lajkonix Re: Hubal 20.04.07, 22:32 kurdelebele napisał: > Czarnobyl czy Czernobyl? Sorka, ze nie na temat. W okolicy mam ul. mjr. Hubala. Czy nie powinno być ul. mjr. Hubali? "My, partyzanci majora Hubali..." Jakby kto dopojaśnił, byłbym wdzięczen. Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
mika_p Re: Hubal 20.04.07, 23:40 Gdyby major mial pseudonim "Hubala" to ulica byłaby ulicą Majora Hubali. Major miał pseudonim Hubal. Odpowiedz Link
lajkonix Re: kwestia Hubal a płeć 21.04.07, 10:48 mika_p napisała: > Gdyby major mial pseudonim "Hubala" to ulica byłaby ulicą Majora Hubali. > Major miał pseudonim Hubal. > No, taaa... Leś mi siostra wytłomaczyła.... To ze on miał psedudonim Hubal, to ja wiedziałem i wiem. Chodzi tylko o to, czy on był "ona Hubal", czy "on Hubal". To tak siostra jak ja ym ci wytłomaczył, że skoro jest "kądziel", to musi być "po kądzieli", a nie po "kądzielu". Nie macie tu kogo bystrzejszego na forum? Stefan, brat, ratuj! Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
lajkonix Re: kwestia Hubal a płeć 21.04.07, 12:18 meduza7 napisała: > Hubal, jak drwal, nie jak kądziel. Partyzanci majora "Hubali" My, partyzanci majora Hubali, Idziemy dziś na krwawy z Niemcem bój. Pragnienie zemsty serca nasze pali, A przeciw nam bombowców wroga rój! Więc granat w garść, a erkaem przy boku, Na wrogów swych przypuśćmy dzielny szturm. Niech stal granatów rani ich głęboko, A nam przygrywa dźwięk bojowych surm! Za gruzy naszych miast, Za braci naszych krew, Szarpajmy wrogów ciała! Niech zniknie szwabski chwast! Odpowie na nasz zew, Powstając - Polska cała! Józef Wüstenberg "Tchórzewski" Gałki Krzczonowskie, luty-marzec 1940 r. No masz siostra z pierwszych ust. To oni by nie wiedzieli pod kim służyli? Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
bu4 Re: Czaernobyl 20.04.07, 23:25 Pa russki i po ukrainski: Czornobył, a po polsku Czarnobyl. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Czaernobyl 21.04.07, 00:05 bu4: > Pa russki i po ukrainski: Czornobył, a po polsku Czarnobyl. Pa russki ,,Чернобыль'' z miękkim znakiem na końcu Odpowiedz Link
szarykot Re: Czaernobyl 23.04.07, 15:29 Po ukraińsku - Чорнобиль - Czornobyl, z miękkim [l]. Odpowiedz Link