Dodaj do ulubionych

Francja a kryzys na Ukrainie..

25.11.04, 12:43
Pytanie to glownie kieruje do Polonii francuskiej, ale nie tylko.
Czy to tylko moje wrazenie, czy tez wydarzenia ostatnich dni sa przezywane
prze Francuzow dosc "chlodno" ? Jakos nie widze pomaranczowych szalikow i
wstazeczek na ulicy...
Obserwuj wątek
    • angieblue26 Forum "Le Monde" 25.11.04, 13:00
      forums.lemonde.fr/perl/showthreaded.pl?Cat=&Board=europe&Number=1408650&page=0&view=collapsed&sb=5&part=
      • angieblue26 Ciekawe doniesienie - le Monde 25.11.04, 16:35
        www.lemonde.fr/web/article/0,1-0@2-3214,36-388212,0.html
        • leonn Re: Ciekawe doniesienie - le Monde 25.11.04, 17:16
          ciekawe, aczkolwiek nieco tendencyjne i oczywist....pozdrawiam
    • starymason Re: Francja a kryzys na Ukrainie.. 25.11.04, 14:08
      francja jest za Rosja , to na tyle polityka francuska jest tak wstretna ze
      szkoda mi o tym pisac
      • lodium Re: Francja a kryzys na Ukrainie.. 25.11.04, 15:08
        Podejrzewam ze Francja ma sporo swoich blizszych problemow, zeby zajmowac sie
        jakas Ukraina, ktora nie wiadomo gdzie jest... A politycy, jak wszedzie mysla
        tylko o napchaniu wlasnych kieszeni. Zebym nie czytywala od czasu do czasu
        stron polskich w internecie, nie wiedzialabym nic nawet oPolsce, a co mowic o
        Ukrainie!
    • leonn Re: Francja a kryzys na Ukrainie.. 25.11.04, 16:08
      Ja uwazam ze francuska polityka jest krotowzroczna i popaprana.Ukraina to wbrew
      pozorom kraj o bardzoduzym potencjale.Gdy bedzie stal lepiej, jest doskonalym
      rynkiem zbytu dla wielu towarów. Francja jest utorzsamiana z luksusowym stylem
      życia,zabaą,luksusem i z takim entournage francuskie towary mogyby sie dobrze
      sprzedawac.Bardzo uzo Ukraincow pracuje we Wloszech i Hiszpani, zarobione
      pieniadza beda chcieli zainwestowac, jak to zrobia i beda czerpac zyski, beda
      chcieli utorzsamiac sie z innym lepszym stylem zycia,z iscie wschodnim
      snobizmem i przepychem, tylko jak Francuzi dalej beda tak postepowac i
      ignorowac to ..... dalej beda miec wzrost gospodarczy jaki maja bo ile towarow
      sa w stanie sami skonsumowac.Wbrew pozorom polityka ma duzy wplyw na kondycje
      nie tylko wew, ale i zew.. Pozdrawiam
    • mkw98 obserwacje z Nancy 25.11.04, 18:39
      Francuzow bardzo malo obchodzi to co sie dzieje w dalekim swiecie, a juz
      zwlaszcza na jakiejs tam Ukrainie i gdzie to w ogole jest???

Powyzsza opinia to oczywiscie uogolnienie, niesprawiedliwe jak wszystkie
      uogolnienia. Ja chodze z pomaranczowa wstazeczka - przyznam, ze glownie po to
      zeby sprowokowac pytania i wywolac temat Ukrainy. Kilka osob (wykladowca na
      uczelni, ksiadz i paru studentow) mile mnie zaskoczylo, poniewaz od razu
      wiedzieli, o co chodzi. Ale generalnie strasznie malo sie mowi o calej sprawie.

Ciekawostka: jesli juz ktos cos wie, to predzej o domniemanym otruciu
      Juszczenki niz o calej reszcie.
      • sullivan1 Re: obserwacje z Nancy 26.11.04, 11:11
        Nie zgadzam sie z twierdzeniem, ze Francja nie interesuje sie Ukraina, ani ze
        jest za Rosja. Ukraina byla tematem numer 2 wszystkich mediow w minionym
        tygodniu (wyniki statystyczne, nic nie wymyslam), a w tym tygodniu jest prawie
        napewno tematem numer 1.
        Sympatia mediow kieruje sie zdecydowanie w strone Juszczenki, co juz jest
        sporym wysilkiem z ich strony, bo Francja jest tradycyjnie prorosyjska.
        Politycy milcza, co takze jest w pewnym sensie pozytywne, bo Putin to ostatnio
        najlepszy kumpel Chiraka po Schroderze.
        A ze nikt nie chodzi z pomaranczowa wstazeczka.... coz Francja to nie Polska.
        Oczywiste jest, ze Francuzi bardziej interesuja sie Wybrzezem Kosci Sloniowej
        (byla kolonia, kilkanascie tysiecy Francuzow nadal tam mieszka) niz Ukraina. To
        po pierwsze. Po drugie, Francuzi sa raczej mniej skorzy do symbolicznych gestow
        natury politycznej.
        Ale ogolnie uwazam, ze podejscie Francuzow i fransukich mediow jest poytywne, a
        zainteresowanie (nadspodziewanie) duze !
        • lodium Re: obserwacje z Nancy 26.11.04, 11:24
          Dzis po raz pierwszy uslyszalam w radiu, ze na Ukrainie sa problemy zwiazane z
          oszustwem podczas wyborow... Ale co to kogo obchodzi, to tak daleko. Media
          zaczynaja mowic, bo brak im innego tematu...
          • sullivan1 Re: obserwacje z Nancy 26.11.04, 14:03
            lodium napisała:

> Dzis po raz pierwszy uslyszalam w radiu, ze na Ukrainie sa problemy zwiazane
            z oszustwem podczas wyborow...

zalezy jakie radio... wczoraj Juszczenko byl na pierwszej stronie Figaro - i na
            pierwszych stronach wiekszosci gazet.
        • mkw98 do sullivana 26.11.04, 14:13
          jak zaznaczylam w temacie mojego postu, to sa obserwacje z Nancy, moje,
          prywatne, i nie dotycza tego co w mediach tylko bezposrednich kontaktow i
          rozmow z Francuzami. Moze gdzie indziej jest inaczej.
          Wczoraj rozmawialam z Francuzem, historykiem, ktory podzielal moje zdanie, ze
          bardzo malo mowi sie i mysli o Ukrainie.
          • sullivan1 Re: do sullivana 26.11.04, 14:48
            mkw98 napisała:

> jak zaznaczylam w temacie mojego postu, to sa obserwacje z Nancy

sorry, odpowiadalem nie tylko na twoj post, ale ogolnie na cala reszte, ktora
            mowila mniej wiecej to samo. prawda, ze mowi sie o Ukrainie bez porownania
            mniej niz w Polsce, i moze nas Polakow to dziwi, ale chyba troszke zapominamy o
            tym, ze jestesmy po prostu blizej (geograficznie duzo blizej, historycznie i
            uczuciowo wrecz bez porownania blizej !)

Ja sie raczej ciesze, ze sie w ogole o Ukrainie mowi - to dobry znak na
            przyszlosc.
            • angieblue26 Re: do sullivana 26.11.04, 14:51
              Hmmm... USA sa jeszcze dalej, a sie interesuja...
            • mkw98 do sullivana :) 26.11.04, 17:55
              > Ja sie raczej ciesze, ze sie w ogole o Ukrainie mowi - to dobry znak na
              > przyszlosc.

OK, tu sie zgadzam i podpisuje obiema rekami smile

Tylko jak czytam listy od przyjaciol z Polski to mi strrasznie brakuje tej
              atmosfery...
              No i mam cicha nadzieje, ze dzieki mojemu upartemu noszeniu wstazeczki uda mi
              sie troche ozywic ich zainteresowanie Ukraina.
              • sullivan1 Re: do sullivana :) 26.11.04, 17:59
                masz racje, od jutra przypinam pomaranczowa wstazke, moze zainteresuje to moich
                francuskich znajomych.
                • mkw98 :) n/txt 26.11.04, 18:03
                  • angieblue26 Re: :) n/txt 26.11.04, 18:14
                    Ja dzisiaj zalozylam pomaranczowy t-shirt smile
          • areski Re: do sullivana 28.11.04, 12:45
            Ja nie na temat , chociaż mam swoje zdanie. Chciałbym tylko pozdrowić Nancy,
            Place Stanislas, residence Montbois, Haut Lievre, Grand-Rue, Place Carnot i
            oczywiście Centre Europeen Universitaire i Universite Nancy II. A tak w ogóle
            to co tam w Nancy ? Nie byłem tam już ładnych parę lat. Pozdrawiam.
            • mkw98 nancy... 29.11.04, 09:26
              Pozdrowie, pozdrowie smile
              nancy sliczne (skadinad pod pewnymi wzgledami przypomina mi Lwow), od kilku dni
              dekoruje sie swiatecznie, pojawily sie gorace kasztany, a w cukierniach szturm
              piernikowych i czekoladowych Mikolajow smile

> Ja nie na temat , chociaż mam swoje zdanie. Chciałbym tylko pozdrowić Nancy,
              > Place Stanislas, residence Montbois, Haut Lievre, Grand-Rue, Place Carnot i
              > oczywiście Centre Europeen Universitaire i Universite Nancy II. A tak w ogóle
              > to co tam w Nancy ? Nie byłem tam już ładnych parę lat. Pozdrawiam.
    • angieblue26 Wiadomosci TF1 - Honte ! 26.11.04, 20:02
      W glownym wydaniu wiadomosci
      Temat 1 - Projekt prawa o eutanazji
      Temat 2 - Ceny w supermarketach spadly w listopadzie
      Gdzie to zainteresowanie mediow, o ktorym mowil Sullivan ?
      • lodium Re: Wiadomosci TF1 - Honte ! 26.11.04, 22:00
        Media interesujace sie problematyka Ukrainy itp., to dziennikarze gazet
        dla "inteligentow", wlasnie typu Figaro, Le Monde... ktorych nikt? ze zwyklych
        ludzi nie czytuje. Gazety regionalne olewaja te tematyke, bo spadajace ceny
        lub eutanazja sa "wazniejsze", bardziej oplacalne, a tu liczy sie tylko, zeby
        gazeta dobrze sie sprzedawala.
        • dziunia11 Re: Wiadomosci TF1 - Honte ! 27.11.04, 00:31
          Co za bzdury ! Ogladam dzienniki telewizyjne o 13.00 i wieczorem i codziennie
          sa wiadomosci z Ukrainy. Sa tez programy publicystyczne (np wczoraj na piatce)
          i prasa bardzo szeroko rozpisuje sie na temat.Tak wiec nie nie przesadzajcie,
          ze we Francji nikt sie nie interesuje Ukraina.
          • angieblue26 Re: Wiadomosci TF1 - Honte ! 27.11.04, 04:57
            Tak, dzienniki rzeczywiscie "wspominaja" o Ukrainie.
            Ale slychac tak naprawde tylko na francuskim Euronews.
            • ta-szka EuroNEWS i TV5 29.11.04, 23:15
              hej,
              Nie mieszkam we Francji i mam tylko wlasnie EuroNews i TV5 (wprawdzie to nie
              telewizja "francuska" ale frankofonska). Z powodu anginy przez ostatni tydzien
              lezalam i ogladalam (b duuuzo) i sporo miejsca poswiecono Ukrainie! A na
              EuroNews mikro "program" wrecz rewelacyjny - zestawienie filmikow z telewizji
              roznych krajow dotyczacych U. Wizja Rosyjska (i TYLKO Janukowycz i jego ludzie,
              ani jednej plamki pomaranczowej), obok bardziej "europejskich" wink.
              • angieblue26 Re: EuroNEWS i TV5 29.11.04, 23:20
                Tak, rzeczywiscie te dwie stacje mowia duzo o Ukrainie.
                pozdrawiam
    • ritaskita Re: Francja a kryzys na Ukrainie.. 27.11.04, 19:42
      jakos nie zauwazylam zadnych wstazeczek w Anglii, czy USA.

Owszem na Ukrainie prawie rewolucja, ale bez przesady, np w w Afryce jest
      glod i ludzie masowo tam umieraja. Czy np. Polacy tak bardzo sie przemua tym
      glodem? A moze raczej jecza jacy to oni biedni, bo nie majac porownania z
      krajami 3 swiata Polska jest zapatrzona w kraje zachodnie tylko i widzi sie ako
      ubogiego kuzyna, zamiast spojrzec obiektywnie na rzeczywistosc gospodarki
      polskiej w swiecie.

Wiec z perspektywy innych krajow sprawa Ukrainy to tylko jeden z wielu
      problemow. Polska w sposob szczegolny jest zaangazowana w sprawy Ukrainy bo to
      panstwo sasiedzkie.

A swoja droga, Francja to jeden z NABARDZIEJ zaangazowanych krajow w pomoc
      krajom 3 swiata.
    • angieblue26 Re: Francja a kryzys na Ukrainie.. 28.11.04, 11:16
      Ritaskita, pytalam o zainteresowanie Francji Ukraina, a nie Trzecim Swiatem.
      Przeczytaj dobrze tytul watku,
      Pzdr
      • ritaskita Re: Francja a kryzys na Ukrainie.. 30.11.04, 08:10
        angieblue26 przeczytaj UWAZNIE i DOKLADNIE, pisalam tez o Ukrainie.

A to co pisalam D O D A T K O W O o zainteresowaniu krajami trzeciego swiata
        jest komentarzem na wypowiedzi innych, w ktorych posadzaja Francjie o brak
        zaintersowan czymkolwiek poza Francja
    • angieblue26 Moze tu sie wypowiecie ? Hmmm... 28.11.04, 19:46
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10382&w=18088599&a=18092934
    • dziunia11 Re: Francja a kryzys na Ukrainie.. 29.11.04, 09:35
      Moze jakis bardziej wiarygodny link, skoro juz tak bardzo chcesz nam udowodnic,
      ze Francja taka bezduszna i wyrachowana
      • angiebe Re: Francja a kryzys na Ukrainie.. 29.11.04, 09:58
        Dziunia, nic nie chce udowadniac. Pytam o Wasze zdanie.
        • angieblue26 Przepraszam... 29.11.04, 10:03
          To mialo pojsc z "angieblue26".

Dziunia, powtarzam wyjciowe pytanie :

"Pytanie to glownie kieruje do Polonii francuskiej, ale nie tylko.
          CZY to tylko MOJE wrazenie, CZY tez wydarzenia ostatnich dni sa przezywane
          prze Francuzow dosc "chlodno" ?
          Jakos nie widze pomaranczowych szalikow i
          wstazeczek na ulicy..."

Pisze, jak widzisz w pierwszej osobie : " nie widze pomaranczowych wstazeczek".
          NIe twierdze, ze ich nie ma...
          • grzespelc Re: Przepraszam... 30.11.04, 09:44
            Powiem Ci, że u nas w kraju to ja te wstążki widzę głównie w tv, aczkolwiek
            oczywiście dużo rozmawiamy o Ukrainie. Czasem indywidualne wrażenia mogą mylić.
      • koralka Re: Francja a kryzys na Ukrainie.. 29.11.04, 16:53
        Moze w wiekszych miastach ludzie sie interesuja polityka, ale u mnie na 5 i
        pol tys. wsi watpie, zeby znalazl sie ktos co wie co to jest Ukraina! Co to
        kogo obchodzi, tu ludzie maja swoje codzienne problemy...
        • kaspera Re: Francja a kryzys na Ukrainie.. 30.11.04, 17:27
          wydaje mi sie, ze Francuzi jednak sie interesuja Ukraina, choc nie w tak
          wielkim stopniu jak Polacy. Slucham codziennie Radia RFI lub France Inter i
          temat Ukrainy jest w tym tygodniu na pierwszym miejscu. W minionym byl na
          zmiane na 1,2 i 3. Przedwczoraj przed Sorbonna w Paryzu widzialem kilka osob,
          ktore staly z ogromna pomaranczowa flaga i zbierali podpisy protestu przeciw
          sfalszowaniu wynikow na Ukrainie.
          Francuzi interesuja sie wydarzeniami zewnetrznymi. Bardzo duzo miejsca
          poswiecaja jednak wydarzeniom w Afryce srodkowej, o ktorej w Polsce rzecz jasna
          sie nie mowi nic.
    • angieblue26 Le Figaro.... 01.12.04, 22:45
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2422837.html
      • sullivan1 Re: Le Figaro.... 02.12.04, 16:43
        przeczytaj artykul w oryginale, i napisz co o tym myslisz

www.lefigaro.fr/international/20041202.FIG0032.html
        • mkw98 Re: Le Figaro.... 04.12.04, 09:03
          juz to pisalam w innym watku, ale na wszelki wypadek powtorze
          Nie chodzi o ten artykul:
          www.lefigaro.fr/international/20041202.FIG0032.html

tylko o ten:
          www.lefigaro.fr/cgi/edition/genimprime?cle=20041201.FIG0027

Kiedy przeczytalam ten pierwszy to, ogarnieta swietym oburzeniem, opowiadalam
          na prawo i lewo ze GW oszukuje. Po lekturze tego drugiego troche ochlonelam smile
          choc i tak uwazam, ze wnioski polskich mediow krzywdzace i niesluszne.
          A w Nancy widze coraz wiecej wiecej zainteresowania, coraz wiecej milych rozmow
          mam za soba, tudziez wyrazow solidarnoscui od ludzi ktorzy wzieli mnie za
          Ukrainke smile)
    • mkw98 Obserwacji z Nancy ciag dalszy 02.12.04, 08:59
      Milo mi zakomunikowac, ze zainteresowanie Ukraina stale rosnie - glownie dzieki
      mediom, choc i ja mam w tym swoj skromny udzial.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka