Dodaj do ulubionych

"Patent shirt" na polski

08.02.11, 16:24
"She threw away those patent shirts he was so proud of that did not, he claimed, need washing for weeks on end."
Co to za shirty były patentowane, czy jakie tam, do licha ciężkiego? Waszym zdaniem? (Dodam, że chodzi o wiek XIX w USA)
Obserwuj wątek
    • nobullshit Re: "Patent shirt" na polski 08.02.11, 16:52
      Myślę, że nikt nie patentował koszul, tylko były one uszyte z "patentowej wełny" (albo bawełny, albo innej patentowej tkaniny). Tak jak "patent shoes" to buty z "patent leather" czyli skóry patentowej. O ile jednak "skóra patentowa" funkcjonuje w polszczyźnie (a przede wszystkim, wiadomo, co to za skóra), o tyle, choć wypluło mi z gugla "wełnę patentową", nie chciało już powiedzieć, czym się taka wełna charakteryzuje. Ale może to jakiś trop?
      • nianiulek_bernard Re: "Patent shirt" na polski 08.02.11, 17:46
        Wydaje mi się, że jest to całkiem prawdopodobny trop. Moja babcia mówiła zdaje się "patentowe płótno", ale nie chciałam się opierać tylko na mglistych wspomnieniach z dzieciństwa - wełna patentowa to już coś więcej, dziękuję.
      • nianiulek_bernard Re: "Patent shirt" na polski 08.02.11, 17:55
        Znalazłam jeszcze coś takiego:
        www.purseblog.com/clutches/miu-miu-patent-fabric-clutch.html
        i takiego:
        www.polyvore.com/fendi_patent-cotton_rain_coat/thing?id=14423377
        To by sugerowało, że patentowa tkanina, to taka, którą pokryto byłyszczącą warstwą sztucznego paskudztwa. Ale skąd błyszczące paskudztwo w XIX w? Mieli swoje metody?

• marinellla Re: "Patent shirt" na polski 08.02.11, 20:23
          jest takie coś jak ścieg patentowy, tym ściegiem robi się swetry, taki gęsty, pancerny i pracochłonny (przykład z życia - ja w takim swetrze nie marznę siedząc przy 17C w pokoju, a normalnie zmarzluch ze mnie straszny)
        • nobullshit Re: "Patent shirt" na polski 09.02.11, 01:01
          nianiulek_bernard napisała:
          > To by sugerowało, że patentowa tkanina, to taka, którą pokryto byłyszczącą wars
          > twą sztucznego paskudztwa.
          Miałoby to sens - dlatego nie musiał koszul często brać.

>Ale skąd błyszczące paskudztwo w XIX w? Mieli swoje metody?
          No właśnie... Licho ich wie.

• nobullshit Re: "Patent shirt" na polski 09.02.11, 01:01
            nobullshit napisała:
            > Miałoby to sens - dlatego nie musiał koszul często brać.
            Prać!
            • nianiulek_bernard Re: "Patent shirt" na polski 09.02.11, 09:54
              Okazuje się, że technologię produkcji gumy wymyślono już w 1839 i to właśnie w Ameryce, więc rzeczywiście mogły to być jakieś nieprzemakalne, pokryte warstwą gumy (fuj! ohyda!) koszule.
              Mądrą miał człek żonkę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka