klymenystra 03.03.04, 15:46 mam problem z tym slowkiem. spotyka sie je jako okreslenie wlasciciela restauracji- dla mnie jednak zawsze znaczylo ono kogos kto cos restauruje czyli odnawia. ktore znaczenie jest poprawne ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: restaurator 03.03.04, 16:07 klymenystra: > mam problem z tym slowkiem. spotyka sie je jako okreslenie wlasciciela > restauracji- dla mnie jednak zawsze znaczylo ono kogos kto cos restauruje > czyli odnawia. ktore znaczenie jest poprawne ? A to nie jest to samo? Idziesz do restauracji, żeby się odrestaurować. Francuzi nawet nazywają toto ,,depannage'', przecież wiesz, czyli naprawa lub usunięcie usterki. Człowiek głodny jest pełen usterek i zużyty, trzeba go naprawić i odnowić. - Stefan Odpowiedz Link
klymenystra Re: restaurator 03.03.04, 17:22 heh no niby to samo ale jednak zawsze brzmialo dla mnie dosyc pretensjonalnie. ale dobrze ze mnie uswiadomilicie. btw- a jak jest z pasjonatem? bo jestem prawie pewna ze pasjonat to ten co wpada w pasje.. a nie ze pasjonuje sie czyms. to nawet bylo w takiej ksiazeczce dla dzieci "pan slowko ma glos"... Odpowiedz Link
emka_1 Re: restaurator 03.03.04, 18:17 restaurator w sensie artysty restaurującego jakieś dzieło jest znacznie rzadziej używane - teraz są konserwatorzy pasjonat pozostaje furiatem, ale być może w jakimś nowym słowniku objawi się nowe znaczenie, może już jest? viking z pewnością będzie wiedział. Odpowiedz Link