wojtech451 11.04.08, 20:53 Czy sa (i jakie) opłaty we Francji przy przerejetrowaniu auta kupionego w pozostałych krajach UE np. Niemcy. Czy tylko sama opłata rejestracyjna czy także zostaje naliczony jakis podatek? Dzieki za info. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela.tu-i-tam Re: Auto z UE 11.04.08, 23:27 www.douane.gouv.fr/page.asp?id=30 Wyglada z tabelki powyzej ze zawsze jest VAT (TVA po naszemu). Odpowiedz Link
felinecaline Re: Auto z UE 12.04.08, 11:17 Elu, bonjour(ek). Te tabelki n moj rozu dotycza samochodow zakupionych w krajach poz UE. Od konca grudnia obowiazuje "accord de Schengen", zapewniajacy wolny przeplyw towarow - logicznie raz oplacona taksa TVA powinna obowiazywacdla danego artykulu obojetne co sie potem z nim dzeje. Ale moze patrze na to zbyt optymistycznie - istnieje mozliwsc dowiedzenia si u zrodla: ====> Joindre Infos Douane Service. ► par téléphone, au 0 820 02 44 44 (0,12 € TTC/mn) du lundi au vendredi, de 8h30 à 18h. ► ou par courriel : Cliquez ici. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Auto z UE 12.04.08, 11:20 "cliquez ici" sie nie uaktywnilo, ale to to co ponizej: www.douane.gouv.fr/contact.asp?type=2 Odpowiedz Link
tomek854 Re: Auto z UE 14.04.08, 13:06 A ja tak niezobowiązująco, bo to kwestia dłuższego czasu jest, więc jeszcze nie szukam, ale a nuż ktoś przypadkiem wie. Czy jak się przerowadzę do Francji ze Szkocji to będę mógł ze sobą wziąć moje auto z kierownicą po prawej? Wiem, ze do Niemiec można a i znajomi Francuzi w Glasgow pomykają swoim lewokierownicowym Oplem na brytyjskich numerach... Odpowiedz Link
ela.tu-i-tam Re: Auto z UE 14.04.08, 13:58 tomek854 napisał: > Czy jak się przerowadzę do Francji ze Szkocji to będę mógł ze sobą > wziąć moje auto z kierownicą po prawej? Aaa, to Twoje auto na kierownice po prawej? Natychmiast poszlam sprawdzic, nasze francuskie auta maja kierownice z lewej Ale jezdzimy po prawej ... Odpowiedz Link
tomek854 Re: Auto z UE 15.04.08, 13:47 No wiem wiem. I tu jest właśnie problem. Bo jak się jeździ z kierownicą po prawej w kraju, w którym jeździ się po prawej, to się trudniej wyprzedza i dlatego w niektórych krajach (np. w Polsce) zarejestrowanie takiego auta jest nielegalne, bo to niby niebezpieczne. Z drugiej strony ja regularnie do Polski moim lewusem jeżdżę i wcale nie jest tak źle... A będę za jakiś czas zmieniał auto a za jeszcze bardziej jakiś mam plan przeprowadzki do Francji. Więc się zastanawiam czy kupić jakieś lepsze, i potem je wziąć ze sobą, czy kupić jakiegoś sztrucla i potem opchnąć na złom i kupić sobie lepsze dopiero we Francji Odpowiedz Link