maialina1 20.09.06, 23:04 Moj slownik podaje "plenipotentiaire", ale cos mi obco brzmi. Znacie inne slowo na pełnomocnika? Bede wdzieczna. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nimeska Re: pełnomocnik - help! :) 20.09.06, 23:51 albo un représentant ale to zalezy od kontekstu Odpowiedz Link
maialina1 Re: pełnomocnik - help! :) 21.09.06, 09:09 Czesc Nimeska! ) Chyba na razie obstawiam ta twoja wersje, bo plenipotentiaire brzmi wyjatkowo glupio, a fondé de pouvoir to tylko druga wersja w slowniku, ktorej nawet nie bralam pod uwage. Odpowiedz Link
szop-papracz Re: pełnomocnik - help! :) 21.09.06, 09:13 maialina1 napisał: > Czesc Nimeska! ) > Chyba na razie obstawiam ta twoja wersje, bo plenipotentiaire brzmi wyjatkowo > glupio, a fondé de pouvoir to tylko druga wersja w slowniku, ktorej nawet nie > bralam pod uwage. To pierwsze wystepuje pratycznie tylko w zlepku "ministre plenipotentiaire", czyli minister pelnomocny. Fondé de pouvoir to np prokurent w przypadku spolek handlowych. Sam "représentant" na pewno najbezpieczniejszy, ale - uwaga - nic nie mowi o prawnych umocowaniach przedstawiciela Odpowiedz Link
maialina1 Re: pełnomocnik - help! :) 21.09.06, 09:30 No wlasnie... Trzeba by cos dorzucic do representant, zeby bylo wiadomo... Tylko jak to ladnie nazwac? Ale i tak bardzo mi pomogliscie. Wielkie merci! Odpowiedz Link
histoire_d_o Re: pełnomocnik - help! :) 21.09.06, 15:05 Jezli chesz, zebysmy pomogoli Ci efficacement to podaj, czy to chodzi o dokument/test prawny, handlowy i moze kontekst. Czesto prosicie o pomoc, ale francuski jest jezykim bogatym, zwlaszcza prawniczy, wiec jesli chesz, zeby tlumaczenie bylo poprawne, podawajcie te informacje. Pzdr Odpowiedz Link
gat45 Re: pełnomocnik - help! :) 21.09.06, 16:17 histoire_d_o napisała: > Jezli chesz, zebysmy pomogoli Ci efficacement to podaj, czy to chodzi o dokumen > t/test prawny, handlowy > i moze kontekst. > Czesto prosicie o pomoc, ale francuski jest jezykim bogatym, zwlaszcza prawnicz > y, wiec jesli chesz, zeby > tlumaczenie bylo poprawne, podawajcie te informacje. > Pzdr\ No wlasnie. Bardzo trudno jest oddac slowa wyrwane z kontekstu. Przedstawiciel czego (ew. czyj) ? Z jakimi uprawnieniami ? Odpowiedz Link
maialina1 Re: pełnomocnik - help! :) 21.09.06, 17:14 hihihih, jak sie tam emocjonujesz, znaki zapytania, wykrzykniki, i w ogole ) Juz pisze: chodzi o pelnomocnika w sensie kogos kto ma uprawnienia do podpisywania roznych umow w imieniu firmy. Ja w tej firmie nie pracuje, wiec tez tak dokladnie nie wiem. Odpowiedz Link