kicior99 10.05.04, 17:22 wybieram sie na kilka dni do Francji aby rozejrzec sie za jakims miejscem na winobranie. Czy ktos ma propozycje jak sie za to zabrac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pluskat Re: jade do Francji 11.05.04, 08:24 A w jakim regionie zamierzasz szukac? Ja na Twoim miejscu zrobilabym sobie najpierw wywiad telefoniczny. Oto francuska ksiazka telefoniczna: www.pagesjaunes.fr/ Bonne chance! Odpowiedz Link
liloom ja bym zrobila tak... 11.05.04, 08:43 Ja bym zrobila tak Kicior: najpierw wybierz czas a potem region (albo odwrotnie, bo dojrzewanie idzie z poludnia "za sloncem"). Potem zapytaj na forum czy ktos zna OKOLICE gdzie jest duzo winnic (wolisz Reims czy Ramatuelle?). Moze ktos zna, moze poleci, wtedy masz juz cel. Zakladajac oczywiscie, ze nie masz pojecia. I wtedy albo Pages Jaunes, albo jedziesz w te okolice i rozpytujesz. A wiesz juz gdzie sie TERAZ zatrzymasz na nocleg, bo to chyba tez jest wazne. W razie czego wez ze soba namiot Powodzenia jak najpowazniej. Odpowiedz Link
kicior99 Re: ja bym zrobila tak... 11.05.04, 11:54 pewnie ze wezxme namiot. Wybieram sie w okolice Colmar pozniej - jak nic nie zalatwie - Beaune Odpowiedz Link
kicior99 Re: jade do Francji 11.05.04, 11:53 sadze ze Alzacja. Znam wiec bede sie czul bardziej pewnie. Poza tym jak bede mial zacmienie odnosnie francuskiego, zawsze moge przejsc na niemiecki... Odpowiedz Link
kicior99 Re: jade do Francji 11.05.04, 19:14 nie wiem jak sie do tego zabrac, poza tym nie mam zaufania do internetu jako sposbu kontaktu Odpowiedz Link
pluskat Re: jade do Francji 11.05.04, 20:35 a w ksiazce telefonicznej znalazles jakies adresy? z Twoja znajomoscia jezyka poradzisz sobie bez problemu. Internet jest przeladowany ogloszeniami poszukiwania pracy przy winobraniu, nie ma to jak bezposredni kontakt? tylko nie zwlekaj, bo potem juz ekipy beda Odpowiedz Link
pluskat Re: jade do Francji 11.05.04, 20:39 cd skompletowane. W mojej okolicy sa sady jabloniowe i przyjezdza duzo Polakow, bo Francuzom, ktorzy sa na bezrobociu nie oplaca sie pracowac. czesto maja zakwaterowanie u producenta a gotuja sobie sami. Odpowiedz Link
liloom Re: jade do Francji 12.05.04, 09:11 kicior99 napisał: > nie wiem jak sie do tego zabrac, poza tym nie mam zaufania do internetu jako > sposbu kontaktu Ja tez juz pisalam na ten temat, dokladnie w tym watku, ktory wspomina mikmik. Oczywiscie nie namawiam cie do bezkrytycznego branie namiarow z internetu, przesylanie pieniedzy etc etc, ale jak juz wspominalam istnieja te mozliwosci I ja sama z nich korzystam. Ja to raczej widze jak pojscie z duchem czasow I tyle, bo nie zawsze mozliwe jest zalatwienie czegos osobiscie. Tutaj duzo rzeczy zalatwia sie po prostu przez telefon, co w Polsce jest nie do pomyslenia. Stad moze nasza rozbieznosc zdan (?) Co do nieumiejetnosci zabrania sie - zajrze do tamtego watku czy napisalam. Odpowiedz Link
mikmik Re: jade do Francji 11.05.04, 22:35 Kiciorze, Produkowałem się już w tym temacie, więc możesz skorzystać: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10129&w=10151328&a=12257408 Odpowiedz Link
liloom kicior no nie zartuj 12.05.04, 13:41 Kicior nie zartuj! Wpisuje w google np. colmar vignobles adresse I wyskakuje mi : www.google.at/search?hl=de&ie=ISO-8859-1&q=colmar+vignobles+adresse&meta= zajrzalam np. tu labovi.free.fr/pagesources/vinidept4.htm obdzwaniam ludzi, mowie ze bede we francji, czy mozna sie umowic jak nic nie znajde (zaden telefon nie bedzie pozytywny), zagladam na inna stronke np. www.nomade.tiscali.fr/cat/voyage_geographie/pays_regions/europe/france/regions_f rancaises/alsace/index1.shtml itd itp. I co ma tu zaufanie do internetu? To tylko baza danych. Jak tak to traktujesz to przeciez nic sie nie stanie. Grzech nie sprobowac. Pojedziesz przygotowany, z adresami... i tyle. Odpowiedz Link