Dodaj do ulubionych

Droga Rudko :)

20.07.16, 17:33
Dziękuję za dobre słowa i uprzejmie odpowiadam:
60 lat już zaliczyłam i w marcu 2016 przechodzę na emeryturę - bez łaski PiS-u.Inna opcja - 35 lat pracy - mija w listopadzie 2015 roku.
Inna sprawa - połowa lekarzy w mojej miejscowości - w szpitalu i przychodniach,to emeryci - 65-75 lat,a nawet więcej.
Może być bardzo zabawnie,ale ja mam niewielkie potrzeby i zdecyduje się na dłuższą pracę,tylko wtedy,gdy będzie mi się to zdecydowanie opłacać - wakacje na Minorce itd.
Obserwuj wątek
    • czarek_sz Re: Droga Rudko :) 20.07.16, 19:11
      Znaczy że na złość Kaczorowi nie przejdziesz na zasłużoną emeryrkę Klaro ? tylko pytam rybko szczerozłota.
    • al-szamanka Re: Droga Rudko :) 20.07.16, 19:16
      Coś Ci się lata pokręciły, Klaro - marzec 2016 już minął, a listopad 2015 tym bardziej.
      To jak? Jesteś już na tej emeryturze?
      • czarek_sz Re: Droga Rudko :) 20.07.16, 19:22
        Myślisz Al że skleroza dopadła naszą Klarcię ? karwa kawka bardzo lubię dziewczynę ale coś nie teges z Nią wink
        • al-szamanka Re: Droga Rudko :) 20.07.16, 20:33
          czarek_sz napisał:

> Myślisz Al że skleroza dopadła naszą Klarcię ? karwa kawka bardzo lubię dziewcz
          > ynę ale coś nie teges z Nią wink

Bez przesady, Czarku, zawsze można si będę pomylić.
          Ja np. cały dzień była pewna, że mamy dzisiaj czwartek i przez to zepsułam kilkanaście druczków w pracy - wpisywałam datę 21.7.2016 big_grinbig_grinbig_grin
          • rudka-a Re: Droga Rudko :) 20.07.16, 21:01
            Fajny kawałek życiorysu i przemyśleń, ale o nic nie pytałam smile
            Mój komentarz miał inny cel, ale zostawmy to jak jest...
            • klara_izydor Re: Droga Rudko :) 21.07.16, 12:15
              Al,masz rację - lata mi się pokręciły smile)))
              ZUS wyliczył,że mogę przejść na emeryturę w marcu 2017 roku.
              Ministrowie PiS-u od finansów błagają,by uwzględnić staż pracy.Dla kobiet - 35 lat pracy.Zaczęłam pracę 2.11.1981 roku,więc też się łapię smile
              Jeszcze nie tak dawno temu - chciałam pracować do 70-tego roku życia.Zweryfikowałam swoje plany.Po przejściu na emeryturę - nie trzeba już płacić składek na ZUS.I ma się liczne ulgi - komunikacja miejska itp.
              Większość moich znajomych jest już na emeryturze,bo chirurdzy i anestezjolodzy łapią się na wcześniejsze świadczenia.
              I jeszcze jedno - w Polsce dramatycznie brakuje lekarzy i pielęgniarek.Emeryci ratują sytuację,ale jeżeli PiS zabroni "dorabiania" na emeryturze - czarno to widzę.
              • czarek_sz Re: Droga Rudko :) 21.07.16, 12:44
                Skąd masz wiedzę że PiS zabroni Ci dorabiać na emeryturze ? bo ja z tego co pamiętam to za rządów PO ZUS zabierał mi co miesiąc osiem stów a raptem zarabiałem półtora patyka brutto. Więc rzuciłem legalną robotę i przeszedłem do szarej strefy. Kto na tym stracił ? bo ja na pewno nie.
              • m.maska Re: Droga Rudko :) 21.07.16, 13:24
                klara_izydor napisała:

> Jeszcze nie tak dawno temu - chciałam pracować do 70-tego roku życia.Zweryfikow
                > ałam swoje plany.

A nie mowilam? a raczej pisalam Ci wtedy, zebys poczekala... mam w rodzinie lekarke, ktora tez tak mowila a teraz juz pilnuje zeby zakonczyc. Planuje sie fajnie, chcialoby sie a kiedy przychodzi co do czego decyduje sie, ze jednak nie tak fajnie smile
                Co innego wolne zawody - placa minimalne skladki zus-owskie i jak przychodzi co do czego okazuje sie, ze nie ma szans na nic wczesniejszego trzeba tyrac do konca, zeby bylo co jesc - o urlopach i Minorce nawet nie pomarza.
                • klara_izydor Re: Droga Rudko :) 21.07.16, 17:30
                  Masko,lekarz to wolny zawód.Jestem na kontrakcie,więc płacę "minimalne składki zus-owskie".Ale to jednak - ponad tysiąc miesięcznie.
                  Jestem patriotką,więc nie uchylam się również od podatków - mam kasę fiskalną w gabinecie prywatnym i sumiennie z niej korzystam /my Wielkopolanie już tak mamy wink/
                  Większość moich kolegów jest już na emeryturze,ale na odpowiednich kontraktach - pracują dalej.
                  Różnie to sobie organizują - 3 tygodnie pracy i tydzień urlopu w ciepłych krajach.
                  Poczekam do tego marca 2017 i zobaczę,czy starczy mi sił i ochoty na dalszą pracę.
                  • m.maska Re: Droga Rudko :) 21.07.16, 17:55
                    Ale ja o takich wolnych zawodach co to ich kasy fiskalne nie obowiazuja... artysci np. zarabia taki za jeden wystep kilkadziesiat tysiecy ale na zus placi minimalnie a potem placza, ze im takie niskie emerytury obliczono vide kilka lat temu Skrzynecka.
                    • rudka-a Re: Droga Rudko :) 20.10.16, 21:59
                      Bywało, że miałyśmy zupełnie inne zdanie, wyobrażenie na różne sytuacje....
                      nie ma juz znaczenia....
                      Żegnaj, Klaro...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka