Dodaj do ulubionych

Przestała się przewracać

19.01.11, 23:22
Witam
Moja córka przedwczoraj skończyła 6 miesięcy.
W drugiej połowie 4 miesiąca zaczęła przewracać się z pleców na brzuszek i zaczęło jej to tak sprawnie wychodzić że praktycznie nie było możliwości by leżała na plecach (momentalnie przewracała się na brzuszek). Jednak od jakiegoś półtora miesiąca przestała to robić. Od tego czasu przewróciła się może 2-3 razy.
Kładę na łóżku (mamy dość twardy materac) i turlam ją - co ją straszliwie bawi, jednak sama już się nie przewraca, jedynie gdy za długo leży na plecach to zaczyna marudzić.
Nie wkładała sobie nigdy też stópek do buzi, łapie je ale tak jakby od niechcenia gdy nie ma w pobliżu innych zabawek (na przykład na przewijaku), jedynie skarpetkami z grzechotką się interesuje na tyle że próbuje je ściągnąć z nóżek.
Gdy kładę zabawki poza zasięgiem jej rączek zamiast próbować pełzać znalazła sposób i ciągnie za kocyk/matę/materac i przyciąga sobie zabawkę ;)

Dodam że bardzo późno polubiła pozycję na brzuszku. Do dnia w którym skończyła 3 miesiące zaczynała płakać nawet gdy wyczuła że próbujemy ją w tej pozycji położyć (dokładnie w pierwszym dniu 4tego miesiąca tą pozycję pokochała a znielubiła pozycję na plecach).
Poza tym jest wesołym dzieckiem, próbuje gaworzyć, rączkami włada całkiem sprawnie (przekłada zabawki z rączki do rączki, obraca zabawkami i zmienia ich położenie tak by wsadzić sobie do buzi ten kawałek na który ma ochotę ;) ), dodatkowo świetnie jej idzie przewracanie się na boki - bardzo często łapie położone po lewej stronie główki zabawki prawą ręką i odwrotnie.

Czy to że przestała się przewracać i jednocześnie nie widzi zainteresowania w przewracaniu się z brzuszka na plecy, nie wkłada nóżek do buzi i nie próbuje pełzać to powód do niepokoju? Nie chce ją w sezonie grypowym ciągnąć niepotrzebnie po lekarzach (już w ten sposób złapała katar jakiś czas temu) ale też nie chce dodatkowo zaszkodzić nie reagując na czas.
Obserwuj wątek
    • mamabaka Re: Przestała się przewracać 20.01.11, 10:29
      uwazam że stwarzasz jakiś wyimaginowany problem, może przestało ja to bawic i teraz myśli nad innymi umiejetnościami, i ciekawe po co do lekarza
      • mala_an Re: Przestała się przewracać 20.01.11, 11:08
        Bo mnie martwi to że już leci 7 miesiąc a nie przewraca się w ogóle. Nie wiem czy fakt że przestała to robić (rozumiem 2-3 tygodnie ale 1,5 miesiąca?) nie jest objawem czegoś złego - zwłaszcza, że sprawia wrażenie jakby przestała to umieć - denerwuje ją leżenie na plecach, stęka i jęczy ale nie przewraca się na brzuch mimo że wcześniej wychodziło jej to bez najmniejszego problemu (te 2-3 razy były wykonane z dużym wysiłkiem)
        • k_z Re: Przestała się przewracać 22.01.11, 00:45
          Mam podobny problem i rozumiem że się martwisz, u mnie córka która za 3 dni skończy 6 miesięcy zrobiła to samo, kilka dni przed skończeniem 4 miesięczy zaczęła się obracać, już się ucieszyłam że szybko poturla i będzie super aż tu jakby utknęła w martwym punkcie. U nas jedynie inne jest to że potrafi długo leżeć na brzuchu, dopiero jak się zmęczy protestuje, choć wiadomo - są dni ze nie ma na to ochoty wcale. Bawiła się też świetnie nogami i wkładała je do buzi, jednak teraz je łapie bez specjalnej podniety - znalazła bowiem inną swietną zabawę = posadzona siedzi twardo jak "stara" i jestem tym trochę przerazna, bo przecież miała usiąść sama. Syn przeszedł wszystkie etapy a ona tak jakoś nie wiem, no w każdym razie dziwnie. Potrafi u mie na boczki ale jest leń i jak Twoja lepiej przyciągnie sobie coś zanim się ruszy. Moim zdaniem to nic nie zostało nam innego jak kłaść na brzuchu i niech ćwiczą, ale moze ktoś się wypowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka