03.12.13, 12:22
prosze o pomoc w wyborze slownika jez francuskiegi dla osoby pocztakujacej
czy ta seria byla by odpowiednim towarzyszem nauki?
allegro.pl/pieciotomowy-wielki-slownik-polsko-francuski-i3647783496.html
czy sa moze jakies, tego typu, nowsze, bardziej aktualne wydania?
dziekuje za sugestie
Obserwuj wątek
    • marguy Re: slownik 03.12.13, 13:30
      Pod wzgledem etetycznym calkiem, calkiem. Jednak nie to sie liczy. Popros sprzedajacego o to zeby sfotografowal chocby jedna strone. Wtedy latwiej ustalic czy slownik jest dobry czy nie.
      • tuti Re: slownik 03.12.13, 22:26
        erm ze tak powiem, walory estetyczne w tym przypadku zupelnie mnie nie interesuja
        wkleilam tylko linka przypadkowego swoja droga, bo wizualnie czasem mozna slownik rozpoznac

chodzi mi wylacznie o merytoryczna strone, sadzilam ze sa jakies znane, godne polecenia slowniki
        - niestety kupuje z zagranicy, dla osoby ktora zaczyna sie polskiego uczyc, inaczej sama bym w ksiegarni pozagladala do slownikow i sie przekonala smile
        • felinecaline Re: slownik 03.12.13, 23:29
          Estetyczny czy nie - moim zdaniem tak i slownik dla osoby poczatkujacej moze sie okazac zbyt "ambitny" i...zniechecajacy do nauki. Wyobrazcie sobie dla napisania krociutkiego wypracowanka koniecznosc szperania po 5(!) tomach - nie dla mnie, mialam taki dosc krotko, ale juz w "epoce" mocno zaawansowanej i pozbylam sie bez zalu, ale moja francuzczyzna w ogole wychowywala sie razem z "malym Robertem" i jego "kolegami".
          Teraz mam jeszcze ...kieszonkowy p-f i f-p, do ktorego ostatnio zagladalam chyba z 20 lat temu.
          • marguy Re: slownik 04.12.13, 12:57
            Moje osobiste skarby to:
            1. "Dictionnaire du français vivant" Bordasa z 1971 roku. Opisowy, z wszechstronnymi przykladami zastosowania slowa i jego pochodnych.
            2. "Pièges et difficultés de la langue française" takze Bordasa
            3. "Dictionnaire historique de la langue française" Le Robert

Szcegolnie pierwszy ze slownikow byl mi bardzo przydatny na poczatku. To wlasnie on pozwolil mi na szybkie oderwanie sie od slownika dwujezycznego.
            • randybvain Re: slownik 05.12.13, 20:15
              Ja się przerzuciłem na Centre National de Ressources Textuelles et Lexicales plus oczywiście Google Translate.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka