Dodaj do ulubionych

napinanie nóżek i stóp

14.12.10, 18:38
Witam, moja córka za tydzień skończy 6 mięsiecy, niepokoi mnie jedna rzecz: mianowicie, w leżeniu na plecach napina nóżki i stopy, czasem mam problem przy ubieraniu jej ale to mam wrażenie wynika ze złości bo nie lubi się ubierać, ale leżąc podczas zwykłej zabawy prostuje i napina mocno nogi, czy to może być objaw niepokojący? czasem zdarza się ze wkłada stopy do buzi, ale częściej leży machając naprzemiennie jakby robiła nożyce:) przy wkładaniu do wody nie chce usiąść opiera się na prostych nogach jakby już stać chciała:) pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • izi66 Re: napinanie nóżek i stóp 16.12.10, 09:27
      Witam,

ja w sumie mam podobny problem. Moja córa pod koniec tygodnia skończy 7 miesięcy i też napina nóżki i stópki, ale z drugiej strony chętnie się też nimi bawi i bierze do buzi, lubi się ubierać.
      My jesteśmy po dwóch operacjach na oczka i chciałam zapytać Pana czy to, że słabiej widzi i miała dwie narkozy może mieć wpływ na to napinianie? Widzę, że jak się na coś ucieszy jak leży na plecach to wtedy właśnie otwiera buźkę i napina nóżki.
      Byliśmy u neurologa i to on właśnie stwierdził, że napina te nóżki, bo my tego nie zauważyliśmy i zalecił rehabilitację, więc mała ma masaże i ćwiczenia. Boję się też, że może być trochę opóźniona ruchowo, bo obraca się tylko na boczki, wokół własnej osi, położona na brzuchu przewróci się na plecy, ale odwrotnie już nie. Nie siedzi, nie pełza, nie raczkuje...wiem, że każde dziecko rozwija się inaczej, a my miesiąc przeleżałyśmy podczas tych dwóch operacji w szpitalu i nie wolno jej było kłaść na brzuszku, więc pewnie potrzebuje więcej czasu.
      Dziękuję za odp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka