Dodaj do ulubionych

Emma Kuhnert

03.11.12, 11:03
Emma Kuhnert mieszkała w pięknie położonej dolnośląskiej wsi.Za wsią na wzgórzu jest cmentarzyk,na którym Emma została pochowana w 1943roku.Obok leżą inni mieszkańcy wsi,ale tylko nazwisko Emmy da się jeszcze odcyfrować.Pozostałe pomniki są przewrócone i porośnięte bluszczem.
Dzisiaj czas na zapalenie światełek - dla Emmy i pozostałych mieszkańców tego miejsca.
Kiedyś nas wkurzało,że ta piękna wieś jest taka zaniedbana.Byliśmy młodzi i głupi i z Wielkopolski.
Dopiero po latach usłyszeliśmy opowieści o powojennych mieszkańcach,którzy spali z walizkami pod łóżkami,bo bali się kolejnego wysiedlenia.
Teraz wieś przeżywa swój złoty wiek - stare domy są piękne wyremontowane,obok stanęły nowe.
Ale ten stary cmentarzyk nadal odwiedzamy tylko my.A może jednak nie?Może dzisiaj zastaniemy jakieś znicze z 1 listopada?
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Emma Kuhnert 03.11.12, 11:47
      I myslisz, ze tak wszyscy odeszli bezpotomnie? czy pamiec zaginela? przeciez to nie tak znowu duzo czasu uplynelo?
    • al-szamanka Re: Emma Kuhnert 03.11.12, 12:00
      Dziwne, że Ty też, Klaro, wspominasz o Emmie.
      Kiedyś pisałam o "mojej" Emmie właśnie z okazji Wszystkich Świętych

EMMA PLUSKAT
      • m.maska Re: Emma Kuhnert 03.11.12, 12:20
        I kiedy zaczelam czytac to co napisala Klara, myslalam, ze to Twoj tekst skopiowala i chce sie do niego odniesc...
        • izydor88 Re: Emma Kuhnert 03.11.12, 16:59
          Nigdy wcześniej nie czytałam Twojego tekstu AL.
          Emmę Kuhnert odwiedzamy od wielu już lat.To taka nasza tradycja - w okolicach 1 listopada odwiedzamy ten mały zapuszczony cmentarzyk.
          W tym roku był jeszcze bardziej zapuszczony,bo na resztki nagrobków zwaliły się konary starych kasztanowców.Udało nam się jednak odnaleźć grób Emmy.
          Urodziła się 7.04.1887roku,zmarła - 16.04.1941.Pomyliłam się dzisiaj - pisząc o roku 1943.
          Uznaliśmy kiedyś,że miała szczęście - nie dożyła czasów,gdy jej synowie zginęli na froncie wschodnim (?),no i oczywiście czasów wysiedlenia.
          W tym przypadku - my jesteśmy strażnikami pamięci...
          Zaraz prześlę zdjęcie - sprzed kilku lat.
          • m.maska Re: Emma Kuhnert 03.11.12, 17:15
            to prosze... oto ta fotka

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-19i-2992.jpg
            • izydor88 Re: Emma Kuhnert 03.11.12, 17:26
              Dziękuję smile
              Jak widać - miejscowy artysta lubił zakrętasy,ale chyba dobrze odczytaliśmy nazwisko?
              Emma była dobrą Mutter,stąd nasze domniemania o synach na froncie wschodnim.
              Była Niemką,zmarła w czasie wojny - dla niej - mamy nadzieję - ta wojna jeszcze się nie rozpoczęła.
              A miała na tę wojnę taki wpływ,jak my na wygłupy Jarkacza...
              • m.maska Re: Emma Kuhnert 03.11.12, 18:16
                Wiesz Klaro, mysle, ze Emma miala na te wojne jeszcze mniejszy wplyw niz my na obecna polityke - przeciez w tamtych czasach informacja byla zadna, ludzie rodzili sie i zyli w jednej wsi w jednym miescie i nie wiedzieli co dzieje sie za miedza...
                Kiedys tlumaczylam "Wstydliwa historie Hiszpanii"... dotyczyla okresu "panowania" gen.Franco - tam do tej pory mieszkaja ludzie po wsiach, ktorzy nie mieli pojecia, ze jesli ktos zniknal z ich wsi, to to samo dzialo sie we wsiach sasiednich... nie bylo radia, nie bylo telewizji... za to propaganda dzialala sprawnie - w dzisiejszych czasach nie byloby to mozliwe...
                • izydor88 Re: Emma Kuhnert 03.11.12, 19:01
                  Masz rację.
                  Klein Kurau - tak się nazywała ta wieś w czasach Emmy - leży na wzgórzach pod lasem.
                  Zastanawiamy się,w którym z tych pięknych murowanych gospodarstw mieszkała Emma?
                  Wieś jest położona tak uroczo - daleko od głównych dróg,że NL marzy o osiedleniu się tutaj i...hodowli kur,kóz i gołębi.
                  Ja - mniej...
                  • al-szamanka Re: Emma Kuhnert 03.11.12, 19:11
                    Moja Emma, jak wspomniałam, odeszła na drugą stronę jeszcze wcześniej, niż Twoja, Klaro.
                    Dziwne, że obie przetrwały w pamięci obcych ludzi
                    • izydor88 Re: Emma Kuhnert 03.11.12, 20:23
                      Może i dziwne,ale...w naszej historii nie ma cienia romantyzmu.Odkryliśmy ten cmentarzyk kilkanaście - może i dwadzieścia lat temu.
                      Pominę drastyczne szczegóły...
                      Trochę pracy w uporządkowanie tego miejsca włożyliśmy.Teraz zapalamy tu światełka.
                      • al-szamanka Re: Emma Kuhnert 03.11.12, 20:55
                        Ja już tego miejsca nie mam. W miejscu żydowskiego cmentarza rozciąga się teraz wielki park...z jeziorkiem i ścieżką zdrowia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka