Dodaj do ulubionych

exchange of agencies

07.06.11, 14:42
Trafiłem ostatnio na wyrażenie exchange of agencies i jakoś nie mogę sobie z nim poradzić.
Zostało ono użyte w zdaniu:
We want to minimize the risk of a preemption escalating to an exchange of agencies.

O jaką "wymianę agencji" może chodzić?
Wydaje mi się, że zdanie rozumiem do tego właśnie momentu, ale jeśli ktoś ma swoje propozycje, to chętnie przeczytam. smile
Obserwuj wątek
    • dianbobo Re: exchange of agencies 07.06.11, 15:10
      Może jeszcze doprecyzuję, że powyższe zdanie jest wypowiadane przez osobę na stanowisku urzędnika z resortu spraw zagranicznych, więc może chodzić o jakieś agencje rządowe itp., nadal jednak nie wiem, na czym miałaby polegać taka "wymiana agencji".
      • tiresias Re: exchange of agencies 07.06.11, 15:28
        agency to może być też 'agenda', czyli plan działania, cele
        tak mi cuś pachnie
      • eeela Re: exchange of agencies 07.06.11, 15:59

> Może jeszcze doprecyzuję, że powyższe zdanie jest wypowiadane przez osobę na st
        > anowisku urzędnika z resortu spraw zagranicznych,

Mniej ważne jest, kto mówi, znacznie ważniejsze, w jakim kontekście. Daj szerszy kontekst smile
        • dianbobo Re: exchange of agencies 07.06.11, 18:27
          Szerszy kontekst? No to mniej więcej tak:

urzędnik rozmawia z jakimś politykiem swojego państwa o zagrożeniu wojną. (Teraz wchodzę w rolę tego urzędnika) Wrogie państwo ma broń masowego rażenia i nasze państwo też ją ma. Trzeba zaatakować ich, zanim oni zaatakują nas (Chcemy zminimalizować ryzyko ataku zapobiegawczego z ich strony, mogącego rozszerzyć się do... i tu wchodzi owo exchange of agencies).
          • eeela Re: exchange of agencies 07.06.11, 23:25
            A nie może tu chodzić po prostu o wymianę działań (wojennych znaczy)? "Wymiana działań wojennych" to mocno nie po polsku jest, oczywiście, więc jesli tłumaczysz na polski, to trzeba by to było przeformułować. Wymiana ognia? Wszczęcie działań wojennych?

Nie jestem pewna, czy to może być to, bo z drugiej strony z tego, co piszesz, wynika, że ów urzędnik chce działań wojennych, tylko chce je zacząć jako pierwszy i zapobiec w ten sposób kontratakowi. Ale "agencje" zdecydowanie mi tu nie pasują smile
            • dianbobo Re: exchange of agencies 08.06.11, 00:09
              Wymiana działań. Tak, to zapewne o to chodzi (dzięki, eeela!). Słowniki i wikipedia informują i o takim znaczeniu słowa agency - działanie, podejmowanie akcji. Pytanie, dlaczego autor zdecydował się na tak nietypowe sformułowanie? I jak to przetłumaczyć, chcąc tą nietypowość zachować? Ma ktoś jakieś pomysły?
              • alpepe Re: exchange of agencies 08.06.11, 07:25
                skąd wiesz, że to nie jest w żargonie dyplomatycznym?
                • dianbobo Re: exchange of agencies 08.06.11, 09:22
                  A czy ja gdzieś twierdziłem, że nie jest? Nie wiem, może i jest (i co wtedy znaczy?). Po prostu znaczenie zaproponowane przez eeelę w tej chwili wydaje się być najbardziej sensowne.
                  • tiresias Re: exchange of agencies 08.06.11, 10:16
                    przeczytaj raz jeszcze co ci napisał użytkownik tiresias.
                    • eeela Re: exchange of agencies 08.06.11, 12:48
                      Jak ryzyko ataku zapobiegawczego miałoby eskalować do postaci wymiany agend/celów? Nie za bardzo to widzę.
                    • dianbobo Re: exchange of agencies 08.06.11, 13:05
                      Użytkowniku tiresias, użytkownik tiresias napisał, że mu cuś pachnie. Planem działania, celami mu pachnie, no ale jak to złożymy, to wyjdzie nam wymiana planów, celów. Atak zapobiegawczy miałby się rozrosnąć do wymiany planów? Jak to rozumiesz, użytkowniku tiresias?

alpepe, nie wiem czy świadomie, czy nie, ale nie pomagasz. sad Zakładając, że urzędnik mówi żargonem, to nadal nie wiemy, o czym gada, ani jak to oddać w polskim żargonie. Co Twoim zdaniem mówi ten urzędnik?
                      • tiresias Re: exchange of agencies 08.06.11, 13:18
                        użytkownik odpowiada:
                        Chcemy zminimalizować ryzyko ataku zapobiegawczego z ich strony, mogącego spowodować radykalną zmianę wytyczonych celów/planów działania/zadań/koncepcji [np. geopolitycznych] [ich czy naszych?]

kontekst jest nadal niewystarczający.
                        tu chyba nie chodzi nawet o konflikt militarny, nie o 'atak zapobiegawczy/wyprzedający', ale po prostu o swoiste 'działanie' dyplomatyczne/polityczne/gospodarcze???
                        • tiresias Re: exchange of agencies 08.06.11, 13:20
                          ok, doczytałem - wojna!
                          no to będzie 'radykalna zmiana celów/planów/strategii'
                          może
                          • eeela Re: exchange of agencies 08.06.11, 13:49
                            Zmiana czyich planów? Naszych, ich?

W tekście stoi 'exchange', nie 'change', co sugeruje, że czynność jest 'reciprocal', dzieje się (może się dziać) po obu stronach konfliktu.
                            • eeela P.S. 08.06.11, 13:52
                              Dianbobo, a czy to był już koniec wypowiedzi tego polityka, czy też mówił on coś jeszcze po tych nieszczęsnych wymianach?
                              • dianbobo Re: P.S. 08.06.11, 15:14
                                Właściwie to na tym koniec, bo w następnym zdaniu zaczął po prostu wymieniać, jakie rakiety mają wycelowane w jakie punkty na terytorium tego drugiego państwa.
                                • olivkah Re: P.S. 09.06.11, 14:29
                                  Czy to zdanie pochodzi z opowiadania SF?
                  • alpepe Re: exchange of agencies 08.06.11, 11:33
                    stwierdziłeś, że jest nietypowe i zastanawiałeś się, jak to oddać, jeśli zaś wypowiedział to urzędnik ministerstwa spraw zagranicznych, to nietypowe ono nie jest, wszak dyplomaci tak mają, że posyłają cię do diabła, a ty się cieszysz na podróż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka