Dodaj do ulubionych

fotelik dla 3 latki

15.09.10, 18:37
Witam, naczytałam się wątków o fotelikach montowanych tyłem i mam pytanko. Córka kończy właśnie 3 latka, jeździ w fotelu 9-18kg montowanym przodem. I moje pytanie brzmi czy sądzicie, że warto zainwestować teraz w fotelik Maxi Cosi Mobi 9-25kg? Jak długo dzieciaki są w stanie jeździć tyłem, do ilu lat mniej więcej. Bo patrząc na wagę mojej córki to te 25kg osiągnie pewnie w wieku 7-8 lat. Piszecie, że w Szwecji dzieci jeżdżą do 4 lat w takich fotelach, a dlaczego nie dłużej, nie mieszczą się?
Obserwuj wątek
    • klarci Re: fotelik dla 3 latki 16.09.10, 18:07
      ja słyszałam nawet o 7-latkach jeźdzących tyłem (oczywiście nei w Polsce)
      myślę, że sens zawsze jest, jeżeli fotelik ma zapas - po prostu przymierz :) - a no i sprawdź czy jest przynajmniej równie stabilny jak ten co macie, bo to też ważne :)

więcej szukaj na fotelik.info, możesz też do nich napisać - niby nie odpowiadają na takie maile, ale ja na razie się na nich nie zawiodłam :)
    • verenne Re: fotelik dla 3 latki 16.09.10, 21:41
      To, czy dziecko moze jeździć w tym foteliku zalezy też od jego wzrostu. W fotelikach tyłem do kierunku jazdy głowa chyba nie może wystawać ponad oparcie.

Co do tego, dlaczego do 4 lat... wydaje mi się, że w tym wieku kościec dziecka staje się hmm... stabilniejszy (nie wiem, czy to dobre słowo i czy dobzre kombinuję).

Generalnie wg mnie warto spróbować choćby przymierzyć dziecko do takiego fotelika.

Moja ma prawie dwa lata. Do fotela tyłem do kier. jazdy przesiadła się po ponad roku jeżdżenia przodem. Nie było żadnych protestów z jej strony, nawet woli tak jeździć, bo ma do oglądania całą tylna szybę a nie oparcie przedniego fotela ;)
      • klarci Re: fotelik dla 3 latki 17.09.10, 12:45
        w BeSafe jest oznaczenie, że główka może wystawać, ale tylko do górnej krawędzi ucha.

dzieci 4-letnie mają już troche inną budowę - anatomia w pierwszych latach bardzo się zmienia - polecam artykuły na foteli.info, bo nie chcę czegoś przeinaczyć ;0
    • joshima Re: fotelik dla 3 latki 18.09.10, 11:52
      pskitania napisała:

> Witam, naczytałam się wątków o fotelikach montowanych tyłem i mam pytanko. Córk
      > a kończy właśnie 3 latka, jeździ w fotelu 9-18kg montowanym przodem. I moje pyt
      > anie brzmi czy sądzicie, że warto zainwestować teraz w fotelik Maxi Cosi Mobi 9
      > -25kg?
      Dzieci są w stanie jeździć tyłem dość długo, ale MCM to moim zdaniem kiepski wybór, skoro mowa o dziecku trzyletnim. Nie wiem jak wysoka jest Twoja córka, ale swoją roczną córkę (wzrost nieco poniżej 80 cm) wsadziłam do MCM i oparcie kończyło się jej jakieś 8 cm nad głową. Trzylatka to już raczej będzie wystawać.

Jeśli poważnie myślisz o foteliku tyłem do kierunku jazdy dla swojej córki to zainteresuj się modelem Britax MulitTech On wyjściowo ma taka wielkość jak MCM, ale ma wysuwany zagłówek, który wydłuża oparcie o kilkanaście centymetrów. Ostatnio w naszym jechał dość wysoki siedmiolatek. Nie narzekał, nawet sobie spokojnie zasnął.

Podobno niedługo homologację ma uzyskać amerykański Radian. Też dość wysoki choć nominalnie do 20 kg. Na razie ludzie sprowadzają go sobie na własną rękę.

>Piszecie, że w Szwecji dzieci jeżdżą do 4 lat w takich fotelach, a dlaczego nie dłu
      > żej, nie mieszczą się?
      Jeżdżą co najmniej do 4 roku życia, bo tego wymaga ustawa. Z powodzeniem mogą jeździć i bywa, że jeżdżą dłużej.
      • verenne Re: fotelik dla 3 latki 18.09.10, 12:57
        A tego Multitecha to jak nabyć? W PL raczej go nie ma, tez na własną rękę sprowadzać? Pytam z ciekawości.
        • joshima Re: fotelik dla 3 latki 18.09.10, 17:38
          verenne napisała:

> A tego Multitecha to jak nabyć? W PL raczej go nie ma
          Oczywiście, że jest. Można go kupić na przykład w Warszawie w sklepie stacjonarnym Świat Dziecka. Pojawiają się również w internecie.
      • pskitania Re: fotelik dla 3 latki 18.09.10, 21:17
        znalazłam właśnie informację na fotelik.info, że multitech montowany tyłem ma kiepskie wyniki w testach. Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
        • joshima Re: fotelik dla 3 latki 18.09.10, 22:22
          Multitech czy Mobi? Daj linka?
          • pskitania Re: fotelik dla 3 latki 20.09.10, 10:43
            link do artykułu na fotelik.info:
            fotelik.info/pl/news/testy_fotelikow_2009_jesien,56.html
            • klarci Re: fotelik dla 3 latki 20.09.10, 11:41
              3 to nie jest zła ocena - wiadomo 4 jest lepsza, ale - chodzi o to, że testy biorą pod uwagę różne sytuacje. ja osobiście miałabym dylemat 3 gwiazdki tyłem, czy 4 przodem. chodzi o to, że najniebezpieczniejsze, zagrażajace życiu wypadki, to na ogół czołówki, a w przypadku tych lepiej mieć 3 gwiazdkowy tyłem.
              niestety nie ma na razie fotelika montowanego tyłem na pasy, który miałby 4 gwiazdki - podejrzewam, że ta 1 gwiazdka spada, przez przesuniecie fotelika. bo to byłoby jedyne wytłumaczenie dlaczego BeSafe Izi KId (odpowiednik Izi Combi X1) ma 4 gwiazdki, a już Izi Combi X2 ma ich 3. Poza mocowaniem są identyczne.

Nie wiem jak Wy, ja patrzę na to tak - w Szwecji na tych fotelikach (tyłem) wożą dzieci conajmniej do 4 roku i ilość poważnych uszkodzeńsciała i przypadków śmiertelnych spadła (Szwedzi mają cholpa na punkcie bezpieczeństwa i gdyby takie foteliki ich rozczarowały, to szybko by je wycofano) - ja bardzo wierzę w testy niezależne adac, ale tu jednak dodałabym trochę zdrowego rozsądku - po co przebijać głową mur, który już ktoś pokonał?!
              • klarci Re: fotelik dla 3 latki 20.09.10, 11:42
                a, dodam jeszcze, że fotelików przodem 9-18 z 4 gwiazdkami też jest niewiele. bo isofix zazwyczaj daje te 4 gwiazdki i w tyłem i w przodem.
            • joshima Re: fotelik dla 3 latki 20.09.10, 22:53
              Cycki opadają. Naprawdę według Ciebie to jak fotelik ma trzy gwiazdki to nie przeszedł testów?
              • klarci Re: fotelik dla 3 latki 21.09.10, 01:17
                nie, Joshima, źle zrozumiałaś, ona napisała, że słabo wyszedł w testach, a nie ich nie przeszedł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka