Dodaj do ulubionych

Jeszcze o y

19.07.11, 19:49
Czy y zastępuje każde wyrażenie określające miejsce lub cel, czy tylko gdy używa się à?
Na przykład:
Je suis rentré chez moi. J'y suis rentré.
Il habite en France. Il y habite.
La clarinette se trouve sous la table. La clarinette s'y trouve.
Obserwuj wątek
    • fedorczyk4 Re: Jeszcze o y 20.07.11, 19:56
      Nie chcę być niemiła, ale to nie jest forum korepetycyjne. Wszystko co dotyczy gramatyki języka francuskiego masz w internecie, łatwo i przystępnie wyjaśnione np. tu:
      www.twojfrancuski.pl/zaimki-w-jezyku-francuskim.html
      • randybvain Re: Jeszcze o y 20.07.11, 22:00
        Nie chcesz, ale jesteś. W dodatku nie będąc ani moderatorem ani założycielem, dlaczego uzurpujesz sobie prawo do decydowania o charakterze forum? Sio.
        • felinecaline Re: Jeszcze o y 20.07.11, 22:29
          Nie bedac ani moderatorem ani zalozycielem Fedo jest nader czestym i godnym zaufania "odpowiadaczem" i doradca, slusznie tez prawi, ze nie jestesmy tu w celu dawania korepetycji i to najczesciej za przyslowiowe "pocaluj mnie w nos".
          • fedorczyk4 Re: Jeszcze o y 21.07.11, 09:39
            Feline, dziękuję za dobre słowosmile
        • fedorczyk4 Re: Jeszcze o y 21.07.11, 09:11
          randybvain napisał:

> Nie chcesz, ale jesteś. W dodatku nie będąc ani moderatorem ani założycielem, d
          > laczego uzurpujesz sobie prawo do decydowania o charakterze forum? Sio.

Niczego nie uzurpuję a jedynie stwierdzam fakt, ponaddo wkleiłam sznurek z odpowiedzią na pytanie, czyli byłam bardziej niż miła.
          "Sio" to możesz źle wychowany smarkaczu o swojego psa mówić.
          • ka.mu Re: Jeszcze o y 21.07.11, 11:22
            Czy mogę podjąć próbę mediacji?

Możliwe że to forum nie służy korepetycjom, ale dość często odnosimy się pozytywnie do próśb o tłumaczenie tego i owego. Wydaje mi się, że pytanie "Czy y zastępuje każde wyrażenie określające miejsce lub cel, czy tylko gdy używa się à?" jest tak postawione, że samodzielne poszukiwanie odpowiedzi nie jest łatwe dla nowicjusza.

Popieram podawanie linków do stron źródłowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka