Dodaj do ulubionych

strzykanie w stawach - 5,5 mca

23.03.09, 19:04
Witam,
Mam pytanie dotyczące "strzykania" w stawiach biodrowych dziecka.
Opis sytuacji:
synek ma 5,5 mca, waga 9400, wzrost 77 cm/karmiony dotąd wyłącznie piersią/. Jak na swój wiek podobno bardzo duży /nie wiem - nie mam porównania/. Dostawal zwiększoną dawkę Wit D3 ze względu na rozmiary i nasilone pocenie się. /nawet 4 krople/. Teraz mamy podawać 2 kropelki + 1/2 łyżeczki wapna.
Jesteśmy pod stałą opieką ortopedyczną, ale na ostatniej wizycie doktor stwierdził, że małemy bardzo "strzyka w stawach". Tylko tak zwinnie wykręcił się od odpowiedzi na pyt. co to oznacza, czym to grozi i co z tym robić, że wyszliśmy z gabinetu z wieloma znakami zapytania. Proszę więc o wyjaśnienie co to może być?

PS Bioderka rozwijały się bez problemów.
Z gory dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • malwisul Re: strzykanie w stawach - 5,5 mca 23.03.09, 19:49
      też jestem ciekawa bo mojej małej też czasami strzyka.. a twój
      maluch jest naprawdę duży moja ma 5 miesięcy- 4900g i 61cm
      • taviatk_o Re: strzykanie w stawach - 5,5 mca 23.03.09, 21:14
        hmmm, no to rzeczywiscie mam wielkoludka :)))
        a z tym strzykaniem - dodam ze tuż po urodzeniu podobno to było normalne /dziecię miało z tego wyrosnąć/, a teraz lekarz się tym zaniepokoil - juz powinno to przejsc.
        Mam tylko nadzieję, że to strzykanie nie jest groźnym "zwierzem" dla bioderek ;)
        • jagomago Re: strzykanie w stawach - 5,5 mca 24.03.09, 10:29
          nam strzykalo w kosciach do 6 miesiaca, przeszlo z dnia na dzien :)
          wszyscy lekarze - pediatra, ortopeda - uspokajali Nas, ze to nie powinno nas
          niepokoic
          no chyba, ze bedzie strzykac w nieskonczonosc...

no ale przeszlo :)
          • carinica011 Re: strzykanie w stawach - 5,5 mca 24.03.09, 10:44
            powiedzmy, że spore dziecko... moja w niedzielę skończy 7 mcy i waży 7.9 :)
            nam też strzyka czasem, ale nie w bioderkach, tylko w łopatkach czy barkach.
            lekarz mówi, żeby się nie martwić, ale za każdym razem pytam kiedy to się
            wreszcie skończy...?
            • b.dori Re: strzykanie w stawach - 5,5 mca 25.03.09, 10:44
              Witam
              U mojego małego 7 miesięcy waga 7800 .równiez strzyka w barkach i gdzies w nodze
              wydaje mi sie że w biodrze . za tydz idziemy do ortopedy ,dowiedziałam się że
              niby tak moze byc nawet do roku bo dzieci maja jeszcze tam cos niedojrzałe ale
              zobaczymy co powie ortopeda.Mnie troche to martwi bo jak bylismy na wizycie u
              neurologa mały ma asymetrię ,to pani doktor pokazała nam jak z nim ćwiczyc
              robiła dziwne ćwiczenia prostowała ręce tzw cwiczenia bierne a tak chyba nie
              mozna u małych dzieci .Wczesniej nie słyszałam nic zeby strzykało dopiero po
              pewnym czasie od wizyty a moze dlatego że mały teraz jest bardzo aktywny.Pozdrawiam
              • taviatk_o Re: strzykanie w stawach - 5,5 mca 25.03.09, 21:09
                Hey,
                daj znać co Wam powiedział ortopeda.
                Zdaje się problem nie jest wielki ale ciekawość robi swoje ;)
                Dzięki za odpowiedzi - już wiem, że wiele dzieciaczkow tak ma. Nie będę się zamartwiać do następnej wizyty.
                również pozdrawiam wszystkie Mamy :)
                • b.dori Re: strzykanie w stawach - 5,5 mca 02.04.09, 16:11
                  Witam
                  Po wizycie u ortopedy okazało sie że jest wszystko o.k bioderka zdrowe a to
                  strzykanie w stawach to niby tak może byc ale czemu to doktor nie
                  powiedział.Pozdrawiam
                  • taviatk_o Re: strzykanie w stawach - 5,5 mca 03.04.09, 11:49
                    hmm... dzięki za odpowiedź. Trochę mnie uspokoił fakt, że wiele dzieciaczków ma "coś takiego" no i to, że nic się z tym nie robi - widocznie tak ma być.
                    Co prawda niezmiernie ciekawi mnie "dlaczego"? ;) cóż, może kiedyś się tego dowiem. A póki co wciąż nasłuchuję czy jeszcze strzyka.
                    Pozdrawiam.
                    • kukurykunareczniku Re: strzykanie w stawach - 5,5 mca 03.04.09, 17:05
                      witam:)
                      mój synek ma 5 miesięcy, strzykanie zaczęło się niedawno i dotyczy rączek i
                      nóżek (głównie jednej). pediatra i rehabilitant (ćwiczenia na asymetrię) mówią,
                      że to normalne, że czasami dzieci tak mają, ale żeby zapytać ortopedę. w
                      poniedziałek zapytam i napiszę.
                      pozdrawiam!
                      • kukurykunareczniku Re: strzykanie w stawach - 5,5 mca 07.04.09, 09:22
                        witam jeszcze raz,
                        ortopeda mówi, że w tym wieku (5 miesięcy) to normalne i niczym się nie
                        przejmować. chyba pozostaje mi w to uwierzyć.
                        pozdrawiam serdecznie:)
    • pawel.zawitkowski Re: strzykanie w stawach - 5,5 mca 13.04.09, 10:24
      Witam,
      to "strzykanie" w stawach było wielokroć tematem tego forum.
      Wynika z niższej od "średniej krajowej" spójności stawów (luźne
      struktury stawowe, ale w granicach normy) lub / i niższego napięcia
      mięśniowego. Wszystko w granicach normy i nie wymaga interwencji,
      chyba, że oceniający dziecko ortopeda stwierdzi inaczej, a nic
      takiego - z tego co zrozumiałem - nie miało miejsca.
      Tego się nie ćwiczy :)
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka