Dodaj do ulubionych

Rowerek biegowy

24.03.12, 14:31
Hej. Pytam sie tutaj bo duzo bylo dyskusji na temat rowerkow biegowych. Corka ma 18 miesiecy i super utrzymuje rownowage na rowerku biegowym ale niestety najmniejszy jaki znalazlam to Puky a i ten jest za wysoki dla niej. Ma teraz okolo 78 cm. Jak siedzi na siodelku to dotyka stopkami podloza ale nogi ma calkiem wyprostowane. Czy mozecie polecic cos nizszego dla mlodej? Puky podaje, ze najmniejszy ich rowerek - M - ma siodelko w najnizszej pozycji na wysokosci 30 cm.
Obserwuj wątek
    • ola33333 Re: Rowerek biegowy 24.03.12, 16:12

skoro swietnie utrzymuje rownowage i dosiega nogami do ziemi to po co szukasz innego rowerka? Chyba mniejszego niz Puky LR-M to nie ma, a dziecko i tak rosnie.
    • aleksandra1357 Re: Rowerek biegowy 24.03.12, 22:11
      Zrobiłam podobny risercz. PUKY lrm ma siodelko na wysokości 28 cm. Mój syn ma 82 cm i rowerek jest idealny, nawet mogę podwyższyć siodełko o centymetr, ale może dlatego, że bez pieluchy, a jej brak wydłuża nogi o jakieś 1-2 cm.
      Jest niestety dość ciężki, ale niestety taka maniera większości dziecinnych rowerków: rama gruba jak dla dorosłego.
      Mniejszego raczej nie znajdziesz. Może za miesiąc okaże się już dobry.
    • edytadk Re: Rowerek biegowy 27.03.12, 12:15
      Też mam taki Puky dla 20-mies. córki i też jest za wysoki - nóżka wyprostowana ledwo dotyka podłoża i mała nie czuje się stabilnie. Najmniejszy (i najlżejszy), jaki znalazłam w necie, to Strider Prebike - siodełko na wysokości 28 cm. Niestety droższy, a że Puky akurat mamy na stanie, to chyba nam pozostaje czekać aż mała trochę podrośnie:/.
      • kos-ko Re: Rowerek biegowy 25.04.12, 11:45
        Moje dziecko ma rowerek First Bike, dokładnie taki. Jest naprawdę fajny i sprawnie się na nim nauczyła śmigać, bardzo szybko to wszystko załapała.
    • ambivalent Re: Rowerek biegowy 25.04.12, 21:02
      Mloda rower dostala (puky) i wbrew moim obawom swietnie sobie radzi :) Zdecydowanie polecam.
      • ledanna Re: Rowerek biegowy 19.04.13, 12:09
        pozwolę sobie odświeżyć wątek, bo nie mogę jakoś znaleźć podobnego.
        Mam pytanie: OD KIEDY można zacząć sadzać dziecko na rowerek biegowy? Czy zależy to od jego wieku czy od wzrostu?
        Młody dostał od teściów na roczek rowerek biegowy z Lidla (chyba www.babyranking.pl/produkty,9998,x-bike-rowerek-biegowy-lidl.html). Nie wiem, czy jest dobry i polecany, bo niestety kupili go bez konsultacji ze mną. Ja owszem, miałam w planach jakiś fajny rowerek biegowy, ale myślałam, że takie rowerki to od 2 lat w górę.
        Młody nie ma dopiero 15 miesięcy, ubranka na 80/86 cm chodzi i biega, w lecie będzie miał akurat półtora roku. Za wcześnie na rowerek (rower póki co leży w piwnicy).
        • ambivalent Re: Rowerek biegowy 19.04.13, 13:27
          Moja corka zaczela "biegac" w wieku 18 miesiecy. Mysle, ze 15 miesiecy to za wczesnie (nie tylko wzrostowo).
          Ja na poczatku mialam problem, bo nie moglam znalezc rowerka, ktory bylby wystarczajaco niski. Nie wiem jak nisko mozna opuscic siodelko tego rowerka (brak info na stronie).
          I jezeli chodzi o sadzanie to masz na mysli (zakladam) jazde samodzielna? Nie pchanie dziecka?

Sprobuj za dwa miesiace i zobacz jak idzie. Jak dziecko bedzie gotowe to sobie poradzi. Jak nie, to bedziesz musiala poczekac jeszcze troche.
          • ledanna Re: Rowerek biegowy 19.04.13, 14:01
            tak, tak mam na myśli jazdę samodzielną - nie wiedziałam jak to krótko i konkretnie określić ;)

też mi się zdaje że jest jeszcze za młody, zgodnie z sugestią spróbujemy za kilka miesięcy najwcześniej.
    • galgo Re: Rowerek biegowy 29.05.13, 13:39
      nasz synek zaczal w wieku 15 mcy na rowerku Wishbone bike - bylam zaskoczona, bo myslalam, ze trzeba bedzie poczekac kilka miesiecy, ale on zasuwa jak szalony!

Rowerek jest oficjalnie dla dzieci od 1 roku zycia, ale kosztuje fortune.
      www.wishbonedesign.com/#!/products/bike/details/
      • ambivalent Re: Rowerek biegowy 30.05.13, 09:22
        Ladnie wyglada, ale dlaczego w rowerkach biegowych drewnianych nie mozna regulowac wysokosci kierownicy?? Nie wyobrazam sobie troche starszego dziecka na tym rowerku, kierownica jest tak nisko.
        Ale wyglada super :D
        • galgo Re: Rowerek biegowy 30.05.13, 11:26
          chyba nie ma z tym tak zle, tutaj na video widac jak starsze dzieci zasuwaja - wcale kierownica nie wydaje sie za nisko, ale moze to tylko zludzenie:
          youtu.be/8r9Wcc9-uCQ
        • turnesolka Re: Rowerek biegowy 30.05.13, 11:52
          co do kierownicy to sama nie wiem, w naszym plastikowym też się nie reguluje, póki co jest Ok. Rowerek dostałam od koleżanki po jej 2 synach i podobno do końca było OK. Zobaczymy jak będzie problem to zobaczymy.

Nie rozumiem tylko idei rowerka biegowego z 2 kółkami z tyłu. Na mój zdrowy rozum to jest bez sensu bo jak dziecko nie umie na normalnym to znaczy że nie jest gotowe na rowerek. Po co to na siłę przyspieszać. Taki szkrab przecież dopiero co zaczął chodzić i niech najpierw tą umiejętność dobrze opanuje, biegając po górkach i różnym terenie żeby nóżki i równowagę wzmocnić.
      • comikcomik Re: Rowerek biegowy 24.02.14, 12:26
        odgrzebuję stary temat ale zastanawiam się nad zakupem tego rowerka, drogi... jest na ceneo i allegro na szczęście :) zastanawia mnie tylko jedna rzecz , czy siodełko jest wygodne skoro to tylko taka płaska pianka?
        dziękuję z góry za podpowiedź
    • dzasta99 Re: Rowerek biegowy 27.02.14, 15:33
      Hej, moja córka ma 22 miesiace i dzisiaj jak ja przymierzyłam to Tescowego rowerka KinderKraft to była na niego za niska - brakowało jej może ze 4 cm. Z tego co pisze producent to siodełko jest od 37 do 44 cm. Nie wiem na jakiej wysokości było zamontowane w sklepie. My jednak zdecydowalismy się na FirstBike'a, który dopiero przyjdzie ale w tym rowerku wysokość siodełka to 30,5 cm (z uchwytem obnizającym), wiec będzie idealny :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka