Dodaj do ulubionych

Prężenie nóżek, krzyżowanie nóżek-6,5 m-ca

09.03.11, 14:58
Panie Pawle,

Moja coreczka ma prawie 6,5 m-ca. Od jakiegoś czasu prostuje nóżki i krzyżuje je w momencie, gdy jest zdenerwowana, zmęczona, nawet podczas karmienia. Pociera tez jedna stopę o drugą i często robi tzw. samolot leżąc na brzuszku (opiera sie również całymi, otwartmi dłońmi o podłogę i unosi klatkę piersiowa leżąc na brzuszku).
Przewraca się na brzuszek jedynie przez lewą rękę, prze prawą nie potrafi.
Czy coś jest nie tak? Czy te krzyżowanie i prostowanie nóżek to wnm?
Obserwuj wątek
    • koteczka90 Re: Prężenie nóżek, krzyżowanie nóżek-6,5 m-ca 11.03.11, 11:44
      U mnie identycznie ;( do tego gwaltownie macha ręka jak się bawi, synek ma 6m i 3 tyg
      • pasek84 Re: Prężenie nóżek, krzyżowanie nóżek-6,5 m-ca 11.03.11, 12:14
        Ona wlasciwie to tak pociera nozka o nozke, w wyniku czego te stopy sie krzyzuja:(
        Czy Twoje dziecko do tej pory rozwujalo sie prawidlowo-mam na mysli czy stwierdzono wczesniej wzmozone napiecie czy wszytsko bylo ok?
    • pawel.zawitkowski Re: Prężenie nóżek, krzyżowanie nóżek-6,5 m-ca 14.03.11, 15:50
      Witam,
      młoda ma 6,5 miesiąc. To okres tzw. "totalnego wyprostu" kiedy dzieciaki "trenują" totalne napinanie (wyprost i prężenie) całego ciała. Efektem tego są tzw. "samolociki", prężenia nóżek i ocierania stópka o stopę. Tak bywa. Trudno mi ocenić jakość tego co wyczynia Pani córka, stąd zawieszę się na Pani stwierdzeniu, ze do tej pory nikt nie wykrył u młodej żadnych zaburzeń.
      To co Pani opisała mieści się w kanonie zachowań półrocznego dziecka.
      Nawet obracanie się przez jeden bok.
      Warto jednak przy każdej okazji (zabawa, opieka i pielęgnacja) namawiać Ja do obrotów we wszystkie strony.
      Gdyby jednak rzeczy, które pani opisała miały trwać jeszcze długo - miesiąc, półtora polecam umówić się na wizytę u pediatry. Ocena jakości rozwoju może być tylko naoczna.
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • pasek84 Re: Prężenie nóżek, krzyżowanie nóżek-6,5 m-ca 16.03.11, 16:09
        Bardzo Panu dziękuję za odpowiedź:)
        Uspokoił mnie Pan:) Mam nadzieję, że jej to przejdzie, choć pomimo moich starań "wpłynięcia" na młodą, aby przewroty wykonywała również w prawą stronę, ona stale tylko w lewą i w prawą ani myśli:(
        Uparta bestia:)
        Nie lubi jak staram się z nią ćwiczyć, bardzo szybko protestuje i nici z ćwiczeń typu turlanie, albo przewroty przez prawą rękę:(
        Zapytam jeszcze nieśmiało...jeśli jej to nie minie do powiedzmy końca 8 miesiąca (za tydzien konczy 7 m-cy) zarówno wyprosty (samolocik, pręzenie i pocieranie) i te nieszczęsne przewroty tylko w lewą, to ma to jakieś poważne konsekwencje w rozwoju?
        Serdecznie dziękuję:)!!!!!
        Przewrażliwiona matka:)
      • pasek84 Re: Prężenie nóżek, krzyżowanie nóżek-6,5 m-ca 20.04.11, 17:01
        Panie Pawle,

Córeczka za 2 dni skończy 8 m-cy i nadal niestety robi samolot i pociera stopa o stope w chwilach zdenerwowania. Generalnie, nawet, jak sobie lezy, to czasem kladzie stopa na stope i tak np. odpoczywa.
        Od miesiąca przewraca się przez oba ramiona i turla jak szalona. Od miesiaca rowniez przyjmuje pozycje do czworakowania, buja sie, ale za skarby swiata nie chce ruszyc do przodu. Do tylu sprawnie sie przemieszcza. Bardzo sprawnie przemieszcza sie wokol wlasnej osi i na boki...robi jakby slalomy.
        Nie pelza i sama nie siada.
        Jest bardzo zywym i "charakternym" dzieckiem i bardzo emocjonalnie prezentuje swoje niepokoje lub zdenerwowanie. Jak jest wsciekla i lezy na plecach to tez jest wyprost i wygiecie (ja podobno robilam identycznie, jak bylam w jej wieku).
        Czy powinnam wybrac sie do neurologa z powodu tych "samolotow"? Czy to jest raczej jej sposob na wyrazanie emocji?
        Martwie sie...

Dziekuje z gory za odpowiedz!:)

• pawel.zawitkowski Re: Prężenie nóżek, krzyżowanie nóżek-6,5 m-ca 25.04.11, 14:19
          Witam,
          Pani córka zrobiła bardzo ładne postępy przez półtora miesiąca. Obraca się, turla, obraca wokół osi, ćwiczy w pozycji czworaczej, buja, przemieszcza do tyłu. Ma 8 miesięcy... i nie musi więcej robić. Za chwilę pojawią się nowe umiejętności...
          Czasem jak odpoczywa kładzie stopę na stopę... Ja też
          Czasem, kiedy się wścieka (a podobno jest bardzo "emocjonalna") wygina się i pręży. Ja co prawda reaguję w takich stanach nieco inaczej, ale to co Pani opisuje jest - może być, wyrazem wściekłości, a nie zaburzeń...
          Tym bardziej, że Pani robiła to tak samo... Rozumiem, że nie znaleziono u Pani żadnego z rodzajów zaburzeń...
          Nie sądzę, by musiała Pani wybierać się do neurologa teraz...
          Wystarczy ocena Pediatry przy najbliższej wizycie.
          Pozdrawiam
          Paweł Z.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka