Dodaj do ulubionych

dokument uwierzytelniony notarialnie-pilne!

01.03.05, 08:46
Witajcie smile
Mój problem polega na tym, że dostałam do tłumaczenia kserokopię dokumentu
potwierdzoną notarialnie za zgodność z oryginałem. I mam w związku z tym mam
pytanie, traktować to jako kopię (czyli spiąć z uwierzytelnionym tłumaczeniem
i opieczętować) czy jako oryginał (opieczętować jedynie własne tłumaczenie).
Poradzicie?
Obserwuj wątek
    • anetunia1 Re: dokument uwierzytelniony notarialnie-pilne! 01.03.05, 11:15
      Jeśli dobrze rozumiem, to w sumie dostałaś oryginał dokumentu, tzn. chodzi mi o
      to, że potwierdzenie jest oryginalne. A więc nie pisałabym, że to kopia. Tylko
      napisać trzeba,że potwierdzone notarialnie, że pieczęć notariusza, itd.
      Przy okazji, ja nigdy nie spinam tłumaczenia z dokumentem, który dostałam do
      tłumaczenia. Zresztą dawno temu sad w rozesłanym okólniku, pisał aby tego nie
      robić.
      Pozdrawiam
    • baba2005 Re: dokument uwierzytelniony notarialnie-pilne! 01.03.05, 11:38
      Kopia uwierzytelniona przez notariusza jest dokumentem. Traktujesz jak oryginal
      a w tekscie tlumaczenia odnotowujesz fakt uwierzytelnienia.
      smile
      • jottka spina 01.03.05, 11:53
        sie to, co podejrzane, najogólniej mówiącsmile jak ci klient przyniesie testament
        sąsiadki na milion dolarów i z sobą w roli jedynego spadkobiercy, namazany
        ołówkiem na kartce wyrwanej z zeszytu, to wtedy przezornie spinasz ów dokument z
        własnym przekładem, ale jak masz urzędowe dokumenta (a jak ci już napisano,
        papier poświadczony notarialnie do takich sie zalicza), to tylko je pracowicie
        opisujesz i tyle
      • pireneje Re: dokument uwierzytelniony notarialnie-pilne! 01.03.05, 13:38
        Dzięki! smile Ostatnio dostaję dużo kserokopii, jakieś nieczytelne to, zamazane,
        z lupą trzeba nad tym siedzieć, więc już straciłam głowę co spinać, a co nie.
        Do podobnego wniosku doszłam na spokojnie analizując dokument, ale wolałam sie
        upewnić smile Jeszcze raz dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka