kurdelebele 02.11.09, 15:21 znacie takie powiedzenie w rodzaju "pkoi se contenter du plat principal quand il y a tant d'hors d'oeuvres..." ? staram sie namierzyc przez monsieur google ale cos ni ma :] Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marguyu Re: plat principal 02.11.09, 21:16 "pkoi" ? I coz zawinilo stare poczciwe pourquoi? Co do cytatu, to gdzies, kiedys obil mi sie o uszy. Ale nie mam pojecia przy jakiej okazji. Odpowiedz Link
gat45 Re: plat principal 02.11.09, 21:50 marguyu napisała: > "pkoi" ? > I coz zawinilo stare poczciwe pourquoi? Ortografia SMS-owa. Oszczędność. > > Co do cytatu, to gdzies, kiedys obil mi sie o uszy. > Ale nie mam pojecia przy jakiej okazji. > Mnie też, ale jako powiedzonko bardziej niż cytat. Chodziło zawsze o usprawiedliwienie swojego wciąż wolnego stanu przez starych kawalerów. Odpowiedz Link
marguyu Re: plat principal 02.11.09, 23:20 Masz racje. Ja mawiam, ze nie trzeba kupowac calej winnicy po to zeby od czasu do czasu napic sie wina Odpowiedz Link
marguyu Re: plat principal 04.11.09, 00:26 Wiesz, ze masz racje. Ale nam, niewiniatkom, do glowy nie przyszlyby "takie rzeczy" Odpowiedz Link
janou Re: plat principal 04.11.09, 09:10 marguyu napisała: > Wiesz, ze masz racje. Ale nam, niewiniatkom, do glowy nie > przyszlyby "takie rzeczy" ----------------- Odpowiedz Link
gat45 Re: plat principal 04.11.09, 15:49 ka.mu napisała: > Raczej chodzi o skoki na boki Ja tam zawsze (to znaczy kilkakrotnie) słyszałam to w wykonaniu starokawalerskim i takie rozumienie mi zostało. Inna rzecz, że nigdy nie zamierzałam wprowadzić tego wyrażonka do swojego słownika czy słownictwa, za bardzo mi pachnie stylem BOF. Na odrzucenie znaczenia "skoków w bok" miał także niewątpliwy wpływ fakt, że używający go osobnicy NIGDY W ŻYCIU nie przerwaliby konsumpcji dania głównego, żeby wrócić do zakąsek. Należeli to tych, dla których porządek dań jest święty. A już napewno świętszy od więzów małżeńskich, własnych czy cudzych. ))) Odpowiedz Link
szpulkaa Re: plat principal 03.11.09, 20:17 A to znacie: "C'est pas parce qu'on a pris le menu, qu'on ne peut pas regarder ce qu'il y a a la carte" ? W tym samym smaku Odpowiedz Link
hesperos Re: plat principal 05.11.09, 21:10 Albo: "Ce n'est pas parce qu'on est au régime qu'on n'a pas le droit de regarder le menu"... Odpowiedz Link