Dodaj do ulubionych

cennik - zasady

20.03.05, 04:05
Obserwuj wątek
    • demicjusz Re: cennik - zasady 20.03.05, 04:08
      oops...
      Czy ktoś mógłby mnie oświecić jakie są NAJPOPULARNIEJSZE zasady ustalania
      cennika? Szperałem w sieci, ale...

- 1500, 1600 czy 1800 znaków? Bo chyba nie słowa?
      - ze spacjami czy bez?
      - w oryginale czy w przekładzie?
      - liczy się każda zaczęta pełna strona czy ułamek strony?

Z góry dziękuję.
      • ka24 Re: cennik - zasady 20.03.05, 21:27
        Znaki (bez spacji lub z, różnie bywa), 1500/1800 - też różnie, ja spotykam się
        przede wszystkim z liczeniem w przekładzie.
        Często jest tak, że biuro płaci ci np. 18 zł za 1800, a klient później 30 za
        1500...smile))Jak ty się rozliczysz z klientem, to zależy od Ciebie, biura
        czasami wyliczają do 1 lub 2 miejsc po przecinku i sumują np. na koniec
        miesiąca.
        Ja za uwierzytelnione liczę każdą rozpoczętą, a kiedys biuro zażadalo ode mnie
        wpisania 4,5 strony zamiast 5. Nie pamiętam, jak o wygląda zgodnie z nowym
        rozp., w starym było wyraźnie podane, że każda rozpoczęta strona liczy się jako
        całość.
        Pozdr.,
        Kasia
        • joasia33 Re: cennik - zasady 20.03.05, 22:42
          W nowym stoi identyczniesmile Pozdrawiam
          • demicjusz Re: cennik - zasady 22.03.05, 23:34
            Ale częściej ze spacjami czy bez?
            I jak się mniej więcej mają ceny "niezależnych" tłumaczy do cen w biurze
            (procentowo)?

• hopik Re: cennik - zasady 23.03.05, 12:42
              zazwyczaj 1800 znaków ze spacjami. za każdą rozpoczętą stronę normalna stawka.
              jak u mnie wypadnie parę znaków to nie biorę za kolejną stronę, ale jak więcej
              to już tak. ale to jest uznaniowe. masz prawo wziąc nawet jak ci kropka wyjdzie
              na następną strone.
            • hajota Re: cennik - zasady 23.03.05, 16:40
              Jakcizaproponująstawkębezspacji,tozaproponuj,żeoddaszimtakitekst.
              • patkag Re: cennik - zasady 16.04.05, 21:41
                a ja jeszcze zapytam o wystawianie rachunkow...jestem zielona jezeli o to
                chodzi bo dopiero zaczynam. Zalozylam dzialanosc gospodarcza i prawdopodobnie
                regularnie beda wpadac mi zlecenia, za ktore wystawiac bede rachunek. Mam takie
                dosyc podstawowe pytanie....ale kto pyta nie bladzi...Czy jest vat na
                tlumaczenia???? pytam bo kolezanka podala mi cene za strone 30 zlotych pluc VAT
                a z tego co ja sie orientuje to ja nie jestem vatowcem...jej to wszystko jest
                dla mnie skomplikowanesmile pomozciesmile
                • jottka Re: cennik - zasady 16.04.05, 22:09
                  tłumaczenia nie są objęte obowiązkowym vatem, więc o ile nie zadeklarowałaś sie,
                  rejestrując działalność, ze chcesz byc vatowcem, to wystawiasz zwykłe rachunki

w razie czego, vat na tłumaczenia to 22% (jak już sie wzbogacisz i zostaniesz
                  objęta vatem z urzędusmile
                  • patkag Re: cennik - zasady 16.04.05, 22:13
                    dziekuje!!! no wiec ja nie jestem vatowcem ale jezeli np stawka jest 25 czy 30
                    zlotych plus vat to ja e cenniku mam tak wpisac? czy podac ostateczna cene
                    (wlasnie wliczajac w stawke vat)?

• jottka chwilke 16.04.05, 23:41
                      bo ja nie rozumiem - jaka stawka? nie będąc vatowcem, nie mozesz wystawic
                      faktury vat, czyli twoj klient nie bedzie sobie mógł vatu odliczyć (o ile jest
                      firmą vatowską i by mu to odpowiadało)

stawki sama sobie ustalasz (w porozumieniu z klientemsmile, moze doprecyzuj, o co
                      ci chodzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka