mal-ga7 04.08.09, 12:05 Proszę o pomoc w napisaniu wniosku do sądu o eksmisję po trzyletnim wypowiedzeniu.Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clevland Pozew o eksmisję 04.08.09, 16:39 eporady24.pl/pozew_eksmisja,artykuly,4,55,574.html www.budnet.pl/Pozew_o_eksmisje,prawo_budowlane,a=600.html Po pierwsze sprawdź czy w wypowiedzeniu wymienieni byli wszystkie osoby zamieszkujące w lokalu. Nie ma czegoś takiego jak główny najemca. Małżonek też ma prawo do przydziału. Po drugie można podać byłych lokatorów o odszkodowanie o bezumowne korzystanie z lokalu w wysokości czynszu jaki możesz uzyskać z tego lokalu. Jeżeli byli lokatorzy, mają pieniądze, a ty jesteś w stanie udowodnić że za dany lokal możesz dostać więcej niż obecnie płacą to eksmisje bym zostawił na później. Wysokie odszkodowanie może ich zmusić do ucieczki z zajmowanego lokalu. Odpowiedz Link
mal-ga7 Re: Pozew o eksmisję 04.08.09, 18:41 Dzięki za podpowiedż.Z tego co tu czytam widzę że masz dużo wiadomości na temat własności domu i lokatorów.Jeśli chodzi o mój problem to lokator mieszka z niepełnoletnią córką.Pismo przypominające o ukończeniu umowy wysłałam na nich razem i zawiadomiłam ich o odszkodowaniu. Ale w tej chwili z tego co piszesz nie rozumiem gdzie mam podać byłych lokatorów o odszkodowanie? Do sądu? I jak udowodnić że dany lokal jest wart 600 zł miesięcznie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Odpowiedz Link
clevland Re: Pozew o eksmisję 05.08.09, 13:53 Poczytaj: www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&q=odszkodowanie+za+bezumowne+korzystanie+z+lokalu&lr=&btnG=Szukaj+w+Google jeden z wyników: e-prawnik.pl/ochrona-lokatorow/odszkodowanie-za-bezumowne-korzystanie-z-lokalu,odpowiedzi,prawo-mieszkaniowe Odszkodowanie określasz na podstawie czynszu jaki możesz otrzymać za taki lokal. Np. przeznaczony na biuro czy na pokoje dla studentów. Wysyłasz pismo byłemu lokatorowi że odszkodowanie za bezumowne (...) wynosi np. 600zł. Jeżeli chcesz iść do sądu to najlepiej wcześniej mieć przygotowane odpowiedzi z biur nieruchomośći. Można im zadać zapytanie że zamierzasz wynająć mieszkanie na potrzeby takie to a takie, (chcesz zrobić remont więc chcesz mieć informację czy na to zarobisz. Info dla np. współwłaściciela itp. a potem skorzystasz z ich pośrednictwa. Pytanie takie zadajesz do 3 lub 4 biur. Możesz zawrzeć też umowę przedwstępną na te 600zł z kimś kto może chcieć to wynająć. Dla sądu istotne są dowody. Istotne jest jakie to miasto gdzie jest mieszkanie itp. Odpowiedz Link
mal-ga7 Re: Pozew o eksmisję 05.08.09, 17:43 Dzięki za odpowiedź.Nadal jednak mam mnóstwo pytań i wątpliwości. Co robić jeśli była lokatorka płaci czynsz a nie płaci wymaganego odszkodowania? I czy mogę zrobić jakieś kroki sama omijając sąd który jest zwykle bardzo opieszały. Odpowiedz Link
clevland Re: Pozew o eksmisję 05.08.09, 22:39 Jeżeli płaci kwotę jaką płaciła wcześniej to trzeba wezwać ją do zapłaty o różnicę pomiędzy odszkodowaniem a tym co płaci. Jeżeli chce się egzekwować pieniądze z tytułu odszkodowania to konieczna będzie sprawa sądowa w sądzie cywilnym. Normalna rozprawa dowody itp. Sprawy tego typu są dość proste i szybko się kończą. Jakieś 2 miesiące na pierwszą instancję. Do drugiej nie ma sensu się odwoływać jak nie ma się czegoś nowego w stosunku do pierwszej. Najlepiej posiłkować się pomocą prawnika. Proszę mi napisać na priv z jakiego miasta jesteś a może polecę jakiegoś prawnika. Odpowiedz Link