Dodaj do ulubionych

Osiedle Piaski

13.04.11, 16:48
Piaski jakie są, każdy widzi. Mnie jednak bardzo ciekawi, co tam było, gdy nie było tam jeszcze bloków. Czy były tam same pola czy może kawałek wioski, który zrównano z ziemią w związku z budową blokowiska? Jeśłi wiecie coś na ten temat, piszcie, bo bardzo mnie to ciekawi. To, co znalazłem w Wikipedii:
pl.wikipedia.org/wiki/Piaski_(osiedle)
niewiele mi mówi.

PS. Gdyby ktoś chciał w tym wątku pisac o teraźniejszości osiedla, to niech pisze, nie mam nic przeciwko. W sumie osiedle jak osiedle, tylko ten bazar przy Broniewskiego... No nie podoba mi się.
Obserwuj wątek
    • krupek_1 Re: Osiedle Piaski 13.04.11, 22:47
      Po rozmowach z babcią powiem że były tam praktycznie same pola może kilka domków dopiero później zaczęto budować pierwsze bloki
      • lukasz.1978 Re: Osiedle Piaski - jeszcze jedno pytanie 14.04.11, 07:31
        > Po rozmowach z babcią powiem że były tam praktycznie same pola może kilka domkó
        > w dopiero później zaczęto budować pierwsze bloki

Dzięki i witaj na forum!

Przy okazji jeszcze jedno pytanie do zorientowanych - jak mieszkańcy określają rejony wzdłuż Magiera, zwłaszcza między Magiera a Broniewskiego? Bo dla mnie to "od zawsze" też Piaski były, a na tabliczkach MSI jak byl stoi Słodowiec.

A więc obecnie Piaski to czy Słodowiec?

PS. W sensie historycznym oczywiście Słodowiec, bo całe Piaski były częścią wsi Słodowiec w dawnych czasach.
        • moniazy Re: Osiedle Piaski - jeszcze jedno pytanie 15.04.11, 11:09
          Jako mieszkanka tego osiedla, chyba mogę się wypowiedzieć, choć na pytanie nie do końca odpowiem. Nie wiem co było na Piaskach przed blokami, bowiem mieszkam tu od 2003 roku. Mogę za to pochwalić cudowną bliskość wszystkiego co jest mi potrzebne, szkoły, przedszkola (to chyba jedno z niewielu miejsc w Warszawie, gdzie nie ma problemu z miejscami w przedszkolu), przychodnia, usługi, dyskonty, nawet do marketu na Bemowie niedaleko. Poza dramatycznie małym balkonem (przypadłość chyba większości bloków na osiedlu), podoba mi się tu wszystko. No dobra, jeszcze ten bazar na Broniewskiego...:)
          • lukasz.1978 Re: Osiedle Piaski - jeszcze jedno pytanie 15.04.11, 11:20
            Witaj na bielańskim forum!

Co do samego osiedla, to kiedyś te wielkie bloki przy Broniewskiego budziły u mnie grozę :) Ale odkąd brązową ponurą ewleację zastąpiono kolorkami, nie jest źle. No i na Piaskach podoba m się sporo zielonej przestrzeni między blokami. Choć pod tym wzagledem to i na mojej Chomiczówce jest OK.

Dostepnośc wielu dóbr i usług to chyba ogólnie wielka przewaga starych blokowisk nad tym, co się buduje teraz. Mieszkańcy tzw. Zielonej Białołęki o tym, co mamy tu na Bielanach (szkoły, przychodnie, przedszkola, place zabaw i tereny zielone) mogą tylko pomarzyć.
            • scorpionikus Nie bój nie bój - niedługo Ci to wszystko zabiorą 18.04.11, 14:53
              Nie bój nie bój - niedługo Ci z Białołęki nas zaleją i to wszystko zabiorą
    • szlufkaa Re: Osiedle Piaski 15.04.11, 11:17
      Do czasów wioskowych pamięcią nie sięgam, ale pamiętam, jak wyglądał teren przy Kochanowskiego zanim wybudowano osiedle Zgrupowania... i trasę Maczka. Po prostu było jedno wielkie pole. Chyba mam gdzieś zdjęcia, jak znajdę, to wrzucę na forum.
      • lukasz.1978 Re: Osiedle Piaski 15.04.11, 11:23
        > Do czasów wioskowych pamięcią nie sięgam, ale pamiętam, jak wyglądał teren przy
        > Kochanowskiego zanim wybudowano osiedle Zgrupowania... i trasę Maczka. Po pros
        > tu było jedno wielkie pole. Chyba mam gdzieś zdjęcia, jak znajdę, to wrzucę na
        > forum.

To ja tez pamiętam jako tako, ale jak przez mgłę, wszak dzieckiem wtedy byłem... I pamiętam, ze bardzo mi się podobały te nowe bloki, jak je budowano, wyglądały tak bardzo inaczej od tego, co było w PRL-u. Wtedy jeszcze nie zwracałem uwagi na to, że sa niezwykle gęsto upakowane, co jest ich niewąptliwą wadą, tak sądzę.

Co do wspomień, to pamiętam też pustki i drogę z betonowych płyt w miejscu bemowskiego Carrefoura oraz stara giełdę samochodową na Bemowie, umiejscowioną tuż przy granicy Bielan przecież.
    • lukasz.1978 Pamiętacie linię 19? 15.04.11, 16:26
      Pamiętacie linię 19, która całe lata jeździła na Piaski, a która w końcu padła ofiarą kolejnych ZTM-owskich reform i reorganizacji?

A ile mnie ta 19-stka wkurzała! Wkurzała mnie, że jedzie tylko na Piaski, a ja chcialem dostać się na Chomiczówkę (wcześniej na Wawrzyszew - tam kiedyś mieszkałem) i musiałem dalej czekać, aż łaskawie przyjedzie 33.

Oto zdjęcia - zrobione niby niedawno, bo w roku 2008, a już nabrały dzięki ZTM wartości historycznej :)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/la/zd/mg4y/Gxom5nJty8bbyOahMX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/lf/cj/uap9/eaTZTgdhO5IPfDgRvX.jpg
      • grodek75 Re: Pamiętacie linię 19? 16.04.11, 13:08
        Ej tam, Łukasz nie przesadzaj.
        Ja nigdy nie czekałem na 33, tylko dojeżdżałem 19-ką na Pisaki i z buta śmigałem na Marii Dąbrowskiej.

--------------------------------------------------------------
        www.panoramio.com/user/2266955
        my.flightmemory.com/image/grodek75.gif
        • lukasz.1978 Re: Pamiętacie linię 19? 16.04.11, 13:37
          > Ej tam, Łukasz nie przesadzaj.
          > Ja nigdy nie czekałem na 33, tylko dojeżdżałem 19-ką na Pisaki i z buta śmigałe
          > m na Marii Dąbrowskiej.

Iii, z Piasków z buta na Petofiego to mi się nie chcialo :) Choć pamiętam, jak raz wracałem z buta ze Żwirki i Wigury na Petofiego w środku nocy, bo sobie wypiłem na jednej imprezie i chciałem sobie spacerek zrobić - no i tak dobrze mi się spacerowało, że aż się pod własnym blokiem znalazłem :)
    • azyli Re: Osiedle Piaski 20.04.11, 09:46
      Mija własnie rok jak zdecydowalismy sie na przeprowadzkę na Piaski i 9 miesiecy mieszkania tutaj. Mieszka nam sie super, w najblizszej okolicy jest wsystko czego poptrzebujemy na co dzien. Szkoła, Przedszkole, sklepy, usługi, tereny zielone, place zabaw, boiska i ściezki rowerowe. A piekny widok z okien (na ogródki działkowe) rekompensuje koniecznosc wspinamia sie na 3 piętro :-). Bazarek przy Broniewskiego bardzo szpeci to osiedle, mam jednak nadzieje ze da go sie ucywilizować.
      Chetnie poczytam i pooglądam zdjecia jak tu było zanim powstało moje osiedle (przy Zgrupowania).
      • lukasz.1978 Szlufko! 20.04.11, 09:51
        > Chetnie poczytam i pooglądam zdjecia jak tu było zanim powstało moje osiedle (p
        > rzy Zgrupowania).

Szlufko, to jakbys mogła znaleźć chwilkę czasu (wiem, że przed świętami może być trudno, ale może po świętach się da), to ja tez poproszę te foty, uwielbiam stare fotografie miejsc, które znam, a które kiedyś wyglądaly zupełnie inaczej.
        • szlufkaa Re: Szlufko! 20.04.11, 10:36
          No cóż, słowo się rzekło... tyle, że będzie mały problem.
          Jestem po przeprowadzce i mam wszystko w kartonach, rozpakowywać nie zamierzam, bo czeka mnie druga przeprowadzka. A te zdjęcia są zapewne w ostanim kartonie na samym dole, w ciemnym kącie:)
          Ale poproszę siostrę, żeby poszukała u siebie, może coś się znajdzie.
          • lukasz.1978 Re: Szlufko! 20.04.11, 10:39
            Spoko, będziemy czekac cierpliwie, przeprowadzaj się spokojnie i bez stresu, o zdjęciach za jakiś czas przypomniny :)

Ja muszę wypytac ojca, który kiedyś dużo focił, czy nie ma gdzieś zdjęc dawnych Bielan. Raczej focił rodzinkę a nie miasto, ale może coś ma...
            • nalezyta_starannosc Re: Szlufko! 21.04.11, 16:58
              ja polecam NAC... mase ciekawostek mozna wygrzebac

audiovis.nac.gov.pl/obraz/158734/b8d6443837984f0a875c5b4e4bfb2f5b/
              i dalesze w miniaturach "obok"
    • wowko1959 Re: Osiedle Piaski 15.03.16, 21:25
      Ja Piaski znam jeszcze z lat 60 tych i były tam tylko piaski. Nie było tam żadnej wioski dopiero na Powązkach i przy olszynce. Brukowane Broniewskiego było początkowo tylko do Perzyńskiego.Góry, doły, okopy, latem chodziliśmy tam palić ogniska zimą zjeżdżać na sankach lub szło się na lotnisko (z Magiera wydawało się strasznie daleko przez nierówny teren) ukradkiem wchodziło się przez dziury w płocie na teren lotniska pooglądać samoloty i lądujących spadochroniarzy.
      • genny1 Re: Osiedle Piaski 16.03.16, 11:17
        Nie do końca tak. "Nic" nie było do dzisiejszego Reymonta. Dalej, na terenie dzisiejszej Chomiczówki, była wieś. Taka regularna, z kurami i krowami. My zamieszkaliśmy w pierwszym oddanym do użytku bloku. Ponoć otwierał go Jaroszewicz. To było jesienią, bodajże 1971 roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka