ytartu 13.03.24, 19:35 Psychiatrka - tego jeszcze nie słyszałem, fajna forma wyborcza.pl/magazyn/7,124059,30741845,psychiatra-tak-leki-psychiatryczne-sa-przepisywane-nadmiarowo.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: Psychiatrka 13.03.24, 23:20 ytartu: > Psychiatrka - tego jeszcze nie słyszałem, fajna forma Mnie ostatnio zachwyciło w radiu, że coś tam jest zadaniem dla nowych ,,ministrów i ministr''. A szczególnie mnie zachwyciło, że ten nowatorski feminatyw gościu wymówił poprawnie, wyraźnie i bez zawahania; jakby tak mówił od dziecka. - Stefan Odpowiedz Link
ytartu Re: Psychiatrka 28.03.24, 05:37 stefan4 napisał: > ytartu: > > Psychiatrka - tego jeszcze nie słyszałem, fajna forma > > Mnie ostatnio zachwyciło w radiu, że coś tam jest zadaniem dla nowych ,,ministr > ów i ministr''. A szczególnie mnie zachwyciło, że ten nowatorski feminatyw goś > ciu wymówił poprawnie, wyraźnie i bez zawahania; jakby tak mówił od dziecka. > > - Stefan > Miał powiedzieć ministrów i ministerek? Odpowiedz Link
stefan4 Re: Psychiatrka 28.03.24, 09:23 ytartu: > Miał powiedzieć ministrów i ministerek? Nie dyktuję innym ludziom, jak mają mówić. Zwracam tylko uwagę na to, jak zmienia się język. Dopełniacz l.mn. r.ż. ,,ministr'' ma dla mnie niepowtarzalny urok. - Stefan Odpowiedz Link
ytartu Re: Psychiatrka 28.03.24, 09:30 stefan4 napisał: > ytartu: > > Miał powiedzieć ministrów i ministerek? > > Nie dyktuję innym ludziom, jak mają mówić. Zwracam tylko uwagę na to, j > ak zmienia się język. Dopełniacz l.mn. r.ż. ,,ministr'' ma dla mnie niepowtarz > alny urok. > > - Stefan > Ok. Feminityw "ministra" nie jest najzgrabniejszy w języku polskim. Ale dla młodych, którzy takie formy słyszą, i jak zam zauważyłeś bez zająknięcia wymawiają, ten feminityw i jego odmiany stają się naturalne. Dobrze, ze formy żeńskie nazwisk zanikły. Że nie mówimy Agata Budowa. Odpowiedz Link
ytartu Re: Psychiatrka 28.03.24, 09:31 ytartu napisał: ... > zwisk zanikły. Że nie mówimy Agata Budowa *Dudowa Odpowiedz Link
stefan4 Re: Psychiatrka 28.03.24, 13:19 ytartu: > Ok. Feminityw "ministra" nie jest najzgrabniejszy w języku polskim. Jest OK. Nie rozumiem tych, którzy je ideologicznie zwalczają. Ani tych, którzy je ideologicznie lansują. Ale zarówno nowotwory jak starotwory językowe bywają zabawne i warte przyjrzenia. Mnie raczej chodziło o dopełniacz ,,ministr''. On jest nietypowy, bo normalnie, kiedy fleksja doprowadzała do takiego nagromadzenia spółgłosek na końcu wyrazu, to wstawiano tam jakąś samogłoskę dla ułatwienia wymowy. Np. • dop. l.mn. od ,,barka'' to nie ,,bark'', tylko ,,barek''; • dop. l.mn. od ,,miotła'' to nie ,,miotł'', tylko ,,mioteł''. Widać, końcowe ,,-str'' nie stanowi już dla młodzieży problemu, dlatego nie wpada tam ,,-e-''. Tylko że ja wcale nie wiem, czy mówca był młody... ytartu: > Dobrze, ze formy żeńskie nazwisk zanikły. Że nie mówimy Agata Dudowa. Wg dawnych zasad ona nie byłaby Dudowa, tylko Dudzina. A córeczka — Dudzianka. One byłyby Dudowa i Dudówna, gdyby towarzysz prezydent nazywał się Dud. - Stefan Odpowiedz Link
stefan4 po namyśle... 28.03.24, 14:40 stefan4: > • dop. l.mn. od ,,barka'' to nie ,,bark'', tylko ,,barek''; > • dop. l.mn. od ,,miotła'' to nie ,,miotł'', tylko ,,mioteł''. Ale jednam ,,sióstr'' a nie ,,sioster''. Więc może niepotrzebnie się zadziwiam... - Stefan Odpowiedz Link
tbernard Re: po namyśle... 02.07.24, 12:26 stefan4 napisał: > Ale jednam ,,sióstr'' a nie ,,sioster''. Tak mnie naszła wątpliwość czy braterstwo ma swój feminatyw w siosterstwo, siostrostwo, czy może siostrowatość. Odpowiedz Link
katriel Re: po namyśle... 08.07.24, 19:03 Osoby poczuwające się do desygnatu używają formy "siostrzeństwo". Vide film Siostrzeństwo świętej sauny. Odpowiedz Link
ytartu Dudowa 08.07.24, 20:46 stefan4 napisał: > ytartu: > > Ok. Feminityw "ministra" nie jest najzgrabniejszy w języku polskim. > > > • dop. l.mn. od ,,barka'' to nie ,,bark'', tylko > ytartu: > > Dobrze, ze formy żeńskie nazwisk zanikły. Że nie mówimy Agata Dudowa. > > Wg dawnych zasad ona nie byłaby Dudowa, tylko Dudzina. A córeczka — Dudz > ianka. One byłyby Dudowa i Dudówna, gdyby towarzysz prezydent nazywał się Dud. > > - Stefan > A to nie jest regionalne? Niektórzy chętniej używają -owa, inni -ina, jeszcze inni -cka, -zka czy -ska. Wg mnie może być i Dudowa i Dudzina i Dudzka. Dudzina jest chyba małopolskie. Na Kresach wschodnich mogłoby też być Dudzicha. Ja bym jej jednak najchętniej dał Dudźka. Odpowiedz Link
randybvain Re: Psychiatrka 22.03.24, 19:46 Kwestia przyzwyczajenia. Z doktórki, dyrektorki czy terapeutki nikt już chyba nie robi problemu. Odpowiedz Link
ytartu Re: Psychiatrka 28.03.24, 05:41 randybvain napisał: > Kwestia przyzwyczajenia. Z doktórki, dyrektorki czy terapeutki > nikt już chyba nie robi problemu. > Wg mnie poprawne jest psychiatryczka, nie psychiatrka. Dyrektorka - zawsze tak się mówiło potocznie. Odpowiedz Link
ytartu Psychiatrczce 08.07.24, 20:49 randybvain napisał: > Kwestia przyzwyczajenia. Z doktórki, dyrektorki czy terapeutki > nikt już chyba nie robi problemu. > Niezupełnie, przecież to trzeba odmieniać. Psychiatrka i pediatrka jeszcze da się wymienić w mianowniku, ale celownik lub miejscownik? Powiedziałem to psychiatrczce? Przecież nikt tak nie będzie chciał mówić. Odpowiedz Link
randybvain Re: Psychiatrczce 19.07.24, 23:43 Psychiatrce, pediatrce. Też uważam, że jest to za trudne do wymówienia. Odpowiedz Link
katriel Re: Psychiatrczce 15.09.24, 00:23 Ale konsjerżka jakoś się przyjęła i nikt nie marudzi. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Psychiatrczce 16.09.24, 09:18 katriel: > Ale konsjerżka jakoś się przyjęła i nikt nie marudzi. ,,Konsjerżka''? To ,,dozorczyni'' już jest passée ? - Stefan Odpowiedz Link