Dodaj do ulubionych

glosna muzyka

22.06.08, 14:14
witam mam pytanie odnosnie sluchania muyzki,mam trzytygodniowa
corke,,moj maz lubi sluchac glosno muzyki,mimo moich prozb wlacza ja
przy dziecku,,wydaje mi sie ze moze tym zaszkodzic corce,on jednak
twierdzi ze nie.martwi mnie to ,jakie skutki moze przyniesc takie
zachowanie ,prosze o pomoc,,,,,,,,,,,
Obserwuj wątek
    • betty-226 Re: glosna muzyka 22.06.08, 20:16
      Noworodek, który dopiero oswaja się ze światem, potrzebuje względnego spokoju. W brzuchu matki dźwięki były stłumione i ciche. Teraz codzienność brzmi dużo głośniej. Już do takiej zwykłej codzienności maluch musi się przyzwyczaić i zwykły gwar otoczenia potrafi dziecko przestymulować, doprowadzić do rozdrażnienia, zmęczenia. A co dopiero głośna muzyka. Młody organizm wciąż się kształtuje, dojrzewa. Nawet dla dorosłego głośna muzyka nie jest wskazana, bo zwyczajnie może uszkodzić słuch, więc noworodek zapewne też nie jest obojętny na jej negatywny wpływ. I to że dziecko zasypia przy głośnej muzyce (bo tak też może się zdarzyć), wcale nie oznacza że dziala na niego kojąco. Maluchy zwyczajnie uciekają w sen, broniąc się przed negatywnymi bodźcami.
      Dla mnie głośne słuchanie muzyki przy noworodku to przejaw conajmniej egoizmu. Uwielbiam muzykę, ale sama wiem, jak może męczyć głośne jej słuchanie, zwłaszcza takiej, która nam nie odpowiada. Na pewno nie serwowałabym takiej sesji malutkiemu dziecku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka