajemniczym numerem 45??? pomożecie?z góry dzięki...
Obserwuj wątek
    • uhuhu Re: żubr nr 45 29.04.03, 09:47
      mag, nie znalazlem 45-tki. moze po prostu zadzwon do znajomych szaradzistow z
      bialostockiej "Arary"? Oni maja najblizej, mogliby podjechac i zbadac sprawe...
      • reptar Re: żubr nr 45 29.04.03, 09:56
        „Arary”? Te żubry to - jeśli się nie mylę - ze Słowińskiego PN. Tak, mag?
    • reptar żubr nr 7764 29.04.03, 10:03
      No dobra, bierzmy się za rozpracowanie tego bysia-tajemnisia.

Na razie znalazłem, że Potrzos to żubr numer 7764
      www.wolinpn.pl/html/turystyka/zubrow/zubry/ksiega/ksiega.htm
      • reptar żubry nr 9507 i nr 9725 29.04.03, 10:05
        Są tam również - dopiero teraz patrzę - Pokemon (9507) i Pozyton (9725).
        A więc trzeba szukać chyba gdzieś indziej (gdzieś wcześniej).
        • reptar Prawdopodobny czas i miejsce 29.04.03, 10:18
          Z encyklopedii WIEM:

Z inicjatywy m.in. polskiego zoologa J. Sztolcmana 1923 powstało Międzynarodowe
          Towarzystwo Ochrony Żubra z siedzibą we Frankfurcie nad Menem. Z inicjatywy
          Towarzystwa 1932 rozpoczęto wydawanie Ksiąg Rodowodowych Żubrów, których
          redakcję 1946 powierzono Polsce, pierwszym redaktorem był J. Żabiński. W wyniku
          prób ratowania gatunku w Polsce, m.in. w ośrodkach w Białowieży, Pszczynie,
          Niepołomicach i Smardzewicach koło Tomaszowa Mazowieckiego, w 1939 liczba
          żubrów wynosiła 40 sztuk.

Na stronie www.wolinpn.pl/html/turystyka/zubrow/zubry/ksiega/ksiega1.htm

można znaleźć kolejny trop: drugą literę O mają żubry białowieskie. O!

• reptar Re: Prawdopodobny czas i miejsce 29.04.03, 10:20
            Białowieskie - cokolwiek by to miało znaczyć. Te trzy, Pozyton, Potrzos
            i Pokemon też mają drugą O, a pasą się całkiem gdzie indziej.

Ech, pochopności wniosków!             :-(
            • reptar Gdzie będą wiedzieć 29.04.03, 10:33
              Księgę Rodowodową Żubrów prowadzi Państwowa Rada Ochrony Przyrody. Obecnie
              wydawana jest w Białowieży pod redakcją dr Jana Raczyńskiego w dwóch językach:
              polskim i angielskim.

A więc miałeś rację, Uhuhu! Nic tylko dzwonić do „Arary”.
              • mag33 Re: Gdzie będą wiedzieć 29.04.03, 10:41
                do fragmentów tej księgi rodowodowej dotarłem w necie, ale nie ma tam nr 45
                tylko 7000 i więcej...ponoć w wyborczej był jakiś artykulik na temat tego
                żubra , ale też nie mogę znaleźć ...chyba przejadę się do Białowieży:)))))))
                dzięki za odzew!!
                • reptar Re: Gdzie będą wiedzieć 29.04.03, 10:57
                  A widziałeś strony www.zubry.com/historia/h08resb.html

oraz www.zubry.com/historia/h06ksro.html ?

To by sugerowało, że nr 45 był przed 1931 rokiem.
                  • mag33 Re: Gdzie będą wiedzieć 29.04.03, 11:56
                    ..gdzieś wyczytałem , że pogłowie żubrów zaraz po wojnie liczyło 44
                    sztuki ...może to jest pierwszy okaz urodzony po wojnie??? krzyżówa nie musi
                    być tautogramowa :)))) są żubry na inne literki..wszystko zależy gdzie urodzone
                    i skąd przybyły...
    • uhuhu Re: żubr nr 45 29.04.03, 10:53
      mag, a może zaweźmiesz się i ułożysz pikną tautogramową krzyżówę tematyczną z
      imion żuberków?? masz ponad 7000 do dyspozycji, więc możesz nawet pokusić się o
      przerywnikową!!
      • reptar Re: żubr nr 45 29.04.03, 10:58
        trudniej byłoby ułożyć nietautogramową       ;-)

(no, przesadziłem, ale naprawdę niewiele).
    • reptar Re: żubr nr 45 30.04.03, 12:06
      Mag, masz już tego żubra?

Ludzie mówią, że to chodzi o Pozytona i o wewnętrzną numerację Wolińskiego
      Parku Narodowego. Ja tego nie sprawdziłem i raczej nie będę sprawdzał, bo mnie
      to ani grzeje, ani ziębi - żadnych rozwiązań nie wysyłam. Ale jeśli tak, to
      uważam takie określenie za duże przegięcie. Równie dobrze można by napisać
      "piłkarz nr 11", a potem się dziwić, że nikt nie wpadł na to, że szukać trzeba
      w Góralu Żywiec. Taak, to taki sam stopień zagadki...
      • mag33 Re: żubr nr 45 30.04.03, 14:49
        ..są dwa obozy -jedni stawiają na pozytona , a inni na potrzosa..wg mnie
        ten żubr to przegięcie na maxa:))))( a na dodatek w MAXIE)...ligę mistrzów
        rozwiązuję z rozpędu---niektóre zadanka są nawet ciekawe ...
        • mag33 Re: żubr nr 45 30.04.03, 15:30
          aha...jedno jest pewne ..POKEMON I POZYTON URODZIŁY SIĘ w 2001-2002 roku i są
          dziećmi POTRZOSA, ur. w 1993( albo 1992)...
    • reptar Hej, no i co się w końcu... 31.05.03, 14:20
      Hej, no i co się w końcu okazało z tym zwierzem? Terminy pomijały, więc chyba
      już ktoś dotarł do tego, o co tam chodziło? Może sama redakcja udzieliła komuś
      wyjaśnienia? Jest wśród nas ktoś taki, kto zna prawidłową odpowiedź i wie,
      dlaczego jest ona właśnie taka?
      • mag33 Re: Hej, no i co się w końcu... 01.06.03, 12:31
        ...niestety do końca nie wiadomo..a co najgorsze następnego nru ponoć już nie
        bedzie--z przyczyn ekonomicznych....
        • kouba Re: Hej, no i co się w końcu... 15.06.03, 21:37
          Czy jest w końcu ten nowy numer Maxa.Ostatnio zapytałem się w kiosku i
          powiedziano mi ,że nie ma,a bardzo bym chciał zobaczyć te zadania z Ligi
          Mistrzów i zobaczyć czy rzeczywiście są tak trudne jak mówią.
          • mag33 Re: Hej, no i co się w końcu... 15.06.03, 22:42
            niestety z tego co mi wiadomo
            MAX-EDEN chyba zbankrutował...
            • ahaba Adam Wajrak na tropie żubra 12.02.04, 21:01
              W obszernym artykule Wajraka (DF nr 6/04) o żubrach wyłuskałem takie nazwy:
              Pilsch
              Planta (chociaż w innym miejscu: Planty)
              Plebejer
              Pomruk
              Popas

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka