Dodaj do ulubionych

Płaska glowka

04.09.15, 16:03
Moja córka ma 22 miesiace i nadal plaska główkę. Rodzina i znajomi twierdza ,ze jest duża zmiana odkąd zauważyłam problem ,czyli od 4 miesiaca życia. Niestety moj pediatra nigdy nie zasugerował wizyty u rehabilitanta czy neurologa. Mowil,ze z czasem sie wyrówna ,gdy mała bedzie raczkować i chodzić. Czy mogę cos jeszcze zrobic dla córki,czy juz taka głowa pozostanie? Dziękuje
Obserwuj wątek
    • paulina_budzinska Re: Płaska glowka 06.09.15, 22:12
      Witam serdecznie,

proszę zwrócić uwagę na kształty głowy w rodzinie, być może jest to cecha odziedziczona?
      Najlepsze efekty dają działania prowadzone do pierwszego roku życia, wtedy gdy główka dziecka jest jeszcze bardzo elastyczna.
      Jedyną pomocą, jaka przychodzi mi do głowy jest terapia kaskowa. Należy jednak zdać sobie sprawę z tego, że gdy ciemiączka są zarośnięte, efekt prawdopodobnie nie będzie spektakularny. Jeśli jednak uważa Pani, że zniekształcenie jest bardzo duże i nie widzi Pani samoczynnego, prawidłowego formowania głowy, może warto spróbować?

Pozdrawiam!
      • misag Re: Płaska glowka 08.09.15, 08:04
        Witam i dziękuje za odpowiedz,
        W starych postach tego forum znalazłam wypowiedz pana Pawła Zawitowskiego odnośnie płaskiej glowki,cytuje "Ciało
        dziecka i jego kościec przez wiele lat jest tak plastyczne, że
        ćwiczeniami można dokonać cudów. Specjaliści mają wiele pomysłów na
        problemy rozwojowe dzieci..."
        Dlatego myślałam,ze sa jeszcze jakies cwiczenia które mogę zastosować u mojej córki. Na kask niestety jest juz za późno.
        Pozdrawiam
        • paulina_budzinska Re: Płaska glowka 08.09.15, 11:30
          Witam ponownie,

oczywiście, całe ciało pozostaje plastyczne aż do momentu, gdy kościec całkowicie dojrzeje. Jeśli rodzina zauważa, że kształt głowy córeczki zmienia się, brak jest predyspozycji do dziedziczenia, a mała śpi w różnych pozycjach (na bokach, nie wyłącznie na plecach), prawdopodobnie sytuacja będzie zmieniać się na lepsze wraz ze wzrostem głowy. Jednakże na pewno łatwiej jest walczyć o prawidłowe formowanie kształtu czaszki, gdy dziecko jest malutkie i spędza większość czasu w pozycjach niskich - ruch głowy po podłożu powoduje przemieszczenia w obrębie szwów czaszkowych.
          Jeśli chciałaby Pani uzyskać na ten temat opinię fachowca, może warto udać się do neurochirurga dziecięcego? Specjalista mógłby ocenić ruchomość szwów i kości oraz wykluczyć ewentualne nieprawidłowości w tym obszarze.

Pozdrawiam!
          • misag Re: Płaska glowka 09.09.15, 07:45
            Dziękuję Pani Paulino,
            Rozumiem,ze nie ma żadnych ćwiczeń, czy masaży. Mała spi od dawna w rożnych pozycjach najcześciej na brzuszku. Gdy była malutka robiłyśmy rożne cwiczenia na piłce, czy macie. Główka nie była cały czas w pozycji leżącej. Widocznie zabrakło ucisku na czaszkę tak jak Pani pisze. Nigdy nie kładłam jej na boczkach. Pozwalałam jej spac tak jak chciała. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka