Dodaj do ulubionych

Praca: proszę o radę.

28.01.05, 22:56
Szukam pracy we Francji na wakacje, okres od początku lipca do końca
września. Język francuski znam średnio. Gdzie można się zaczepić i gdzie
szukać pracy, aby było wszystko tak jak powinno. Oczywiście, pracy przyświeca
wielki cel, nauka mówienia po francusku. Proszę o rady, gdzie, co jak. Może
kiedyś też tak pracowaliście? Jak było?
W tym roku kończę liceum, nie mam żadnego zawodu, także piszę się na prace
sezonowe itp, itd
Dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • angieblue26 Re: Praca: proszę o radę. 28.01.05, 22:58
      Odpowiem Ci krotko, moze nieco brutalnie, ale szczerze.
      We Francji nie ma pracy, nawet dla rodowitych Francuzow. No, chyba, ze
      jestes "specem"od informatyki, albo pielegniarka.
      • cassandrafr Re: Praca: proszę o radę. 29.01.05, 01:20
        angieblue26 napisała:

> Odpowiem Ci krotko, moze nieco brutalnie, ale szczerze.
        > We Francji nie ma pracy, nawet dla rodowitych Francuzow. No, chyba, ze
        > jestes "specem"od informatyki, albo pielegniarka.

Brawo Angie, nareszcie uswiadamiasz ludziom w Polsce, jaka jest naprawde
        sytuacja na rynku pracy we Francji. Ponoc jest 1O% oficjalnego berobocia, a tak
        naprawde trzeba by dorzucic 3-4 miliony ludzi na RMI, miliony ludzi na pseudo
        stazach organizowanych przez ANPE i kontraktach " de réconversion", plus osoby
        powyzej 45 a nawet 40, ktorzy nie maja juz szans na znalezienie pracy, i ktorzy
        nie maja prawa do RMI bo maja meza/zone, ktorzy pracuja, plus ludzie zamozni
        ktorzy w takim klimacie nie akceptuja byle jakiej pracy, plus pseudo "emplois
        jeunes", intermittents de spectacles, itd, itp, ktorzy nie wchodza w statystyki
        bezrobocia; to mamy bezrobocie na poziomie pl, tylko Polacy potrafia
        kombinowac, a Francuzi nie maja do tego smykaly.
        Nawet spece od informatyki sa na bezrobociu albo "mis à la disposition". Co do
        polskich pielegniarek to byl taki "projet pilot" w Lile, ktory nic nie dal.
        • affichaga Re: Praca: proszę o radę. 13.02.05, 16:00
          cassandrafr napisała:

> angieblue26 napisała:
          >
          > > Odpowiem Ci krotko, moze nieco brutalnie, ale szczerze.
          > > We Francji nie ma pracy, nawet dla rodowitych Francuzow. No, chyba, ze
          > > jestes "specem"od informatyki, albo pielegniarka.

> to co tutaj ROBICIE jak taka katastrofa czemu odrazu taki czarny scenarisz

> Brawo Angie, nareszcie uswiadamiasz ludziom w Polsce, jaka jest naprawde
          > sytuacja na rynku pracy we Francji. Ponoc jest 1O% oficjalnego berobocia, a
          tak
          >
          > naprawde trzeba by dorzucic 3-4 miliony ludzi na RMI, miliony ludzi na pseudo
          > stazach organizowanych przez ANPE i kontraktach " de réconversion", plus
          osoby
          > powyzej 45 a nawet 40, ktorzy nie maja juz szans na znalezienie pracy, i
          ktorzy
          >
          > nie maja prawa do RMI bo maja meza/zone, ktorzy pracuja, plus ludzie zamozni
          > ktorzy w takim klimacie nie akceptuja byle jakiej pracy, plus pseudo "emplois
          > jeunes", intermittents de spectacles, itd, itp, ktorzy nie wchodza w
          statystyki
          >
          > bezrobocia; to mamy bezrobocie na poziomie pl, tylko Polacy potrafia
          > kombinowac, a Francuzi nie maja do tego smykaly.
          > Nawet spece od informatyki sa na bezrobociu albo "mis à la disposition".
          > Co do
          > polskich pielegniarek to byl taki "projet pilot" w Lile, ktory nic nie dal.
      • la_belle_au_bois_dormant Re: Bez przesady! 31.01.05, 18:04
        Hola, Hola, moje miłe Polko-Francuzki!
        Nie przesadzajcie z tem brakiem pracy we Francji. Wielu studentów pracowało i
        pracować będzie we Francji w czasie wakacji.
        Jak o mnie chodzi, to w czasie studiów byłam "fille au pair" , czyli
        opiekowanłam się dziećmi. Wiem, że we Francji jest przyjęte, że chłopcy mogą
        zatrudniać się jako opiekuni do dzieci. Jesli więc Ci odpowiada taka praca
        odwiedź forum "Au pair". W rodzinie sa idealne warunki do pracy nad swoją
        znajomością języka.
        Dla niewtajemniczonych, tego typu praca we Francji jest legalna. Nie potrzeba
        na nią pozwolenia na pracę.
        Inne prace sezonowe, to oczywiście prace przy zbiorach. Jeden z moich kolegów
        pracował przy zbiorach cebuli gdzieś pod Lyonem. Zapytam go jak to załatwił.

A tak, swoją droga to ciekawe, co te Polskie emigrantki tak się rozjuszyły gdy
        ktoś z rodaków zapytał niewinnie o prace w wakacje? Ciekawe?!...

• adrianokopano18 Re: Bez przesady! 31.01.05, 20:32
          Bo przeszły na system myślenia francuski!

W Polsce w kółko słyszy się o pracy we Francji w ramach wolontariatu, ale skoro
          mam za darmo (czy za małe kieszonkowe) pomagać francuskim staruszkom to wolę to
          samo robić w Polsce. Może to jakaś forma patriotyzmu, a może wygoda, mniejsza z
          tym. Ale nie będę pracował za darmo na kraj, który ma kilkakrotnie lepszą
          sytuację socjalną niż mój.

Niedawno słyszałem, że we Francji nie ma komu zbierać owoców i warzyw. Właśnie
          tym się zainteresowałem, ponieważ jak już pisałem po liceum, zaczynajac studia,
          nie mam żadnych kwalifikacji.

la_belle_au_bois_dormant napisz mi, jak się dowiesz z tą pracą przy zbiorach.
          Dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam.
          • la_belle_au_bois_dormant Re: Bez przesady! 01.02.05, 09:59
            Niewątpliwie jest to system myślenia francuski.
            Nierozumiem tylko dlaczego ktoś, kto jeszcze niedawno był w tej samej sytuacji
            co Ty, w tej chwili prazentuje sposób myślenia francuski.
            Czyżby było prawdą, że jeżeli ktoś ma Polakowi za granicą dokopać, oszukać go,
            zniechęcić czy zgnoić to tylko drugi Polak? Nie ma jak Rodacy!
      • doris7878 Re: Praca: proszę o radę. 08.02.05, 12:06
        rezczywiscie trudno o robote we francji,ja tu mieszkam i mam juz dosyc!jako au
        pair na pewno jednak bys cos znalazla.jest duzo ogloszen na opiekunki
    • julka1979 Re: Praca: proszę o radę. 29.01.05, 12:25
      Ja również chciałabym poszukać sobie tam pracy na okres czerwiec-
      pażdziernik.Obojętnie jaka praca ale z mieszkaniem.znam średnio język
      francuski.Skończyłam studia nauczycielskie a teraz podjęłam drugi kierunek
      studiów. W pażdzierniku musiałabym wrócić na uczelnie.Może któś by pomógł albo
      może też jest w podobnej sytuacji a wiadomo, że razem rażniej i łatwiej choćby
      wspólne zakwaterowanie.Mam doświadczenie w różnego rodzaju pracach
      fizycznych.Mam 25 lat i jestem z Wielkopolski.Mój e-mail:julka1979@wp.pl
      • brydzia35 Re: Praca: proszę o radę. 29.01.05, 14:08
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11154
        • koralka Re: Praca: proszę o radę. 31.01.05, 21:15
          Dla studentow legalna praca au paire; dla innych legalnej pracy nie ma, tylko
          na czarno i po znajomosci, przy zbiorach tak samo.
    • julka53 Re: Praca: proszę o radę. 31.01.05, 22:57
      interesuje mnie praca na czarno ale jak ją znależć na okres lipiec sierpień
      wrzesień pażdziernik.Interesowało by mnie sprzątanie,opieka nad starszą osobą w
      rolnictwie.i jakieś tanie zakwaterowanie! pomocy!!!!!!!!!
    • kasienka80 Re: Praca: proszę o radę. 01.02.05, 11:19
      Ja nie prezentuje sposobu myslenia francuskiego, ale potwierdzam, ze nie jest
      latwo znalezc pracy we francji. Ja szukam i szukam... Fakt, ja chce pracy na
      stale.

Jako student powinienes miec latwiej, wiec zycze powodzenia. Moze poprobuj
      jakies ukladanie na polkach w hipermarketach?
      Polecam auchan Luxemburg- zarobisz 1200 euro/m-c.
      www.auchan.lu
      I zloz kandydature i tyle, moze sie uda wink
      • koralka Re: Praca: proszę o radę. 01.02.05, 12:35
        Znam Polakow, ktorzy znalezli prace przez internet, wysylajac e-maile do hoteli-
        restauracji, nawet duzych sieci, jak Kyriad i to na czarno, oczywiscie do
        zmywania garow... Latwiej tez znalezc prace na czarno w duzych i bogatych
        miastach do pilnowania dzieci badz psow, domow itp. W Cannes jest pelno Polek
        tak pracujacych, niestety nie wiem jak znalazly te prace...W Paryzu tez...ale
        haruja od switu do zmroku, sa eksploatowane za 700 -1000 euro m-c.
      • areski Re: Praca: proszę o radę. 06.02.05, 11:59
        Karolka, bardzo mi się podoba to "układanie na polkach w hipermarketach " ale
        to powinnaś była napisać przez duże P . Pozdr.
        • koralka Re: Praca: proszę o radę. 06.02.05, 14:33
          Areski, chyba sie pomyliles, ja nic nie pisalam o jakis polkach w
          hipermarketach?!
          Dwa dni temu zginelo trzech Polakow w wypadku samochodowym niedaleko mnie; Info
          w tv lokalnej tak przedstawilo zdarzenie, ze to tylko jacys Polacy pracujacy
          na czarno... wiec nie taki wazny ten wypadek.
          • areski Re: Praca: proszę o radę. 06.02.05, 18:53
            Oh, pardon ! To rzeczywiście nie ty, to Kasienka pisała o "układaniu na polkach
            w hipermarketach". Chodziło jej oczywiście o półki a że pewnie nie ma polskiej
            klawiatury wyszły z tego polki tyle że przezałe p. Myślę że się nie obrazi
            jeżeli trochę z takich lapsusów sobie podworujemy.Jeszcze raz pozdrawiam.
            • kasienka80 Re: Praca: proszę o radę. 07.02.05, 09:08
              Nie, nie obrazam sie wink wszystko ok wink
    • franusia1 Re: Praca: proszę o radę. 03.02.05, 21:43
      poleca&m link www.wirtualnafrancja.com tam sa ogloszenia o prace przed chwila
      przegladalam sa oferty ale mozesz zamiescic oferte sama, w ten sposob moja
      znajoma studentka rok temu znalazlam prace na 2 m-ce przy winobraniu.powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka