Dodaj do ulubionych

Contes et nouvelles du XIXe siècle

10.03.09, 20:04
Do frakcji francuskiej:

Ogladacie dzis wieczorem na France2?
www.programme-tv.net/series-tv/r16853-contes-et-nouvelles-du-xixe-siecle/1409298-la-cagnotte/#
Ja sie przymierzam, choc za siedzeniem przed TV nie przepadam.
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Contes et nouvelles du XIXe siècle 10.03.09, 20:42
      Nie, ulegajac zboczeniu zawoodowemu i checi samodoksztalcania sie
      obejrze sobie Doktora Hause'a na TF1, a za to jutro "Des racines et
      des ailes" na3
      • reine_marguerite Re: Contes et nouvelles du XIXe siècle 10.03.09, 22:53
        Obejrzalam: aktorsko niezle, jednak wole lekture. Uwielbiam Maupassanta i
        XIX-wieczna nowele, wieksze przyjemnosc sprawia mi wiec ksiazka. Ale nie zaluje
        wieczoru przed TV.
        "Des racines et de l'ail" (je plaisante) - owszem, lubie. Jutro, bodajze,
        Pikardia...
        • kurdelebele Re: Contes et nouvelles du XIXe siècle 11.03.09, 15:31
          maupassant, n'est-il pas passé?

non smile

ale nawet gdybym mial tv, to we wtorkowe i srodowe wieczory maupassant
          przegralby sromotnie z liga mistrzow smile
          • reine_marguerite Re: Contes et nouvelles du XIXe siècle 11.03.09, 19:41
            Ja cie, Kurdelebele, rozumiem. wink Ale pomysl, dla ciemnych mas wychowanych na
            TV to jedyna mozliwosc obcowania z wielka literatura. Pewnie wiekszosci
            Maupassant kojarzyc sie moze z jakas marka, cos jak Bourjois na przyklad. smile
            Ja tam wole slowo pisane, a wczorajsze adaptacje obejrzalam ze wzgledu na
            swietnych aktorow. Glownie, zeby popatrzec na piekna Cecile de France. wink
            A za tydzien: "Le bonheur dans le crime" i "Hautot pere et fils" z Monsieur
            Jeanem "Amaguiz" Rochefortem w roli glownej. wink
            programmes.france2.fr/contes-et-nouvelles-du-XIXeme-siecle/
            • kurdelebele Re: Contes et nouvelles du XIXe siècle 11.03.09, 20:19
              moi, je ne connais que "la boule de suif"

a cecile ma urocza szpare miedzy zebami wink
              • reine_marguerite Re: Contes et nouvelles du XIXe siècle 12.03.09, 09:40
                No wiesz, kobiecie szpare w zebach wypominac? wink
                "La boule de suif" znam i ja. Kiedys "polknelam" wielkie Plejadowe tomiszcze Maupassanta i od tego czasu twierdze, ze Maupassant wielkim pisarzem jest. smile
                Pozdrawiam.
                • nuageuse Re: Contes et nouvelles du XIXe siècle 14.04.09, 13:49
                  Czy Wasza miłość do Maupaissant'a z romańskiej wyniesiona? Mnie
                  filologia skutecznie zniechęciła do literatury francuskiej. No, może
                  z nielicznymi wyjątkami...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka