versibus 26.06.05, 22:36 czy ktoś wie co to znaczy vitrified glass? Txnks Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mike2341 Re: vitrified glass 09.07.05, 11:59 jan.kulczyk napisała: > szkło ceramiczne > to moze być dobry termin - też na niego wpadłem w sieci, ale w kontekście spoiwa -> www.bpp.agh.edu.pl/old/publikacje.phtml?R=0&aut=2387 Być może dobry będzie on też dla szkła, ale aby byc bezpiecznym, proponowałbym jednak zastosować termin "szkło uzyskane metodą witryfikacji/zeszklenia" - wiem, że to trochę długie, ale oddaje ideę sposobu uzyskania tego typu materiału. No, chyba, ze termin proponowany przez kulczyka "szkło ceramiczne" jest 100% zgodny z terminologią branżową. ---- encyklopedia.pwn.pl/szukaj.php?co=witryfikacja encyklopedia.pwn.pl/7365_1.html www.imbigs.org.pl/imbigs/cgo/bazy/techzag/tz0018.html www.eionet.eu.int/gemet/concept?cp=12611 Odpowiedz Link
misio-kicio Re: vitrified glass 07.07.05, 15:02 Zaś podziękowanie skraca się Thnx. (ot tak,na wszelki wypadek ) Odpowiedz Link
jan.kulczyk Re: vitrified glass 10.07.05, 00:24 > Zaś podziękowanie skraca się Thnx. Najczęściej jednak Thx. Odpowiedz Link
mike2341 Re: vitrified glass 08.07.05, 02:28 a możesz podać szerszy kontekst? ----- w sieci znalazłem coś takiego: Vitrification chemically bonds hazardous, radioactive, or mixed wastes in a durable glass. The wastes are not merely dissolved in glass; they are combined with molten glass on a molecular level, becoming a part of the glass matrix. Permanence is a highly prized quality in waste disposal options, and research on vitrification shows that glass can be 10,000 times more durable than other waste disposal forms, such as concrete. Experimental glass melters have been used since 1975 at the site to perfect the vitrification process. Savannah River Technology Center scientists have produced more than a million pounds of vitrified glass from a variety of industrial wastes. sheff.caeds.eng.uml.edu/hazwaste/sciadone/vitrific.htm www.recoveredenergy.com/vitrified.html Odpowiedz Link
fcc Re: vitrified glass 11.07.05, 22:06 Jeżeli rzeczywiście chodzi o utylizację odpadów (w jej trakcie powstaje to, o czym wspomina tekst znaleziony przez mike'a), to ta szklana substancja to po polsku "witryt". Odpowiedz Link
mike2341 Re: vitrified glass 12.07.05, 00:13 fcc napisał: > Jeżeli rzeczywiście chodzi o utylizację odpadów (w jej trakcie powstaje to, o > czym wspomina tekst znaleziony przez mike'a), to ta szklana substancja to po > polsku "witryt". Jesteś pewien? Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, ze tu chodzi o coś innego - w sieci jest nasepująca definicja "witrytu": WITRYT , węgiel błyszczący - czarny o połysku szklistym składnik węgla kamiennego występujący w postaci warstewek lub wydłużonych soczewek; kruchy, rozpada się na małe, pryzmatyczne kawałki. encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=112687 W zależności od stopnia uwęglenia czyli wzrostu zawartości pierwiastka C oraz spadku zawartości pierwiastków lotnych wyróżnić można miękkie i twarde węgle brunatne, a wśród twardych, węgle matowe i błyszczące. Podczas przeróżnych procesów powstają w węglu składniki które nazywamy macerałami. Wyróżniamy cztery podstawowe macerały węgli: witryt - błyszczący, szklisty i zwięzły, całkowicie jednorodny klaryt - błyszczący, na przełamie wykazuje on warstwowanie duryt - twardy, matowy, ziarnisty fuzyt - miękki, o połysku jedwabistym www.kamienie.alte.pl/os/przeglad.htm Odpowiedz Link
fcc Re: vitrified glass 12.07.05, 09:34 Tak się o tej substancji wypowiadali fachowcy od witryfikacji plazmowej (najskuteczniejsza ponoć metoda utylizacji odpadów). Do reaktora plazmowego wchodzi wsad z odpadów, a wychodzi gaz (do produkcji energii) i witryt, używany m.in. jako kruszywo do budowy dróg. Witryt jest czarną, szklistą substancją, w której zawarte są wszystkie szkodliwe substancje ze śmieci. Odpowiedz Link
mike2341 Re: vitrified glass 12.07.05, 13:39 fcc napisał: > Tak się o tej substancji wypowiadali fachowcy od witryfikacji plazmowej > (najskuteczniejsza ponoć metoda utylizacji odpadów). > Do reaktora plazmowego wchodzi wsad z odpadów, a wychodzi gaz (do produkcji > energii) i witryt, używany m.in. jako kruszywo do budowy dróg. Witryt jest > czarną, szklistą substancją, w której zawarte są wszystkie szkodliwe substancje > ze śmieci. Aaa, jeśli tak, no to wszystko jasne - czyli "vitrified glass" = "witryt". Dzięki za wyjaśnienie. Swoją drogą ciekawa ta substancja i sama metoda pozbywania się śmieci. Czytałem, że w niektórych krajach skandynawskich zaledwie 20% odpadów trafia na zwykłe wysypisko, a reszta jest utylizowana, recyklingowana itp. A w naszym kochanym kraju poziom ten, to 90%! ...smutek. A w zeszłym roku ktoś mi spalił kosze do segregacji odpadów przy ulicy a nowych nie postawili, co za naród... pozdrawiam M Odpowiedz Link