liloom 07.11.02, 13:05 Dla mnie to Grenoble. Moje pierwsze wyjazdy do Francji, odkrywanie "Nowego Swiata". Mam stamtad fantastyczne wspomnienia. Opowiem wiecej kiedy indziej. Narazie LINK: www.ville-grenoble.fr/fr/pres_vignette.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felinecaline Re: Magiczne miejsce w kraju francusko-jezycznym. 07.11.02, 23:18 Pour moi c'est le parcour Angers - Saumur par la lévée de la Loire, surtout au printemps. La luminosité du fleuve est fabuleuse, la nature et les vieilles pierres composent une vraie symphonie. Et le même parcour - mais par la rive gauche encore mieux question vieilles pierres et ...les occasions de déguster un très bon vin, surtout le "Crèment de la Loire" si on aime les bulles ou "champigny" (excellent rouge à accompagner du gibier). Mniammmm! Odpowiedz Link
isiunia Re: Magiczne miejsce w kraju francusko-jezycznym. 08.11.02, 00:01 Toute la Corse of course Dzikie plaże i peło śmiesznych sworzonek w morzu )) Odpowiedz Link
baloo1 Re: Magiczne miejsce w kraju francusko-jezycznym. 08.11.02, 02:16 Mam kilka takich , ale dwa glowne : Gruyères : piekne miasteczko, cudny zamek i gory, gory, gory . Dla milosnikow science-fiction : Muzeum Gigera (tworcy licznych ilustracji oraz scenografii do "Obcego") www.gruyeres.ch/chateau/visite-fr/http://www.mysunrise.ch/users/jpv/photopan6.html www.gruyeres.chhttp://www.gruyere-info.ch/Photographies/index.php www.lyoba.ch/galeries/panoramas/ I o rzut beretem ode mnie, przelom doliny rezczki Areuse i cyrk polodowcowy Creux du Van (rezerwat naturalny z kozicami, koziorozcami, rysiami i ptactwem wszelakim, widoki zapierajace dech w piersiach - m.in. na okragla, zamknieta w 2/3 "dziure w gorze", z pionowymi scianami o wysokosci ponad 100 m, a takze na Alpy, jez. Neuchatel i Jure) www.pronatura.ch/ne/reserves/re_creuxduvan.htmhttp://www.mysunrise.ch/users/alamueller/rneuch.html Odpowiedz Link
baloo Poprawki i uzupelnienia 09.03.04, 23:42 No tak. przez rok nie zauwazylem, ze linki byly posklejane. W dodatku niektore strony zniknely z Sieci, trzeba wiec przeprowadzic male porzadki Gruyères www.mysunrise.ch/users/jpv/photopan6.html www.gruyere-info.ch/Photographies/index.php Przelom Areuse www.vacances.murieldenzler.com/images/areuse.jpg www.sengers.ch/20011014/20011014.html Creux du Van www.sengers.ch/20021028/creuxduvan/creuxduvan.html www.neuchateltourisme.ch/pictures/gallery/creuxduvan.jpg www.miam-globs.ch/media/Creux~du~Van.jpg perso.wanadoo.fr/stef.richard/CreuxVan.htm www.pronatura.ch/ne/reserves/re_creuxduvan.htm Moja wiocha ;o) cortaillod.ne.ch/ kanton Neuchâtel – turystyka www.neuchateltourisme.ch/f/home/ www.nenet.ch/tourisme/creux.htm www.watchvalley.ch/ kanton Neuchâtel - zdjecia photos-neuch.net/index.html www.picswiss.ch/geo/ne.html www.berghemdeneuch.com/images/neuchatel/page_01.htm www.mysunrise.ch/users/alamueller/rneuch.html zdjecia lotnicze www.swisscastles.ch/aviation/Neuchatel/RepAlpha.html cala Szwajcaria na zdjeciach www.sengers.ch/index.html www.picswiss.ch/inhalt.html www.magic-places.ch/ ogolnoszwajcarski portal turystyczny myswitzerland.com/ klaniam nisko B. Odpowiedz Link
kasia_ania Re: Magiczne miejsce w kraju francusko-jezycznym. 08.11.02, 02:36 Nie wiem co wybrac, jest tyle miejsc ktore kocham, cala Francja jest dla mnie magiczna... ale jezeli juz musze wybrac miejsce naprawde magiczne to typuje Arles - dla mnie na zawsze wspomnienia jak z bajki. No i jeszcze, zeby bylo kontrastowo )) Chamonix - poza sezonem ale jak jest jeszcze duzo sniegu, czyli pozny kwiecien. Niezapomnianie wrazenia... Odpowiedz Link
kwasna_cytryna Re: Magiczne miejsce w kraju francusko-jezycznym. 08.11.02, 23:11 kasia_ania napisała: >Chamonix - poza sezonem ale jak jest jeszcze duzo sniegu, czyli po > zny kwiecien. Niezapomnianie wrazenia... Równie rewelacyjne latem Wjazd na Le Brevent i widok na Mont Blanc i Aguille du Midi w pełnym słoncu Odpowiedz Link
kasia_ania Re: Magiczne miejsce w kraju francusko-jezycznym. 08.11.02, 02:38 Aha, i jeszcze Brugges w Belgii i Luzerne w Szwajcarii! Jak juz mowimy o krajach francusko-jezycznch )) Odpowiedz Link
tomaszek00 Re: Magiczne miejsce w kraju francusko-jezycznym. 08.11.02, 15:04 Hej, witaj liloom :o) jak tu kulturalnie :o) Ja byłem niestety we Francji tylko dwa razy w życiu: raz w Paryżu z moją połówką jeszcze przed ślubem (to tak, żeby romantycznie było), a później to przejazdem w drodze na południe (przejazd przez Prowansję). Nie powiem, żeby Paryż mnie zauroczył, ale teraz, im więcej czasu upływa, tym wraca chęć do zaobaczenia go jeszcze raz. Zaś Prowansja, no cóż, żeby nie skłamać a drugiej strony się nie narazić wielbicielom (i wielbicielkom)... podobała mi się, owszem, ale cóż można więcej powiedzieć po 2 dniach? Jak wiele miejsc na Ziemi trzeba by pojechać i spędzić tam ze 2 tygodnie, żeby móc coś więcej powiedzieć. Niemniej pozdrawiam wszystkich Wielbicieli... Zdrówka :o) Odpowiedz Link
malwinamalwina Re: Magiczne miejsce w kraju francusko-jezycznym. 08.11.02, 15:32 La Corse sans hésitation Odpowiedz Link
liloom Re: Magiczne miejsce w kraju francusko-jezycznym. 09.11.02, 10:32 malwinamalwina napisała: > La Corse sans hésitation CALA?????? Nie masz ulubionych miejsc na Korsyce? Ja mam kilka: St. Florent (nie wiem dlaczego), zatoczka Sta. Giulia (jedna z tych kolejnych po Palombaggi) ale dla mnie duzo ladniejsza, Bonifaccio i ta mala plaza z wielka skala (jak ona sie nazywa Grain de Sable? Grain de Ble? Jakos tak smiesznie...moze ktos pamieta?), lubie tez Porto...i.... dalej nie pisze, bo okaze sie ze mam milion ulubionych miejsc na Korsyce, ale te sa naprawde najulubiensze i tam napewno wroce, howgh! Odpowiedz Link
naranjita Re: Magiczne miejsce w kraju francusko-jezycznym. 15.11.02, 16:00 Annecy!!!! Mont Saint-Michel Guerande ....et combien d'autres Odpowiedz Link
liloom zdjecia w quicktime 28.11.02, 02:25 Mam nadzieje ze to bedzie u Was funkcjonowac !? Trzeba kliknac na quick time i ruszac strzalkami! RE WE LAC JA! www.grenoble-isere-tourisme.com/francais/default.asp Odpowiedz Link
millefiori miejsce magiczne 03.12.02, 11:48 Polnocna Bretania, a zwlaszcza okolice Paimpol. Wylacznie poza sezonem turystycznym, najlepiej w czerwcu, bo wtedy duch celtycki jeszcze nie ucieka, a juz mozna plywac. Obowiazkowo nalezy zamieszkac w rybackiej kamiennej chalupce, otoczonej kwitnacymi hortensjami, z widokiem na La Manche/lub Atlantyk, chodzic w czsie odplywu po skalach z butelka bialego wina i cytryna i pojadac najswiezsze na swiecie ostrygi pozbierane po drodze... Odpowiedz Link
jalane Magiczne miejsce w kraju francusko-jezycznym. 03.10.03, 14:41 Dla mnie takim miejscem zawsze bę dzie Montpellier. Odpowiedz Link
kicior99 Re: Magiczne miejsce w kraju francusko-jezycznym 03.10.03, 16:35 Riquewihr... i nic wiecej nie napisze Odpowiedz Link
penelopa.pitstop Re: Magiczne miejsce w kraju francusko-jezycznym. 14.10.03, 11:36 Dla mnie Langwedocja. Chcialabym sie przeprowadzic w tamte okolice. Na razie zbieram na jakis dom w tamtych rejonach. Moze na jakas ruinke do renowacji. Penelopa. Odpowiedz Link
liloom reaktywacja watku ...(pour la Corse) 08.03.04, 23:19 www.visit-corsica.com/grand_public/ www.cg2b.fr/ www.allerencorse.com/ www.corsica.cx/ www.parc-naturel-corse.fr/ www.corsica-guide.com/ corsicami.free.fr/ poogladajcie sobie... sliczne miejsca! Odpowiedz Link
klymenystra Re: Magiczne miejsce w kraju francusko-jezycznym. 09.03.04, 17:18 dla mnie- cala burgundia. poznalam ja od strony sredniowiecznej a szczegolnie kocham semur-en-auxois , flavigny-sur-ozerain i oczywiscie dijon tam jest po prostu pieknie- najbardzie urocze sa te miale miasteczka, ktre sie nie zmienily od setek lat... Odpowiedz Link
liloom Burgundia 09.03.04, 18:57 klymenystra napisała: > dla mnie- cala burgundia. poznalam ja od strony sredniowiecznej a szczegolnie > kocham semur-en-auxois , flavigny-sur-ozerain i oczywiscie dijon > tam jest po prostu pieknie- najbardzie urocze sa te miale miasteczka, ktre sie > nie zmienily od setek lat... Rzuc jakas linke Odpowiedz Link
klymenystra Re: Burgundia 09.03.04, 21:00 prrrosze bardzo www.dijon.fr - moje miasteczko ) www.flavigny.com - proponuje obejrzec zdjecia... stronka nie jest piekna poszukam potem czegos lepszego (btw- we flavigny krecono fragmenty filmu "czekolada" i maja cukierki anyzkowe- pychotka ) www.ville-semur-en-auxois.fr/ - miasto w kotrym moglabym nawet mieszkac chociaz nie jest krakowem... ) Odpowiedz Link
petromin Prowansja 16.03.04, 15:54 Juz to kiedys tu pisalem, ale jak wszystko zbierasz w jednym miejscu to proszę: Nr 1 to na pewno Grand Canyon du Verdon, gdzie nie dalo sie czesto przejechac > wiecej niz 500m samochodem by nie krzyknac jaki znow zapierajacy w piersiach > widok. A i trasa tak usytuowana, ze plenery zmieniaja sie bardzo szybko. > www.carto.net/verdon/verdon/pdf/canyon_fr.pdf www.guideweb.com/verdon/canyon.html www.netprovence.com/tourisme/departement/04/verdon/index.html www.france-random.com/escapades/verdonsud/pagesfr/index.shtml www.carto.net/verdon/verdon/canyon/canyon_p1.htm > Nr 2 to Mont Ventoux zwany olbrzymem Prowansji. W poblizu szczytu krajobraz > prawie doslownie ksiezycowy, a jednoczesnie piekny. www.montagne-photos.com/fonfiole1.htm Przy dobrej pogodzie > jeszcze dodatkowo niesamowita wrecz widocznosc siegajaca do 200 km na polnoc. > I co za tym idzie widoki tez sa wtedy niesamowite. www.cycling.uk.net/alps/south/vent3.htm W poblizu chyba najwiekszy > obszar uprawy lawendy - Sault. Ale tam to najlepiej w czerwcu. www.provence-evasion.com/diaporama/index.php?id_ville=13&nom_ville=Sault www.provenceweb.fr/f/vaucluse/sault/sault.htm > Nr 3 to Roussillion - cudowne miasteczko w kolorze ochry i obowiązkowo > okoliczne wąwozy( klimatem i kolorystyką przypominają Wilelki Kanion Kolorado avignon-et-provence.com/pays/84-luberon/roussillon/ i avignon-et-provence.com/pays/84-luberon/roussillon/fr/diapo_carrieres_ocres.htm home.arcor.de/sura/provence/landsch/land.html#rouss www.provenceweb.fr/f/vaucluse/roussill/roussill.htm > oczywiście na małą skalę. W poblizu jest piekne ale chyba zbyt tlumnie > odwiedzane Gordes oraz wielka naturalna studnia (350 m glebokosci)czyli > Fontainne de Vaucluse. > > Nr 4 Taką zupełnie wiejską Prowansję poznałem w okolicach miejcowości Barjols i Cotigniac. varvillages.9online.fr/cotignac/cotignac.htm varvillages.9online.fr/bessillon/bessillon.htm Powietrze we wrześniu jest tam aż ciężkie od zapachów > prowansalskich ziół. Znajdziesz tam także urocze knajpki i plantacje winogron > z licznymi piwnicami i z degustacją. W tej okilicy jest takze bardzo urokliwy > wodospad Sillans la Cascade. varvillages.9online.fr/sillans/sillans.htm > Nr 5 to czerwone wawozy Daluis i Cians members.aol.com/francooke/dalui3.htm biketouring.eurotourism.net/tours/2001/4/ a pomiedzy nimi miasteczko Entrevaux z > pieknie polozona cytadela. www.provenceweb.fr/f/alaupro/entrevau/entrevau.htm A już we wrześniu kolejny wyjazd do Prowansji (po trzech latach) w okolice Sisteron. A resztę moich i nie tylko opisów prowansji jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10129&w=5462692&v=2&s=0 A i Korsyka jest piękna, jak ktoś poszuka to jest tam (powyżej) także link do strony gdzie są zdjęcia z ubiegłorocznego wyjazdu na Korsykę. I cieszę się, że wreszcie są na forum rozmowy nie tylko o języku francuskim. Odpowiedz Link
krystyna_jl Re: Prowansja...Rowniez... 16.03.04, 20:02 ...mieszkam tu od kilku juz miesiecy, wiec, "evidemment", la Provence.... i zwlaszcza widok z domu na, droga Cezanne'owi, Montagne Sainte Victoire. A oprocz tego miasta i miasteczka, ktore maja 2,3 i wiecej tysiecy lat historii w swoich murach, czy fundamentach. ....I to slonce prowansalskie, rozleniwiajace, oh,la,la,la! )) Odpowiedz Link
kana1 Re: Prowansja...Rowniez... 16.03.04, 20:42 Tez mieszkam i jezdze, jezdze, podziwiam i przekonuje sie ze jeszcze dlugo nie poznam najwazniezszych miejsc prowansji. Warto tu przyjezdzac by robic zdjecia, chodzic po gorach, jezdzic na rowerze .......... Odpowiedz Link
liloom Re: Prowansja...Rowniez... 16.03.04, 22:28 kana1 napisał: > Tez mieszkam i jezdze, jezdze, podziwiam i przekonuje sie ze jeszcze dlugo nie > poznam najwazniezszych miejsc prowansji. Warto tu przyjezdzac by robic zdjecia, > chodzic po gorach, jezdzic na rowerze .......... > > Wlasnie zajrzalam na te stronke. BARDZO piekne zdjecia! Odpowiedz Link
kana1 Re: Prowansja...Rowniez... 17.03.04, 08:58 liloom napisała: >> > Wlasnie zajrzalam na te stronke. BARDZO piekne zdjecia! Dzieki, ale gdy sie oglada tutejsze krajobrazy, zabytki to nawet zdjecia (czy setki zdjec) nie oddaja w pelni urokow Prowansji. Odpowiedz Link
liloom Re: Prowansja...Rowniez... 17.03.04, 12:09 wiem, ale tak jest chyba z kazdym miejscem... nawet gdy nakreci sie film to tez nie to samo, bo nie widac na nim tego co sie przezylo - ta "milosc" do miejsca jest zzreszta zwykle strasznie subiektywna, prawda? Odpowiedz Link
kana1 Re: Prowansja...Rowniez... 17.03.04, 13:36 liloom napisała: > wiem, ale tak jest chyba z kazdym miejscem... > nawet gdy nakreci sie film to tez nie to samo, bo nie widac na nim tego co sie > przezylo - ta "milosc" do miejsca jest zzreszta zwykle strasznie subiektywna, > prawda? Tak. Zapach, cisza malych miasteczek (szczegolnie poza sezonem) - urzekly mnie do tego stopnia ze prawie 2 tygodnie jezdzilem i poszukiwalem wokol miejsca gdzie mieszkam - ruin, malych kapliczek, itd. Czasami poszukiwalem dziwacznych napisow francuskich na murach lub na sklepach by cwiczyc sie w jezyku. Tak tylko dla zabawy i z duma odkrywalem w slowniku co to znaczy. Ale to juz inna historia poznawania Prowansji i takze Francji. Odpowiedz Link