Dodaj do ulubionych

Federacja RP

18.12.11, 14:58
Oddanie pieczy nad budżetem Polski komisji europejskiej ,to dla jednych wyzbycie się suwerenności ,dla drugich szansa na szybszy i bezpieczny rozwój .Niemal z podobnym zjawiskiem mieliśmy do czynienia w komunie ,z ta różnicą ,że chodziło o kontrole nad gospodarka .Jak sądzicie ,czy lepiej pozostać biedniejszym ,ale suwerennym ,czy wejść w nowy traktat europejski i być na łasce KE ,która jak wiemy nie zawsze jest obiektywna ,co może doprowadzić do większych spięć nacjonalistycznych .Zapraszam do dyskusji :
Robin
Dzika
Kielonka
Amadeo
Bułę
Anne marie
Der shifa
A resztę proszę o nie wypowiadanie się w tym temacie .
Obserwuj wątek
    • korpaczek Re: Federacja RP 18.12.11, 16:30
      Ok.Nie będę się wypowiadał.
      • strefas Re: Federacja RP 18.12.11, 16:52
        korpaczek napisał:

> Ok.Nie będę się wypowiadał.
        Nie, przepraszam kropek,ciebie i wdch też zapraszam
    • bulczanka Re: Federacja RP 18.12.11, 16:40
      Mamy inne czasy. Unie i sojusze są i modne i opłacalne. Grunt by obywatele poszczególnych ich członków zachowali tożsamość narodową. Najpierw jestem Polakiem. Potem europejczykiem.
      Powtarzam - istotna jest tożsamość narodowa a nie zaciekła obrona granic. Drobiowa mafia myli słowo suwerenność ze słowem "izolacja". A może celowo jedno zastępuje drugim by lepiej brzmiało? Nie wiem i mam to gdzieś. Yaro chce mieć Polskę dla Polaków i tyle.

Mniejszym złem jest wejście pod skrzydła UE. PiS-owi i im podobnych nie chodzi tyle o uzależnienie od KE ile o to że nie jesteśmy tam decyzyjni. Niestety musimy się z tym pogodzić. Te "szachy" należały, należą i będą należeć do Mikołaja i Angeli. My winniśmy się starać by nie stracić krzesła przy ich stole. Kaczor lubi rządzić i dominować. Nie może spać wiedząc iż za wszystkie sznurki pociąga ktoś inny i to w dodatku Niemka. Takie nastawienie wynika też z tego że Yaro nie ma baby. Nie musi się dla nikogo starać. Nie zna słowa "kompromis". Nikt go w domu nie temperuje.

Ja mam jedynie mieszane uczucia co do naszego wkładu w pomoc państwom zadłużonym. W Polsce rośnie bezrobocie. W przyszłym roku rząd znacznie mniej kasy przeznaczy na walkę z bezrobociem i pomoc społeczną. Na niekorzyść rodzin (w tym tych zastępczych) zmieniono ustawę o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej. Zatrudnienie asystenta będzie fakultatywne a nie obligatoryjne. Włodarze gmin się cieszą bo nie będą musieli wykładać kasy na etaty asystentów w związku z tym. Znów wszystko kosztem rodzin.
      Kasa na ratowanie Grecji, Włoch czy Portugalii ma iść z naszych rezerw. Wszystko fajnie tylko że te rezerwy mogłyby nam sie przydać np. na podwyżki dla zaciekle strajkujących grup zawodowych w przyszłym roku lub na jakieś inwestycje. Rząd nie ma na Polaków a chce dawać grekom. To mnie boli jednak wiem że bycie w UE zobowiązuje. Coś za coś. Może chociaż Lewandowski i spółka wywalczą ładne fundusze na lata 2014-2020.

UE to dla nas najmniejsze obecnie zło. Trzeba się jej - mimo wielu wad trzymać bo sami to by za długo nie podryfujemy. Cofniemy o kilkadziesiąt lat wstecz jeżeli chodzi np. o inwestycje. Polska się dziś zmienia tylko dzięki UE. Widać to po samych Tarnowskich Górach. UE to ogromna liczba projektów, działań, poddziałań, inwestycji i funduszy (m.in EFS). Szkoda by było to stracić.

W sumie to cieszmy się Unią. Zachodnia prasa bowiem coraz częściej pisze o tym że Angela i Mikołaj dążą do tego by pozostawić jedynie 17-tkę. Mniejszą grupę łatwiej kontrolować. To tak jak z przedszkolakami. Efektywność współpracy i kontrola nad nimi jest tym lepsza im mniejsza grupa nam podlega. To jednak dość czary scenariusz.
      • strefas Re: Federacja RP 18.12.11, 17:41
        Wpłacenie rezerw ,jest pożyczką dla MFW ,wiec ta kasa powinna zarabiać i taki jest zamiar p.Belki. Większy problem z już istniejącym traktatem ,który w tej chwili jest krzywdzący dla polskich rolników ,moim zdaniem rząd powinien negocjować ,potem składać wiążące deklaracje.
        Różnica w traktowaniu poszczególnych członków unii ,może doprowadzić do jeszcze większego poczucia tożsamości narodowej i wybuchu niezadowolenia społecznego ,na czym najlepiej ugrywają populiści co dalej prowadzi do burd ,powstań,wojen .
        • net.kielonek Re: Federacja RP 18.12.11, 18:08
          Zdecydowanym zwolennikiem unii jestem, nie widzę jakiejkolwiek utraty suwerenności w ostatnich propozycjach, o które tyle krzyku.
          Kocham wolność, nie znoszę granic państwowych i czuję się Europejczykiem.
          Wiem, że nikt nie chce mi zabronić śpiewania sobie przy wódce pięknych patriotycznych pieśni,
          pisania i mówienia po mojemu, wybierania takich jakich chcę przedstawicieli do różnych niepotrzebnych mi gremiów i modlenia się do swojego Boga.
          Do tego wszystkiego potrzeby mam niewielkie i za kilka kilogramów dobrego złomu nawet
          w środku nocy legalnie mogę sobie wódkę kupić.
          Kocham ten świat, pamiętam komuszy marazm i beznadzieję, nie chcę wracać do tego.
          Boję się tylko wtedy kiedy widzę pełne nienawiści twarze zwolenników Kaczyńskiego,
          kiedy czytam brednie wypisywane przez nich na transparentach głoszące, że
          Europa to obóz koncentracyjny.
          Tolerancyjny jestem, ale tych ludzi trzeba leczyć, to szaleńcy.
          Ogólnie jednak dobrej myśli jestem i wierzę w Człowieka i wspólną Europę.
          Tak myślę.
          Zdrówko!
    • der-chef Re: Federacja RP 18.12.11, 18:53
      Serdecznie dziękuję za zaproszenie do polemiki, jednakże w kwestii Unii Europejskiej jestem sceptykiem i pesymistą. Moim skromnym zdaniem, Unia Europejska w obecnej formie istnieć nie może. Albo powstanie twór zwany Stany Zjednoczone Europy, albo się to rozpadnie. To drugie bardziej prawdopodobne ze względu na rosnące niezadowolenie szarych obywateli całej Unii Europejskiej. Nacjonaliści dojdą szybciej do decydującego głosu niż nam się wydaje. Podziwiam netkielonka za jego optymizm i wiarę w ludzi, jednak jako europejczyk powinien zdawać sobie sprawę że w europie, w sektorze pozyskiwania złomu ma dużą konkurencję, a co za tym idzie, będzie musiał wcześniej wstawać. Przechodząc jednak do meritum, to jestem zwolennikiem poddania się zarządowi niemieckiemu z tej prostej przyczyny, iż polskie rządzenie jest wręcz szkodliwe dla kraju i jego obywateli, nawet dla pozyskiwaczy szlachetnych metali. Podsumowując, człowiek potrzebuje stabilnego zatrudnienia, pracy bez stresu związanego z obawą przed zwolnieniem bądź likwidacją firmy (płaca jest czynnikiem drugorzędnym). Sama suwerenność jest czynnikiem zbędnym w obliczu biedy. Lepiej być sytym niewolnikiem niż głodnym ale wolnym. Głodny wolny staje się prędzej czy później nacjonalistą, rasistą a w końcu faszystą bądź komunistą. Niestety głód to wielka siła.
      • strefas Re: Federacja RP 18.12.11, 21:01
        Zgodziłbym się z twoim zdaniem ,choć serce ściska kiedy pomyślę o naszych przodkach którzy oddawali życie za wolność i suwerenność ,Wiem też ,że w Niemczech nie lubią nas za bardzo,w Holandii coraz bardziej , Anglii też wiele incydentów na tle rasowym ,jak tak dalej pójdzie to Polacy będą bardziej znienawidzeni niż Żydzi ,podczas II wojny św. Stany Zjednoczone Europy to wizja raczej nierealna w tym kształcie, jaki jest dziś tz.28 krajów w tym 4 bankrutujące i następnych 6 w kolejce ,chyba będzie tak jak piszesz ,unia się rozpadnie .
        • bulczanka Re: Federacja RP 18.12.11, 21:11
          Może sami jesteśmy temu winni.
          A u nas lubi się Niemców i żydów? Nie sądzę. Pierwszym do przypinania tym pierwszym loga SS jest drobiowy yaro. Anglików też nie lubimy. My szanujemy tylko tych biedniejszych lub bardziej cierpiących od nas. Stąd priorytety w postaci partnerstwa wschodniego (zawalone w czasie prezydencji w UE zresztą) i angażowanie się w sprawy Ukrainy i Białorusi. Patrzymy tam gdzie ktoś jeszcze się z nami liczy. Proste. Odczuwamy silną potrzebę uznania.
    • wdch_po Re: Federacja RP 18.12.11, 19:29
      Ja jestem ZA!
      aby cała polska stała się landem niemieckim
      polak nie potrafi się rządzić
      nie moge znieść tego w jaki sposób trwonione są publiczne pieniądze
      bałagan bałagan bałagan i niechlujstwo na każdym kroku
      tak funkcjonuje i państwo, które powinno wymusić na nas porządek
      ale tak nie jest
      dam przykład:
      szacuję ze w firmach budowlanych zatrudniających do 5 ludzi
      70% zatrudnionych pracuje na czarno. Remonty i budowy nowych domow jest tego dużo.
      Wystarczyłoby stworzyć mechanizm kontroli, wysłać ludzi do kontroli w teren.
      Zarobiłoby państwo (na karach dla firm i dalszym czasie poprzez wymuszenie legalnego zatrudnienia) zyskaliby ci biedni ludzi, pracujacy w ciężkich warunkach bez ubezpieczenia zdrowotnego i składki emerytalnej.
      Takich przykładów jest mnóstwo, nikomu nie zalezy na tym a by to zmieniać
      • robingut Re: Federacja RP 18.12.11, 20:15
        Twoje rozpoznanie jest jak najbardziej prawidłowe. Kierunek i cel działań - też. Niepotrzebnie tylko proponujesz tworzenia jakichś nowych służb, bo jest ich już wystarczająco dużo.
        Brakuje tylko woli i zgody. A tego nie będzie. Winę za to ponosisz Ty i ja.
        Ty bo popierasz manifestacje "moralnego karła" na ulicach, które powinien urządzać w sejmie, a ja, bo się nie zgadzam, by psy z łańcucha spuszczał on lub jemu podobni.
        Jeśli sfora ma polować, to nie albo na zające, albo na lisy, a w lesie. Jeśli zastawiać sidła to na wszystkie ptaszki, czarne też.
        • strefas Re: Federacja RP 18.12.11, 21:11
          W sumie też z kilonkem bym się zgodził ,tylko co zrobi jak nasz wspólny Europejski rząd ,nakaże płacić za złom tylko firmom i na konto ? w Czechach już tak jest ,ze zwykli śmiertelnicy oddają złom firmie utylizacyjnej ,bo gdyby sami z tym jechali na skład to kasa na konto ,nie do reki jak jest u nas .Wiele by się zmieniło ,jest dużo dobrych zmian ,ale też takich które nie spodobały by się nam.
        • wdch_po Re: Federacja RP 18.12.11, 21:40
          sorki ale nigdzie nie napisałem o tworzeniu nowych służb
          napisałem o stworzeniu mechanizmu, procedur
          to najważniejsze, ktos z pasją i głową musi usiąść i zacząć pracować.
          jestem zdecydowanie przeciwny temu co zrobiła platforma czyli
          zwiększeniu zatrudnienia w adm publicznej.
          jestem zdecydowanie przeciwny temu że PO nawet nie przygotowało się do rzadzenia
          na drugą kadencję, nie zarzucili sejmu gotowymi projektami ustaw
          4 lata nic nieroby nie robili
          powtarzam od dawna to nieroby i czarodzieje, znający się na PR
          Rządy PIS w ciagu dwóch lat więcej zmieniły w funkcjonowaniu tego kraju
          A DO ZMIAN W TYM PAŃSTWIE POTRZEBA LUDZI Z PASJA
          i takich PIS ma
          W platformie ludzie z pasją bo za taką osobę uznałbym Kopacz i Kwiatkowskiego
          są usuwani na bok
          kto mi odpowie dlaczego? zresztą nieważne, ważne jest to że żaden manager firmy
          nie odsunie od projektu kogoś kto ma dobre wyniki, chyba ze chce aby projekt sie nie powiódł.
          i tu każdy powinien się zastanowić o co chodzi
          • bulczanka Re: Federacja RP 18.12.11, 21:44
            Mylisz pasję z fanatyzmem wydechu.
            • wdch_po Re: Federacja RP 18.12.11, 21:49
              jestem pewien że tego co napisałeś nie jesteś w stanie uzasadnić
          • robingut Re: Federacja RP 18.12.11, 23:37
            Fakt. Coś mi się pokręciło, bo myślałem o procedurach, które już są i narzędziach których jest nadmiar, a są niewykorzystywane. Pisał o nich np. NIK.
            Kontrolują i poprawiają w PITach grosze, a nikt nikogo nie pyta, skąd jest kasa na powiedzmy nowego Merca.
            Tymczasem nawet ci którzy zdobyli ja na niego najzupełniej legalnie, tłumaczyć się nie chcą. Kojarzą to z dawnymi czasami i nie chcą swej, tak też pojmowanej, wolności ograniczyć.

Rozumiem o co Ci chodzi, ale pasjonaci niech lepiej zbierają znaczki. W polityce pasjonaci kończą jak Robespierre, Adolf lub fundują to, co zafundował Lenin. Ja bym wolał ludzi zrównoważonych, którzy wiedzą że nie pracują za darmo, ale znają granicę swych potrzeb.
            Oczywiście nie mogą to być głupcy. Są tacy ludzie. Nie jest ich miliony, ale są w każdej partii, a przede wszystkim poza nimi.
            Nie zaliczam do takich ani Ziobry, ani Kamińskiego. Pierwszy to zwykły karierowicz, w dodatku podły, drugi - bezrozumny fanatyk i zadymiarz. Dawno już powinien z tego wyrosnąć. Co z Yarem? Minimum pół roku odpoczynku. Może być nawet na Seszelach. To nie jest ten sam człowiek, który wywalczył bratu prezydenturę.
            Tusk najlepsze co miał już wystawił. Dobrze wie, że nie może sięgać po zegarmistrza Balcerka, drogiego Jana Krzysztofa, itp.
            Ale spoza partii nikt się na górę nie dostanie, bo nigdzie tak nie jest i nie będzie. Nawet na szczeblu lokalnym jest to niemożliwe powyżej sołtysa.
            Wszyscy mamy w tym udział.
    • der-chef Re: Federacja RP 18.12.11, 19:36
      A dla odprężęnia słucham sobie tej stacji:
      www.schlagergarage.de/
    • robingut Re: Federacja RP 18.12.11, 19:42
      Kilka lat temu wybrałem kierunek na zachód i nie będę teraz zawracał, a już na pewno nie z powodu kilku pajaców, którzy przespali 2 lata i podnieśli ręce do góry.
      Choć czasem patrzę do tyłu, nie myślę wracać tam skąd wyszliśmy 20 lat temu, bo nie wchodzi się dwa razy do tej samej, brudnawej rzeki. Na wschód maszerować nie możemy, bo to raczej on będzie wędrował na zachód.
      Każde, największe pastwisko z zielona trawą można ogrodzić, choćby elektrycznym pastuchem, ale lepiej się codziennie skromnie paść, niż paść.Czyli podzielam zdanie der Szefa, choć nie muszę, bo moim szefem nie jest. Jak się to wszystko skończy, też nie wiem. Wiem tylko, że kiedy się idzie z kimś na piwo, to przy płaceniu rachunku też trzeba wyciągnąć własną kasę, jeśli się następnym razem nie chce pić w rowie samemu.
      To co napisałem nie oznacza jednak, że będę krzyczał - Hurra! przy każdej głupocie która ten rząd popełnia, a robi ich niestety sporo.
      • net.kielonek Re: Federacja RP 18.12.11, 20:27
        No to flaszkę z takim jak Ty wypić mogę.
        W życiu jak w piciu, zasady są jasne.
        Zgadzam się z treścią Twojej wypowiedzi.
        zdrówko!
      • anna-maria-pl Re: Federacja RP 18.12.11, 21:13
        O jakim wyzbyciu suwrenności mówisz ?
        Nie widzę tego nigdzie. Mowie i piesze po polsku, kultury naszej nikt zabijać nie chce, szkoły i uczelnie są polskie. Jak niektóre z nich kształcą, to juz inna sprawa i nie Unia ma się z tym uporac, ale my sami.
        Mogę jechać w każdą stronę świata i nie muszę oddawać paszportu wiadomym panom.
        Na granicach nikt nie spogląda na mnie dziwnym wzrokiem.
        Mogę czytać co chcę , a kilka filmów wycofanych z kin, pod wpływem działania miłosników wiadomego ojca ?
        Wówczas skóra mi ścierpła i strach dopadł, bo stare sobie przypomniałam.
        Kilka wystaw pod wpływem krzyków tych samych ludzi też zamknięto i czasy dziwne znowu mi się przypomniały.
        Mogę zalożyć firmę w większości panstw Europy, jeżeli mam tylko na to chęć i pieniądze.
        Pracować też mogę w wielu miejscach Europy, a nasze dzieci mogą studiować w renomowanych uczelniach w państwach, które należą do Unii.
        Tak, wiele nalezy w Unii zmienić, poprawić i ulepszyć, ale może obecny kryzys będzie miał wplyw na pozytywne zmiany.
        Nie chcę, by Polska z Unii występowała, nie chcę rządów ludzi o mentalności Małego Pana z
        PiS.
        Jeżeli zaś chodzi o pieniądze, , to ona mają być pożyczone, nie darowane . Powinniśmy jednak wiedzieć na jakich warunkach mają być pożyczone.
        W dzisiejszym świecie nie ma panstw w pełni suwerennych i chyba juz nie będzie.
        Napiszę banał, ale kto interesuje się tym, co dzieje się we wspóczesnym świecie, wie, ze gospodarki różnych państw są z sobą tak ściśle powiązane, ze bycie w pełni suwerennym, a co za tym idzie samowystarczalnym panstwem jest niemożliwe.
        W pelni suwerenne panstwo jest samowystrarczalne w kazdej dziedzinie życia.
        Jest jeszcze wiele argumentów, które przemawiają za byciem w Unii i nie występowaniem z Unii. Na razie tyle starczy.
        .....
        Czuję się zaszczycona zaproszeniem do rozmowy :)

• net.kielonek Re: Federacja RP 18.12.11, 21:17
          No i wódka jest bez kartek!
          • bulczanka Re: Federacja RP 18.12.11, 21:25
            Jeśli już o coś się kłócić to o autonomię a nie suwerenność. Zimny Lech podpisując zacinającym się piórem traktat znacząco ograniczył nam tę suwerenność. Wyraziliśmy na to zgodę w referendum (wcześniej). To oczywiste jeśli chce sie być częścią UE.
        • strefas Re: Federacja RP 18.12.11, 21:21
          Starałem się zaprosić ludzi którzy potrafią rozmawiać ze sobą i mieć odmienne poglądy ,bo możemy się nie zgadzać ,ale nie możemy się nienawidzić .Zawaliłem tylko z Kropkiem i wdch_po po prostu wylecieli mi z pamięci ,za co ich jeszcze raz przepraszam i zapraszam :)
        • wjz_tg Re: Federacja RP 19.12.11, 01:14
          brawo!!!
          mały dopisek:
          - suwerenny jest ten kto pożycza, a nie ten któremu pożyczają.
          Od bardzo dawna nie byliśmy już suwerenni.
          • robingut Re: Federacja RP 19.12.11, 01:51
            Mam konto walutowe w banku a na nim 1000 USD. Na 5%
            To jest moje 1000 USD. Dzięki temu, że NBP posiada zabezpieczenie w postaci rezerw. Ponieważ zapisano to w systemach komputerowych ufam, że w każdej chwili gdy pójdę do banku, wypłacą mi MOJE 1000 USD.
            Jeżeli rząd zabierze rezerwy walutowe z NBP to zabierze MOJE 1000 USD, które dziś jest tylko zapisem komputerowym i jak będę chciał je wypłacić to go nie będzie! Nie zabierze.

Ale, tych 1000 USD w NBP i tak nie ma, bo NBP ich nie składuje w magazynie na paletach, a kupił za niego obligacje m.in. USA.

Jeśli przedsiębiorca Kowalski zechce je pożyczyć w NBP, to ich nie dostanie, bo tego zabrania prawo. NBP (Bank Centralny) może pożyczać tylko bankom komercyjnym i jak wyżej. NBP ich nie ma.(Tzn. ma, ale tylko troszkę na inne cele )

Nasz Kowalski ( mój brat przypadkiem) musi pożyczyć ten 1000 USD.w banku komercyjnym na 10%. Bank komercyjny może pożyczyć z NBP, ale po co, skoro ma w swej centrali moje 1000 USD, które dostał via Bank Centralny USA z NBP.

Dodajmy, że podczas gdy NBP kupuje obligacje , rząd zaciąga kredyty finansując częściowo deficyt i rolując stare długi, czyli de facto pożycza moje 1000 USD. NBP jest niezależny i nie może zgodnie z prawem pożyczać pieniędzy rządowi, czyli finansować deficytu, więc nie wiem skąd rząd weźmie te 10 mld na pożyczkę – symboliczną zresztą - dla MFW.

Jeśli ktoś nie rozumie, co z tego będzie, niech wpłaci 1000 i weźmie potem 1000 pożyczki.

Idę dalej na zachód, ale wiem, że taka "suwerenność" o której napisałeś, będzie kosztować.
            Kto ma więcej długu niż pożycza, nie jest suwerenny.
            Idę dalej na zachód, bo tam będzie ropa.

Drogo nas będzie kosztował ten światłowód na rurociągu:)

• demon-to-ja Re: Federacja RP 19.12.11, 18:56
            wjz_tg napisał:

i jednego znalazłem ,czy ty czytać nie potrafisz ?to nie temat dla nas .
    • der-chef Re: Federacja RP 19.12.11, 07:52
      Drodzy dyskutanci, w wielu wypowiedziach przewija się PO i PiS. Pragnę zauważyć że to nie te czy inne partie są winne bądź nie obecnej sytuacji. Winni są ludzie, my wyborcy. To my wybieramy idiotów na stanowiska w myśl starej zasady "głupiego należy się pozbyć, a że nie można go zwolnić to należy awansować by był jak najdalej od spraw poważnych". To my pozwalamy na to aby np. starostwo nie zarabiało kasy, ba, wręcz nie pozwalamy, to my nie chcemy kontrolować władzy, wszak władza pracę nam daje. Staliśmy się bardziej zniewoleni niż byliśmy w minionym systemie. To że mamy możliwość wyjazdu w świat, bo paszport w szufladzie, nie oznacza że jesteśmy wolni, trzeba na to jeszcze mieć kasę. Jak więc widać, jesteśmy w niewoli pieniądza. To gorsza niewola od bycia niewolnikiem u jakiegoś "pana". Napisał ktoś, że Unia nie może stać się Stanami. Fakt, każdy chce ciągnąć w swoją stronę, a to nie pozwala takiej formy osiągnąć. Aby to uzyskać należy wyzbyć się nacjonalizmów wśród Europejczyków, w tym nas. Jest jeszcze jeden, chyba najważniejszy powód nie pozwalający stworzyć takich stanów, mianowicie ludzie. To czynnik ludzki jest winien wszelkiemu złu. To człowiek ryje się do koryta i władzy za wszelką cenę, nawet po trupach i tu będzie dylemat, kto ma rządzić, Niemcy, Francuzi, Włosi. Pewnie zgody nie będzie, bo do koryta swój akces złoży Polska, Hiszpania i wiele innych pomniejszych państewek. Rządy wspólne? Nie. Dlaczego? Jak wyżej napisałem, każdy ciągnie w swoją stronę.

Miłego dnia życzę wszystkim a kielonkowi obfitych zbiorów metali kolorowych.
      • net.kielonek Re: Federacja RP 19.12.11, 11:57
        Pan z tym zniewoleniem przesadził. Kiedy czytam podobne wypowiedzi to zastanawiam się
        czy ludzie zapomnieli już o takich miejscach jak Kołyma, o takich instytucjach jak cenzura,
        o takich ludziach ja k Berman.
        Niewola pieniądza to indywidualny wybór, naprawdę niewiele ich trzeba do życia.
        Do wygodnego życia, zapchania brzucha, mebli dębowych i samochodu ślicznego
        są konieczne, ale to człowiek sam określa swoje potrzeby i powinien je dopasowywać do możliwości.
        Ja dopasowałem, na flaszkę mam i kiedy mi przychodzi ochota wycieczki sobie robię
        i Polską i Europą się zachwycam zagryzając bułką.
        Wszystko jest kwestią wyboru, możliwość wyboru ma każdy z nas.
        I to jest piękne, to jest wolność własnie.
        Zdrówko!
        • strefas Re: Federacja RP 19.12.11, 18:12
          Kielonku ,ty patrzysz z perspektywy ,wczoraj ,lub dziś ,to co będzie jutro cie mało obchodzi ,z tego co widzę .Zmiany mogą być na lepsze i też w drugą stronę .Mylisz pojęcia miedzy "wolność " a "frywolność" .Jedna dyrektorka z tarnogórskich szkół ,na zebraniu powiatowym oświaty pochwaliła się ,że ma ścisk w Szkole ,brakuje ławek i krzeseł ,klasy są za duże , w nagrodę dostała jeszcze mniej pieniędzy ,niż miała poprzednio .Tak wygląda ta wolność :głosuj na mnie bo nie dostaniesz podwyżki ,nie udzielę ci kredytu itp.
          • net.kielonek Re: Federacja RP 19.12.11, 23:27
            Pojęć moim zdaniem nie mylę.
            Radość życia jest wewnątrz człowieka, który potrafi wyzwolić się z małostkowości
            i docenić sam fakt wolności.
            Czasu na życie mamy niewiele, szkoda go na marudzenie.
            Zdrówko!
            • der-chef Re: Federacja RP 20.12.11, 07:17
              Całkowicie się z Tobą zgadzam. Ja w stwierdzeniu o tym że człowiek jest w niewoli pieniądza miałem to samo na myśli, chciałem to uświadomić tym goniącym za dobrami wszelakimi. Gonitwa ta prowadzi tylko i wyłącznie do dalszego zniewolenia, ale już niestety współplemieńców. To przecież "JA" muszę mieć więcej od sąsiada i właśnie to "JA" nie pozwoli na stworzenie Stanów Zjednoczonych Europy. A tak poza tematem wątku. Ty jesteś optymistą i wierzysz w ludzi, ja kolejny raz, jadąc rano do pracy, przekonałem się, że w ludzi nie należy wierzyć. Dlaczego? Nawet nie warto pisać.
              • strefas Re: Federacja RP 20.12.11, 08:38
                Nie koniecznie ,gonitwa za dobrami wszelkimi ,bo w niektórych rodzinach zakup książek do szkoły ,lub opłacenie czynszu jest wielkim wyzwaniem ,nie piszę nawet o zakupie ubrań w normalnych sklepach .
                • der-chef Re: Federacja RP 20.12.11, 09:02
                  Widzisz, dla mnie dobra wszelakie nie oznaczają takich rzeczy jakie wymieniłeś bo to są rzeczy podstawowe. Po kiego grzyba potrzebny drugi, trzeci a nawet czwarty samochód? Czy każdy musi mieszkać we własnym domu lub apartamentowcu? Czy każdy musi kupować towary luksusowe? Nie, nie musi, bo wiele tych rzeczy jest normalnie zbędnych, do niczego poza chwaleniem się potrzebnych. Prosty przykład. Wychodzi nowy system operacyjny i już wielu biegnie go kupić, niezależnie od tego czy jest mu potrzebny czy nie (zazwyczaj nie), czy durna komórka, nowy model muszę mieć.
                  • net.kielonek Re: Federacja RP 20.12.11, 10:19
                    W świecie przedmiotów żyjemy i wielu ludzi jedynie dla przedmiotów żyje.
                    Mnie flaszka wystarczy, spodnie na dupę i coś do czytania.
                    Rzeczy nie są tym czym są, lecz są tym co o nich myślimy.
                    Zdrówko!
                    • strefas Re: Federacja RP 20.12.11, 14:47
                      Z tym się zgodzę
    • mirafas Re: Federacja RP 01.01.12, 00:04
      Lepiej być bogatym i zdrowym Europejczykiem niż biednym i chorym Polakiem :P
      • strefas Re: Federacja RP 01.01.12, 00:37
        mirafas napisał:

> Lepiej być bogatym i zdrowym Europejczykiem niż biednym i chorym Polakiem :P
        W Grecji też są bogaci Europejczycy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka