Dodaj do ulubionych

_____Gwara, regionalizmy, slang, socjolekt, żargon

30.07.10, 13:26
forum.gazeta.pl/forum/w,14682,99919173,114756362,_Gwara_regionalizmy_slang_socjolekt_zargon.html
Obserwuj wątek
    • witekjs ____________Kresy - Gwara WILEŃSKA 07.08.10, 16:42
      Na Wileńszczyźnie można się zetknąć z dość osobliwą polisemią niektórych słów.
      Wyraz haniebnie nie ma nic wspólnego z hańbą. Rodowity mieszkaniec Wilna czy
      też okolic nie zdziwi się, słysząc, że w tej sukience, choć jest haniebnie
      ładna, obojętnie jest wychodzić na pole, czy do żywioły, bo dziś jest haniebnie
      zimno. Nie zdziwi się bo wie, że haniebnie znaczy bardzo, a obojętnie to
      niebezpiecznie, z kolei żywioła (albo żywiołka) to bydło domowe. Inna sprawa,
      kiedy te regionalizmy nasi dziennikarze traktują jako pełnoprawne składniki
      języka literackiego. Nasz polski dziennik kilkakrotnie pisał o pierogach
      zamiast o kołaczach. Kiedyś nawet zdobył się na tytuł: Świąteczny pieróg.
      Pierogi, jako rodzaj nadziewanych gotowanych klusek, zazwyczaj używane są w
      liczbie mnogiej (bo kogo nasyci ta jedna kluska?), więc ten tytułowy świąteczny
      pieróg – to prawdziwy humor, szkoda, że niezamierzony.

www.magwil.lt/archiwum/2005/wmw-12/grdz-16.htm
      www.magwil.lt/archiwum/2004/mmmw11/lis-13.htm
      tiny.pl/h7pp9
      tiny.pl/h7pp5
      Bloog Kresówek

Profesor Bolesław Hadaczek

W tym bloogu literaturoznawczym znajdą się lapidarne zapisy i
      interpretacje wybranych zagadnień (kwestii) dotyczących dziejów literatury
      kresowej i Kresów. Nazwijmy je: k r e s ó w k a m i . Ich rozwinięcie i
      szczegółowe egzemplifikacje (z obfitą bibliografią) zamieściłem w większości w
      moich książkach i artykułach. Bloog adresuję do szerokiego kręgu czytelników,
      zwłaszcza młodych, którzy nie lubią studiować długich tekstów naukowych, za to
      chętnie posługują się internetem. Mieć on będzie strukturę hasłową, a kolejne
      kresówki swoje tytuły określające ogólnie zawarte w nich treści. Przyświęca mu
      zbożny cel dający się wyrazić w sparafrazowanym dwuwierszu pieśni
      Kochanowskiego: A jako kto może, niechaj dziedzictwu Kresów dopomoże!

www.hadaczekboleslaw.pl/bloog_kresowek.php
      • jarkoni Re: ____________Kresy - Gwara WILEŃSKA 07.08.10, 18:29
        Ja osobiście dziękuję za ten link do bloga..
        Jestem w trakcie czytania książki Ks.Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego o Kresach,
        temat jest wart poznania, ja czytam książkę o czasach czarnych i upiornych w
        czasie wojny..
        Ale ponieważ żyję pod jednym dachem z kresowiaczką, która dużo pamięta, to będę
        z nią konsultował słowa i zwroty nieznane, te na które się natknę.. A może
        podpowie jeszcze coś nowego..
        Dzięki Witekjs..
        • jarkoni Re: ____________Kresy - Gwara WILEŃSKA 07.08.10, 18:31
          Chyba "kresowianką" a nie "kresowiaczką", choć w gwarze wileńskiej to drugie
          bardziej by pasowało...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka