kar_ly 07.10.05, 19:43 Chce napisac ksiazke, ale kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac. Czekam na jakiekolwiek podpowiedzi. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kar_ly Re: Chcę napisać książkę 07.10.05, 19:50 moze znacie jakies strony internetowe na temat samodzielnego pisania ksiazki?? Prosze,PISZCZIE!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Chcę napisać książkę 07.10.05, 19:55 1. najpierw wymyśl treść i bohaterów. 2. potem, jeśli ma ci to pomóc, napisz jakiś plan czy konspekt. jeśli nie, nie musisz 3. następnie weź się do pisania, brnąc cierpliwie przez wszystkie kolejne punkty ku długo wyczekiwanemu zakończeniu. 4. przeczytaj całość i popraw 5. dawaj znajomym do przeczytania kolejne fragmenty jeszcze w trakcie pracy, albo całośc już po, jeśli wolisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kar_ly Re: Chcę napisać książkę 07.10.05, 19:58 Dziekuje bardzo, mam nadzieje, ze mi to w jakis sposob pomoze :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kornelkielbowicz Re: Chcę napisać książkę 10.10.05, 14:48 Jeśli chcesz napisać książkę, to juz świadczy o tym , że nie masz na nią pomysłu. A więc metoda planu w punktach odpada. Ja osobiście nie wierzę, żeby to była najlepsza metoda. Moim zdaniem, żeby napisać książkę, trzeba po prostu usiąść i pisać. O czym pisać? Lieratura, jakby nie patrzeć jest generalnie o autorze. Jesli nie masz wystarczającej wiedzy na temat zjawisk i wydarzeń, które ciebie otaczają - nie martw się, tym lepiej. Mój kolega kiedyś powiedział, że chciałby napisać książkę, ale jest świadom, że nie ma zbyt duzej wiedzy na tematy, które chciałby poruszyć. Odpowiedziałem mu, że dla mnie to nie jest żaden problem, bo ja właśnie piszę o tym czego nie wiem, jak tego czegoś nie wiem, jak moja niedojrzałość odbiera to czy tamto. Nie staraj się być od razu erudytą, bądź sobą, w sztuce zawsze wygrywali ci co byli sobą. Inaczej mówiąc wygrywali ci którzy do twórczości nie angażowali tylko tego co w nich jest najlepsze, ale również to co gorsze, czy najgorsze. Pisz o tym co najbardziej ciebie uwiera, musisz ciągle czuć pasję, że piszesz o tym co jest dla ciebie ważne, Kiedy tekst będzie żył własnym życiem i będzie próbował podążać własną ścieżką - powiedz mu stop. Wróć do miejsca od którego tekst począł mieć indywidualne swoje zachcianki i spróbuj ponownie pisać tak, aby wyrażał tylko twoje pasje. Inna rada: nie pisz z siebie - pisz tak jakby to samo pisał ktos ci obcy, jednakowoż bardzo do ciebie podobny i którego poruszają do zywego te same tematy co ciebie. Dlaczego warto tak pisać? Przede wszystkim dla jasności tekstu, bo gdybys pisał ze środka, wówczas mógłbyś użyć np. metafor lub porównań, które będą zupełnie nieczytelne. Ty będziesz rozumiał siebie bo będziesz wiedział gdzie w środku leży przyczyna takiej metafory, jednak czytelnik juz będzie bezradny. A gdy będziesz chciał użyc tej samej metafory niby pisarz ci obcy wówczas bedziesz miał świadomość, czy dałeś wystarczające wskazówki do jej prawidłowego odczytania, czy nie dałeś. Czyli raz bądź pisarzem książki którą tworzysz a juz zaraz zwykłym czytelnikiem. Inna rada, nie wierz w to co ci się napisze, tekst lubi organizować się znanymi sloganami, frazesami itd. itp. Zadawaj im kłam. Nie dość tego zadawaj kłam wszystkiemu. Nie wierz również zbyt łatwo sobie. Chcesz napisać książkę, to przede wszystkim czytaj marne książki, literackie kicze. Dlaczego? One pozwolą ci uzyskać świadomość tego, czego chcesz uniknąć we własnej twórczości. Czyli ucz się na czyichś błędach. Strzeż sie arcydzieł literatury. Bardzo łatwo jest wpaść w ich sidła, by się nigdy z nich wydostać, można stracić rozum i własną percepcję rzeczywistości - czyli stać się zwykłym epigonem. Na razie tyle przyszło mi do głowy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Chcę napisać książkę 10.10.05, 19:34 > Jeśli chcesz napisać książkę, to juz świadczy o tym , że nie masz na nią > pomysłu. A więc metoda planu w punktach odpada. Ja osobiście nie wierzę, żeby > to była najlepsza metoda. może nie jest najlepsza, ale ma się jakąs podstawę do kontynuowania rozpoczętej pracy - łączenie ze sobą tych lakonicznych informacji w stylu: "23. Spotkanie Władysława z Witoldem. 24. Opowieść o ginących dotychcas w pomroce dziejów losach Witolda". Oczywiście, najpierw trzeba mieć koncepcję. Lieratura, jakby nie patrzeć jest generalnie o autorze. Jesli nie masz > wystarczającej wiedzy na temat zjawisk i wydarzeń, które ciebie otaczają - nie > martw się, tym lepiej. Mój kolega kiedyś powiedział, że chciałby napisać > książkę, ale jest świadom, że nie ma zbyt duzej wiedzy na tematy, które > chciałby poruszyć. Odpowiedziałem mu, że dla mnie to nie jest żaden problem, bo > > ja właśnie piszę o tym czego nie wiem, jak tego czegoś nie wiem, jak moja > niedojrzałość odbiera to czy tamto wszystko zależy od tego, czy chce się dotknąć zagadnień o podłożu historycznym, na przykład, czy też nie. bo jeśli się chce, to trzeba wiedzieć, czego się dotyka Odpowiedz Link Zgłoś