witekjs 30.07.10, 13:26 forum.gazeta.pl/forum/w,14682,99919173,114756362,_Gwara_regionalizmy_slang_socjolekt_zargon.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witekjs ____________Kresy - Gwara WILEŃSKA 07.08.10, 16:42 Na Wileńszczyźnie można się zetknąć z dość osobliwą polisemią niektórych słów. Wyraz haniebnie nie ma nic wspólnego z hańbą. Rodowity mieszkaniec Wilna czy też okolic nie zdziwi się, słysząc, że w tej sukience, choć jest haniebnie ładna, obojętnie jest wychodzić na pole, czy do żywioły, bo dziś jest haniebnie zimno. Nie zdziwi się bo wie, że haniebnie znaczy bardzo, a obojętnie to niebezpiecznie, z kolei żywioła (albo żywiołka) to bydło domowe. Inna sprawa, kiedy te regionalizmy nasi dziennikarze traktują jako pełnoprawne składniki języka literackiego. Nasz polski dziennik kilkakrotnie pisał o pierogach zamiast o kołaczach. Kiedyś nawet zdobył się na tytuł: Świąteczny pieróg. Pierogi, jako rodzaj nadziewanych gotowanych klusek, zazwyczaj używane są w liczbie mnogiej (bo kogo nasyci ta jedna kluska?), więc ten tytułowy świąteczny pieróg – to prawdziwy humor, szkoda, że niezamierzony. www.magwil.lt/archiwum/2005/wmw-12/grdz-16.htm www.magwil.lt/archiwum/2004/mmmw11/lis-13.htm tiny.pl/h7pp9 tiny.pl/h7pp5 Bloog Kresówek Profesor Bolesław Hadaczek W tym bloogu literaturoznawczym znajdą się lapidarne zapisy i interpretacje wybranych zagadnień (kwestii) dotyczących dziejów literatury kresowej i Kresów. Nazwijmy je: k r e s ó w k a m i . Ich rozwinięcie i szczegółowe egzemplifikacje (z obfitą bibliografią) zamieściłem w większości w moich książkach i artykułach. Bloog adresuję do szerokiego kręgu czytelników, zwłaszcza młodych, którzy nie lubią studiować długich tekstów naukowych, za to chętnie posługują się internetem. Mieć on będzie strukturę hasłową, a kolejne kresówki swoje tytuły określające ogólnie zawarte w nich treści. Przyświęca mu zbożny cel dający się wyrazić w sparafrazowanym dwuwierszu pieśni Kochanowskiego: A jako kto może, niechaj dziedzictwu Kresów dopomoże! www.hadaczekboleslaw.pl/bloog_kresowek.php Odpowiedz Link
jarkoni Re: ____________Kresy - Gwara WILEŃSKA 07.08.10, 18:29 Ja osobiście dziękuję za ten link do bloga.. Jestem w trakcie czytania książki Ks.Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego o Kresach, temat jest wart poznania, ja czytam książkę o czasach czarnych i upiornych w czasie wojny.. Ale ponieważ żyję pod jednym dachem z kresowiaczką, która dużo pamięta, to będę z nią konsultował słowa i zwroty nieznane, te na które się natknę.. A może podpowie jeszcze coś nowego.. Dzięki Witekjs.. Odpowiedz Link
jarkoni Re: ____________Kresy - Gwara WILEŃSKA 07.08.10, 18:31 Chyba "kresowianką" a nie "kresowiaczką", choć w gwarze wileńskiej to drugie bardziej by pasowało... Odpowiedz Link