nobullshit 17.05.09, 20:31 Wiem, co to jest, i jak wygląda: tinyurl.com/qos9uj Ale jak to się nazywa po polsku? A może powinnam raczej zapytać na jakimś forum rolniczym albo hodowlanym? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nianiulek_bernard Re: Five-barred gate - anyone? 20.05.09, 17:02 Moja świętej pamięci babcia mawiała na takie cóś po prostu "wrota". Odpowiedz Link
nobullshit Re: Five-barred gate - anyone? 21.05.09, 01:37 nianiulek_bernard napisała: > Moja świętej pamięci babcia mawiała na takie cóś po prostu "wrota" Ale imho wrota są czegoś, np. stodoły. A to moje coś stoi w plenerze. I naprawdę jest to ważne, bo w książce chodzi o kontrast, że takie cuś, drewniane i prymitywne, wisiało między kolumnami z rzeźbami lwów i innymi szykanami. Odpowiedz Link
alpepe Re: Five-barred gate - anyone? 21.05.09, 09:34 oj, bramka napisz i tyle. Jak sprawdzisz na obrazkach, to jedna z przeszkód na torze przeszkód dla konia to takie wrota właśnie, może masz możliwość to porównać z polską nazwą? Odpowiedz Link
alpepe Re: Five-barred gate - anyone? 21.05.09, 09:35 nie brama, a bramka właśnie, to już będzie wskazywało na pewien prymitywizm. Ewentualnie opisowo i tyle. Odpowiedz Link
crannmer Re: Five-barred gate - anyone? 21.05.09, 12:58 nobullshit napisała: > Ale imho wrota są czegoś, np. stodoły. A to > moje coś stoi w plenerze. Ale bramka tez jest zwykle czescia czegos (np. ogrodzenia paswiska), bo sama nie ma sensu. Skoro mozna sama bramke umiescic miedzy kolumnami, to i z wrotami da sie to zrobic Napisz "bramka od pastwiska" albo "bramka z dragow". Odpowiedz Link
lira_korbowa Re: Five-barred gate - anyone? 21.05.09, 15:43 > Skoro mozna sama bramke umiescic miedzy kolumnami, to i z wrotami da sie to zrobic > Napisz "bramka od pastwiska" albo "bramka z dragow". Wrota są masywne i na ogół dwuskrzydłowe. Podoba mi się "bramka z drągów", albo brama z żerdzi (które, w przeciwieństwie do drągów, są zawsze drewniane). Odpowiedz Link
nobullshit Re: Five-barred gate - anyone? 21.05.09, 16:52 I wspólnymi siłami się udało Bramka od pastwiska drewniana (albo) z desek (albo) z żerdzi. Drągi są chyba okrągłe, prawda? Tak czy siak, przymiotnik będzie chyba brzmiał najlepiej, bo inaczej wyjdzie, że z desek było pastwisko albo deski pochodziły z pastwiska. Dziękuję wszystkim! Odpowiedz Link
azm2 Re: Five-barred gate - anyone? 21.05.09, 21:31 jeżeli chcesz mieć szczegółowe wyjaśnienie, to dopisz "charakterystyczna/typowa dla tych okolic brama z pięciu poziomych desek". Odpowiedz Link
nobullshit Re: Five-barred gate - anyone? 22.05.09, 00:58 azm2 napisał: > jeżeli chcesz mieć szczegółowe wyjaśnienie, to dopisz > "charakterystyczna/typowa > dla tych okolic brama z pięciu poziomych desek". To powieść, nie podręcznik budownictwa bramnego. No i takie bramki są wszędzie. Wystarczy tak jak towarzystwo wymyśliło wyżej. Odpowiedz Link
nianiulek_bernard Re: Five-barred gate - anyone? 22.05.09, 19:31 A to się ciekawie składa -wrota "babcine" jak i te z twojej książki były w plenerze - w ogrodzeniu pastwiska. Mnie się podobają "wrota z żerdzi" Odpowiedz Link