Dodaj do ulubionych

zaporzyczenia

14.11.02, 10:51
Włąśnie piszę oja prace licencjacka na temat zaporzyczen z języka
angielskiego w jęz polskim proszę o polecenie mi księązek i materiałow na ten
temay
Obserwuj wątek
    • Gość: DaDa Dobry zwyczaj, nie pożyczaj IP: proxy / 192.168.0.* 15.11.02, 09:33
      julka.cj napisał(a):

> Włąśnie piszę oja prace licencjacka na temat zaporzyczen z języka
      > angielskiego w jęz polskim proszę o polecenie mi księązek i materiałow na ten
      > temay

Tę pracę to ty piszesz po angielsku? Bo chyba nie po polsku? DaDa
    • Gość: julka Re: zaporzyczenia IP: 217.97.224.* 21.11.02, 10:17
      wiem że mój list nie był napisany poprawną polszczyzną ale moja szkoła dała mi
      2 minuty żeby go napisać więc mnie nie 'denerwuj'( chciałam tu tak naprawdę
      przeklnąć).
      • Gość: DaDa Re: zaporzyczenia IP: proxy / 192.168.0.* 22.11.02, 23:50
        Drogie dziecko, jeśli jesteś wkurzona, to klnij! Byłoby to właściwe użycie
        przekleństw. Mam tylko nadzieję, że nie będziesz ich używała jako znaków
        przestankowych, ponieważ w języku mówionym zaznacza się je co najwyżej tonem
        głosu.

Gdybyś zwracała większą uwagę na ortografię, potrafiłabyś skorzystać z
        wyszukiwarki:

www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=%22zapo%C5%BCyczenia%22%2B%22z+j%C4%99zyka+angielskiego%22&btnG=Szukaj+z+Google&lr=

DaDa
        • kalor_god Re: zaporzyczenia 23.11.02, 21:52
          no dobra dada... jestes kul.
          a w temacie masz co s do dodania?
          • Gość: DaDa Zgoda, zgoda... IP: proxy / 192.168.0.* 24.11.02, 16:39
            Mój nastolatek służy mi często jako podręczny ( i poręczny ) słownik
            ortograficzny. Trochę mnie więc zdziwiła ortografia jego korespondencji z
            kumplami. Zrozumiałam, że to taka konwencja. Hormony, budowanie własnej
            osobowości, bunt i takie tam... Jednak osoba pisząca pracę licencjacką wydaje
            się być na te rzeczy nieco „przestarzała”.

Takie mijanie się z ortografią przynosi osobie mijającej się dużą szkodę, bo
            jak skorzysta z wyszukiwarki? Jak przeszuka zasoby biblioteki? A chyba od tego
            powinna zacząć.

Wracając do tematu. Jako inżynier nie jestem kompetentna, ale zaczęłabym od:
            - twojego „kul” i od przejrzenia tego forum pod kątem zapożyczeń (oraz
            innych forów również – w celach porównawczych);
            - przejrzenia blogów, blobów czy jak to się tam nazywa (też zapożyczenie);
            - oraz innych zasobów internetowych, w tym odsyłaczy, które dałam
            poprzednio; stamtąd na pewno da się pożeglować dalej...
            - wzięłabym również zegarek i policzyła, ile razy na godzinę (i w jakich
            programach telewizyjnych) słychać było słowo „dokładnie” w znaczeniu: właśnie,
            a jakże, owszem...
            - przeszłabym się ulicą i poczytała szyldy sklepowe
            - nie zapomniałabym o promotorze i poprosiłabym o literaturę (myślę, że
            raczej materiały z konferencji naukowych, ponieważ zjawisko w ostatnim okresie
            wyraźnie nabrało tempa)

Humaniści pewnie cos jeszcze podpowiedzą.

Zwykle nie czepiam się ludzi. Tym razem jednak miałam już dość pochylania się z
            troską nad młodym, niedouczonym i bezczelnym... I na Julkę trafiło, chociaż
            chyba bezczelna nie jest. Potraktujmy to jako wyskok starej jędzy. I podajmy
            sobie ręce ponad podziałami (ech, chyba powinnam wziąć się za politykę). DaDa

• Gość: JULKA Re: zaporzyczenia IP: 217.97.224.* 25.11.02, 15:03
      DZIĘKI ZA POMOC, JEST MI BARDZO PRZYKRO, ŻE TRAKTUJESZ LUDZI Z GÓRY I NIE MÓW
      DO MNIE DZIECKO NIE JESTEŚ MOJĄ MATKĄ.
      • kalor_god Re: zaporzyczenia 27.11.02, 12:51
        no i widzisz co zes narobil..

wink
    • beatice Re: zapożyczenia 28.11.02, 14:27
      julka.cj napisał(a):

> Włąśnie piszę oja prace licencjacka na temat zaporzyczen z języka
      > angielskiego w jęz polskim proszę o polecenie mi księązek i materiałow na ten
      > temat

proponuję pracę:
      Elżbieta Mańczak-Wohlfeld " Tendencje rozwojowe współczesnych zapożyczeń
      angielskich w języku polskim"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka