Dodaj do ulubionych

nie płacący lokator

29.03.04, 21:57
mam prośbę o podanie procedury postępowania/możliwości prawnych w przypadku
lokatora z czynszem regulowanym(rodzina z 4 dzieci), który zalega 4 miesiące.
czy w tej kwestii szykują się jakieś zmiany w ustawie?
czy coś wiadomo jak będzie kształtowała się sytuacja po 01 maja? ogólna
zasada w sytuacji niezgodności prawa polskiego z unijnym daje w końcu
priorytet temu ostatniemu.
pozdrawiam
blu.
Obserwuj wątek
    • krotki Re: nie płacący lokator 29.03.04, 23:32
      nietety nic sie nie dzieje - Sejm jak widać nie ma czasu na ustawy nie wiem na jakim etapie jest nowelizacja, w niej faktycznie zniknie ugoda, teraz musisz ją zaproponowac bezsens ale cóz, prawo UE nie ma tu nic do zaoferowania nam - zreszta tam cokolwiek trwa latami!!

Pozdrawiam
      • oswn.poznan Re: nie płacący lokator 06.04.04, 12:24
        Krotki myślę, że trochę jednak dzieje się. Prace nad drukiem sejmowym nr 2382
        o zmianie ustawy o ochronie praw lokatorów trwają. W dniu 17.02.2004r. w
        Sejmie odbyło się pierwsze czytanie. Na wspólnym posiedzeniu Komisje
        Infrastruktury, Polityki Społecznej i Rodziny oraz Komisja Samorządu
        Terytorialnego i Polityki Regionalnej powołały 10-cio osobową podkomisję do
        prac w zakresie tego projektu nowelizacji ustawy o ochronie. Więcej informacji
        www.oswn.poznan.pl, linki, ustawy, "projekt nowelizacji", "stenogram
        17.02.2004". Podkomisja ta obradowała dwa razy w dniach 03 i 17 marca 2004
        roku, w pracach tej komisji uczestniczyli przedstawiciele właścicieli,
        lokatorów i innych zainteresowanych zaproszonych do prac podkomisji.
        Wiceprzewodniczący OSWN (www.oswn.pl) wskazał, iż bez względu na stanowisko
        komisji nastąpi uwolnienie czynszu od 2005 roku, skutecznie od marca lub maja
        2005 roku. Organizacje lokatorskie moim zdaniem mają mizerną argumentację
        prawną aby przedłużyć reglamentację czynszów na kolejne lata. Wydaje się, że
        wobec wstąpienia Polski do UE nie można twrale ograniczać czynszów, których
        ograniczanie zostało w 1994 roku wprowadzone jako regulacja czasowa, 10-cio
        letnia, inaczej Budżet Państwa musiałby wynajmującym zrekompensować koszty
        dalszej reglamentacji, a budżet dziurawy. Zapraszam do Prawnej z 02 marca
        2004r. i Rzeczpospolitej z dnia 03 marca 2004 roku. Właśnie mam w ręku dane z
        Ambasad RP na temat ochrony praw lokatorów i wysokości czynszów w starych i
        nowych krajach UE. Dane te myślę że w ciągu najbliższych dni będą podane na
        www.czynsze.lokatorzy.blink.pl . Inaczej mówiąc robimy co się da aby czynsze
        lokali mieszkalnych były uwolnione od 2005 roku, tak jak za lokale użytkowe
        uwolniono od 1994 roku. Uwolnienie czynszów lokali użytkowych nie zlikwidowało
        sklepów spożywczych, a w 1994 roku przecież była obawa, że nie będzie gdzie
        kupić dzieciom mleka, chleba itd. Pozdrawiam Henryk Tubacki Przewodniczący
        Oddziału w Poznaniu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Właścicieli Nieruchomości
        tubacki@oswn.poznan.pl
        • krotki to jakas telepatia 06.04.04, 12:58
          własnie od 12-00 siedziałem w Sejmie i czytałem protokoły z posiedzeńa komisji rozbawiło mnie że układ siłe jest PO 4 PiS 3 SLD ( w tym Murynowicz) 2 i 1 Samoobrona. zatem liberały górą. Zrszta ja reprezentuje ciągle pogląd że wojna jest juz wygrana.

Pozdrawiam

PS musze kończyć bożona wyciąga mnie na obiad odpisze szerzej wieczorem
        • krotki Re: nie płacący lokator 06.04.04, 14:54
          oswn.poznan napisał:
          > Podkomisja ta obradowała dwa razy w dniach 03 i 17 marca 2004
          > roku, w pracach tej komisji uczestniczyli przedstawiciele właścicieli,
          > lokatorów i innych zainteresowanych zaproszonych do prac podkomisji.
          > Wiceprzewodniczący OSWN (www.oswn.pl) wskazał, iż bez względu na stanowisko
          > komisji nastąpi uwolnienie czynszu od 2005 roku, skutecznie od marca lub maja
          > 2005 roku.

Rozumiem że mial na myśli
          1/ nic nie uchwala np. sejm sie rozwiąże lub jak zwykle nie zdążą
          2/ jak uchwalą to TK uwali

Organizacje lokatorskie moim zdaniem mają mizerną argumentację
          > prawną aby przedłużyć reglamentację czynszów na kolejne lata. Wydaje się, że
          > wobec wstąpienia Polski do UE nie można twrale ograniczać czynszów, których
          > ograniczanie zostało w 1994 roku wprowadzone jako regulacja czasowa, 10-cio
          > letnia, inaczej Budżet Państwa musiałby wynajmującym zrekompensować koszty
          > dalszej reglamentacji, a budżet dziurawy. Zapraszam do Prawnej z 02 marca
          > 2004r. i Rzeczpospolitej z dnia 03 marca 2004 roku.

A ja zapraszam

Rzeczpospolita
          Nr - sobota, 05.08.1995
          Zrównanie szans na wynajem mieszkań
          Kamienie milowe
          Kamienie milowe Zrównanie szans na wynajem mieszkań Marek Antoni Nowicki Austriacka ustawa z 1981 r. o czynszach, które określiła jego maksymalną wysokość przy najmie mieszkań, rozciągnęła działanie swoich przepisów na umowy wcześniej zawarte. Nie naruszyło to jednak praw własności właścicieli budynków, gdyż z punktu widzenia interesu społecznego nie nakładało na nich nieproporcjonalnie dużego ciężaru. Ustawa dała bowiem równe szanse wszystkim, którzy ....
          Autor: Marek Antoni Nowicki

Powiem tylko właściciele .... przegrali UE jest bardzo socjalistyczna i dopuszcza jak najbardziej reglamentacje czynszu . Ale to dalej!!

Właśnie mam w ręku dane z > Ambasad RP na temat ochrony praw lokatorów i wysokości czynszów w starych i > nowych krajach UE. Dane te myślę że w ciągu najbliższych dni będą podane na > www.czynsze.lokatorzy.blink.pl .

1/ znalazłem przypadkiem ta strone - na razie świetna!! moim zdaniem winna zastąpic Kamienice.pl która umarał a i pan R. hmmmmm mam do niego i osobiste uwagi - nie dokońca jest rzetelny. Niestety

2/ Dane te są szalenie interesujące - sporo wiem na ten temat - kiedys w warszawie był specjalny osrodek badajacy sprawy mieszkaniowe - byłem z nimi w kontakcie - nie pamietam nazwy ale mam korespondencje z nimi (pamierową ) od nich mam przepisy z Europy - nietety przygnębiające dla nas. Ale lepiej milczeć!. Róznica jest tylko taka że u nas w latach do 1995 roku była kpina zupełna a u nich czynsze pokrywały wszystko i troche zostawało , nie było luki remontowej, były eksmisje - nie na bruk , były dodatki. A u nas 1994 roku - ehh co wspominac/ Ale (dawałem temu wyraz na nieco innych forumach) już od ustawy 1994 r. byłem pewien zwycięstwa, po prostu kula zaczęła się toczyć, i prędzej czy wolniej musiała przynieśc nam sukcec - a że nie jestem niecierpliwy to parztyłem spokojnie - na Wase zwyciestwo w kwesti art. 56 ust 2 !!! bezapelacyjnie Wasze, a ustawa Zolla była dla mnie "wypadkiem przy pracy" ale tak sie sklada że wdniu glosowania mialem łacznosc z dwoma sensownymi posłami i jeden z nich zgłosił poprawke dot 3% wartości do 2004 i to dało TK wolna rękę

Teraz tak naprawdę jest obojetne co sie stanie - nadal rynek jest beznadziejny, bo biedny zatem 3% w starych zasobach - to właściwie wolny rynek. Pozatym co juz pisałem potrzeba przekroczenia 3% istniej tylko w kilku miastach - a to niewieli elektorat - dlatego poddadzą się. i uwolnią. najmądzej byłoby gdyby w ogóle nic nie uchwalili. Były by fakty dokonane . A tak beda przed wyborami debilnie głosować jak to nasi posłowie!!!.

Oczywiście wytrzymam aż bedzą dane z Europy na Waszej stronie. Mocno ciekaw jestem jak wyglądaja aktualne przepisy we Franacji - szczególnie region Paryż i we Włoszech!! tam to był socjalistyczny bajzel.

Pozdrawiam

PS Użytkowe to chyba uwolnili w 1990-91 - pamietam przemowę Łapickiego na tem pracowni artystycznych!
          przepraszam za literówki ale nie mam czasu poprawić a chciałem odrazu odpisać!

• jonnek Re: nie płacący lokator 10.04.04, 22:38
            krotki napisał:

> PS Użytkowe to chyba uwolnili w 1990-91 - pamietam przemowę Łapickiego na tem
            pracowni artystycznych!
            > przepraszam za literówki ale nie mam czasu poprawić a chciałem odrazu odpisać!

Dokładnie z dniam 1 stycznia 1990r. Pamiętam jak przez następne kilka miesięcy
            odbywało się wielkie czyszczenie starówki z państwowych sklepów.
            • krotki Re: nie płacący lokator 11.04.04, 08:34
              Tak coś pamiętałem - najśmieszniejsze jest to, że w mieszkaniach, tak naprawdę, wprowadzenie cen wolnorynkowych i k.c. odbyło sie w 1987 roku. Ale tylko w zwalnianych mieszkaniach. Reszty miał dokonac czas. I dokonał! Ja mam obecnie niecałe 40% wywodzących się z decyzji, ale rozbawiajaće jest to, że w niektórych kamienicach mam poniżej 20% a w innej prawie 80%. Proces oprózniania trwa ale właściciwie jest mi obojetny bo w dużych mieszkaniach zrównałem czynsze wolne z tymi z decyzji (co do 10 gr ;) )

Pozdrawiam światecznie życząc takiego zdrowia by dożyc momentu bysmy skorzystali z naszych kamienic;)

PS zrobiłem sobie symulację - fakt naiwną- tak jakbym przeniósł kamienice np. do Francji Hiszpani przyjąłem skromne 5 euro za metr (teraz mam średnio ok 5 zł) koszty przyjąłem na poziome aktualnym tyle, że w euro. Czyli właściwie to co mam w zł przełozyć należy na euro - szczęka mi opadła :) - z samej amortyzacji mógłbym mieszkać gdzieś na Kanarach czy Krecie i to w 5 gwiazdkach.
              Daję na dojście do tego 20 lat - w kwesti uwolnienia czynszów w 1991 roku w rozmowie - rzuciłem 10 lat!! pomyliłem się moim zdaniem zaledwie o rok (nieco naciągane) ale tak naprawdę o 3-4, ciekawe ile teraz się pomylę - obym tylko tego momentu dożył ;) - jeszcze raz życzę zdrowia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka