Dodaj do ulubionych

Białoruś

01.03.05, 11:31
Nie jest tajemnicą, że bandycki reżim na Białorusi popiera Putin.
Białoruś jest poligonem dla odnowienia mikroskopijnego ZSRR. Potrzeba więc
odwoływać sie do Zwycięstwa nad faszyzmem jakby komunizm byłby czymś lepszym.
Potrzeba żyć mityczną i fantastyczną przeszłoscią aby dalej tumanić ludzi
komunizmem i Wszystkim co sowieckie.

Dlaczego Białoruś musi być okupowana przez Rosję.
Białorusy odezwijcie się. Piszczie na dysydent@tut.by
Obserwuj wątek
    • okeanelzy Re: Białoruś 01.03.05, 19:57
      Białorusi potrzebna jest przełomowa zmiana, rewolucja! Ale z szanownym Panem Ł.
      nie będzie to łatwe, a poza tym nie jestem pewna czy społeczeństwo białoruskie
      jest na tyle silne, aby o to walczyć. Prawda jest taka, że oni są zaślepieni i
      oszukiwani 100 razy gorzej niż ludzie we wschodniej Ukrainie.
      Popatrzcie.... przecież oni żyją tak blisko nas, dosłownie za ścianą...
      • buanitka Re: Białoruś 03.03.05, 15:24
        okeanelzy napisała:

> Białorusi potrzebna jest przełomowa zmiana, rewolucja! Ale z szanownym Panem
        Ł.
        >
        > nie będzie to łatwe, a poza tym nie jestem pewna czy społeczeństwo
        białoruskie
        > jest na tyle silne, aby o to walczyć.

Otóż własnie!! Społeczeństwo! Nie ma co zwalac całej winy na Ł.. mieszkalam
        tam - tam ludzie są tacy :-( potrzeba kilka pokoleń aby zmienić sposób myslenia
        tych ludzi. Ukraina jakimś cudem wymknęła sie z tego, ale na Białorusi ludziom
        brak odwagi. Tylko garstka ludzi ma ochotę na prawdziwe zmiany i dążą ku temu.
        Reszta też "ma ochotę", ale na tym sie kończy... Boją sie zmian.
        Wiedzą,że "pierwszego" będą mieli na chleb i wódkę... i tego (niestety!)
        wystarcza im. Młodzież boi sie odezwać, żeby nie stracic pracy, nie wyleciec z
        uczelni - bo jakby ktoś sie odezwał, to "głośno" nikt go nie poprze.. Każdy boi
        sie o swoj tyłek. Smutne to jest. Większość to emeryci - którzy lubią kochanego
        Ł. - bo daje im co miesiąc emeryturę (co prawda grosze - ale daje). Jak ludzie
        są tchórzliwi i leniwi to tak jest... Podobno: "każdy naród ma prezydenta na
        którego zasługuje". Boli mnie to wszystko, tym bardziej, że to jest MÓJ NARÓD.
        Tam mieszka cała moja rodzina, wychowałam sie tam... Ale "uciekłam" - bo
        żadnych perspektyw nie widzilam i nie widze.... :-(((
        • okeanelzy Re: Białoruś 03.03.05, 21:07
          Niestety, ale smutne jest to co piszesz.... Kiedys widziałam w TV wypowiedzi
          młodych białorusinów, na pyatania dotyczące Polski i całego Zachodu
          odpowiadali : po co nam to, u nas jest lepiej !
          • krutikow Re: Białoruś 03.03.05, 21:30
            Ale obudza sie kiedys, otworza oczy i zobacza, ze wszyscy dookola zyja
            inaczej /mam nadzieje, ze i Rosja zacznie zyc inaczj/, bo to niemozliwe , zeby
            w Europie, gdzie wszyscy jestesmy tak blisko, jakis narod mogl zyc
            przeszloscia, jakimis mrzonmami i w klamstwie. Trzymajmy za nich !!!
            • okeanelzy Re: Białoruś 03.03.05, 21:39
              zgadzam się całkowicie. żyjemy tak blisko siebie, a tak odmiennie...
              nie twierdzę, że Polska to kraina mlekiem i miodem płynąca, ale to co sie dzieje na Bialorusi (i nie tylko) nie powinno mieć miejsca. Po tych wypowiedziach, o których pisałam wczesniej odebrałam to tak, jakby oni byli maksymalnie oszukiwani, nie mieli możliwości, aby sie dowiedzieć jak wygląda zachód, jak się żyje itp. Może przesadzam, ale Ci ludzie myślą tak, a nie inaczej...
              • buanitka Re: Białoruś 04.03.05, 09:05
                kto wie, może po prostu nie chcą sie dowiedzieć,że bywa lepiej....... :-(
    • szarykot Protesty przedsiębiorców - początek końca Łuki ? 04.03.05, 14:47
      protesty przeciwko wprowadzeniu podatku VAT na towary sprowadzane z Rosji nie
      ustają, a wygląda na to, że są coraz liczniejsze. nabierają pewnego
      "politycznego" zabarwienia. choć przedsiębiorcy nie mają wielkich nadziei,
      zapowiadają, że będą protestować do upadłego - stawiać namioty, blokować drogi,
      urządzać głodówki.

jak myślicie - czy od tego może rozpocząć się proces "zmiany władzy" w
      Białorusi? czy przyłączą się młodzieżowe organizacje - Zubr i Małady Front? czy
      to już czas na Fiołkową Rewolucję, czy jeszcze nie?

www.svaboda.org/default_text.aspx
      bialorus.pl/
      • okeanelzy Re: Protesty przedsiębiorców - początek końca Łuk 04.03.05, 19:50
        hmmm, trudno powiedzieć... Jeśli znajdzie się kilka odpowiednich osób we właściwym miejscu i czasie, którzy to poprowadzą i zorganizują to jest szansa. Sama młodzież chyba się nie odważy.. Być może powoli się będzie zmieniać i przejrzą na oczy. Zawsze lepiej późno niż wcale !!!
    • okeanelzy !!!!! 25.03.05, 12:56
      info.onet.pl/1073320,12,item.html
      -----
      А за вікном весна...
    • okeanelzy CO WY NA TO?? 20.04.05, 10:31
      Co wy na to??
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,2662780.html
      • krutikow Re: CO WY NA TO?? 21.04.05, 14:01
        No, pieknie, a ktos myslal, ze bedzie inaczej. Ja pare dni temu widzialam
        przerazajacy film z Bialorusi, glownie Grodna, o ludziach, ktorzy wraz ze
        smiercia Jana Pawla 2, ktory do nich, jak wiadomo, nie dojechal, stracili
        nadzieje na lepsze jutro, byli zrozpaczeni, i to nie tylko tamtejsi Polacy i
        nie tylko katolicy. Jeszcze do niedawna ufali, ze wizyta JP podniesie ich tak,
        jak Polakow, a teraz widza tylko czara dziure przed soba i pustke. Strasznie
        plakali, serce mi sie krajalo.
        • okeanelzy Re: CO WY NA TO?? 21.04.05, 14:14
          a gdzie Pani widziała ten film?
          był w tv? można go gdzies zobaczyć?
          • krutikow Re: CO WY NA TO?? 21.04.05, 14:49
            Na TVP - 1 lub 2 , dokladnie nie pamietam, to bylo wsrod tej masy programow o
            popiezu po Jego smierci.
            • okeanelzy Re: CO WY NA TO?? 21.04.05, 15:59
              rozumiem... nie widziałam tego :((
              Artykuł przesłałam mailem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka