demicjusz Re: cennik - zasady 20.03.05, 04:08 oops... Czy ktoś mógłby mnie oświecić jakie są NAJPOPULARNIEJSZE zasady ustalania cennika? Szperałem w sieci, ale... - 1500, 1600 czy 1800 znaków? Bo chyba nie słowa? - ze spacjami czy bez? - w oryginale czy w przekładzie? - liczy się każda zaczęta pełna strona czy ułamek strony? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link
ka24 Re: cennik - zasady 20.03.05, 21:27 Znaki (bez spacji lub z, różnie bywa), 1500/1800 - też różnie, ja spotykam się przede wszystkim z liczeniem w przekładzie. Często jest tak, że biuro płaci ci np. 18 zł za 1800, a klient później 30 za 1500...))Jak ty się rozliczysz z klientem, to zależy od Ciebie, biura czasami wyliczają do 1 lub 2 miejsc po przecinku i sumują np. na koniec miesiąca. Ja za uwierzytelnione liczę każdą rozpoczętą, a kiedys biuro zażadalo ode mnie wpisania 4,5 strony zamiast 5. Nie pamiętam, jak o wygląda zgodnie z nowym rozp., w starym było wyraźnie podane, że każda rozpoczęta strona liczy się jako całość. Pozdr., Kasia Odpowiedz Link
demicjusz Re: cennik - zasady 22.03.05, 23:34 Ale częściej ze spacjami czy bez? I jak się mniej więcej mają ceny "niezależnych" tłumaczy do cen w biurze (procentowo)? Odpowiedz Link
hopik Re: cennik - zasady 23.03.05, 12:42 zazwyczaj 1800 znaków ze spacjami. za każdą rozpoczętą stronę normalna stawka. jak u mnie wypadnie parę znaków to nie biorę za kolejną stronę, ale jak więcej to już tak. ale to jest uznaniowe. masz prawo wziąc nawet jak ci kropka wyjdzie na następną strone. Odpowiedz Link
hajota Re: cennik - zasady 23.03.05, 16:40 Jakcizaproponująstawkębezspacji,tozaproponuj,żeoddaszimtakitekst. Odpowiedz Link
patkag Re: cennik - zasady 16.04.05, 21:41 a ja jeszcze zapytam o wystawianie rachunkow...jestem zielona jezeli o to chodzi bo dopiero zaczynam. Zalozylam dzialanosc gospodarcza i prawdopodobnie regularnie beda wpadac mi zlecenia, za ktore wystawiac bede rachunek. Mam takie dosyc podstawowe pytanie....ale kto pyta nie bladzi...Czy jest vat na tlumaczenia???? pytam bo kolezanka podala mi cene za strone 30 zlotych pluc VAT a z tego co ja sie orientuje to ja nie jestem vatowcem...jej to wszystko jest dla mnie skomplikowane pomozcie Odpowiedz Link
jottka Re: cennik - zasady 16.04.05, 22:09 tłumaczenia nie są objęte obowiązkowym vatem, więc o ile nie zadeklarowałaś sie, rejestrując działalność, ze chcesz byc vatowcem, to wystawiasz zwykłe rachunki w razie czego, vat na tłumaczenia to 22% (jak już sie wzbogacisz i zostaniesz objęta vatem z urzędu Odpowiedz Link
patkag Re: cennik - zasady 16.04.05, 22:13 dziekuje!!! no wiec ja nie jestem vatowcem ale jezeli np stawka jest 25 czy 30 zlotych plus vat to ja e cenniku mam tak wpisac? czy podac ostateczna cene (wlasnie wliczajac w stawke vat)? Odpowiedz Link
jottka chwilke 16.04.05, 23:41 bo ja nie rozumiem - jaka stawka? nie będąc vatowcem, nie mozesz wystawic faktury vat, czyli twoj klient nie bedzie sobie mógł vatu odliczyć (o ile jest firmą vatowską i by mu to odpowiadało) stawki sama sobie ustalasz (w porozumieniu z klientem, moze doprecyzuj, o co ci chodzi Odpowiedz Link