Dodaj do ulubionych

Wybory - Czech a dworzec autobusowy

29.10.14, 11:23
Na facebooku Burmistrz Czech zamieścił następujący wpis:

„Tak zmieniały się Tarnowskie Góry - 10 powodów do dumy
Szanowni Tarnogórzanie, startuję w wyborach na burmistrza, chcę kontynuować rozpoczęte prace, zależy mi na dynamicznym rozwoju miasta i zgodzie, co buduje. Za kilka dni przedstawię mój program wyborczy, ale od dziś, przez dziesięć dni zdam relację z tego, co nam się udało, co osiągnęliśmy, co jest naszym niewątpliwym sukcesem.
Było, kiedyś w Tarnowskich Górach tak: walące się budy Dworca Autobusowego, które nie chroniły przed śniegiem czy deszczem, a do tego smród produkowany przez rzęchy, których nikt nie nazwałby autobusami. Jak jest dziś? Dziś nastąpiła tak duża zmiana na lepsze, że napisanie początkowego zdania w tym akapicie było bardzo przykre. Po ulicach naszych miast jeżdżą nowoczesne autobusy, wygodne, ciche, zatrzymujące się na funkcjonalnym Dworcu Autobusowym „Przystanek Europa”. Dodatkowo używamy już 4 autobusów hybrydowych.
Cieszę się, ze to przedsięwzięcie zakończyło się sukcesem, na co dzień korzystają z niego tysiące Tarnogórzan.”

Nie zorientowany w sprawach samorządowych wyborca może wywnioskować (choć nie jest to napisane wprost), że dworzec jest zasługą panującego nam burmistrza . Tymczasem inwestycja budowy dworca jest zasługą Międzygminnego Związku Komunikacji Pasażerskiej (MZKP) z Dyrektorem Henrykiem Szudy. To MZKP złożyło wniosek i uzyskało środki z funduszy europejskich. To MZKP realizowało inwestycję. MZKP nie jest jednostką Gminy tylko założonym wiele lat temu przez okoliczne Gminy „związkiem” mającym na celu organizację komunikacji pasażerskiej posiadającym swój majątek i swoje władze.

Równie dobrze Pan Burmistrz mógłby sfotografować się przy luksusowym samochodzie jakiegoś Kowalskiego i napisać jako 11 powód do dumy, że kiedyś Kowalski jeździł fiatem 126p. a teraz jeździ luksusowa limuzyną.
Obserwuj wątek
    • strefas Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 29.10.14, 15:56
      Choćby nawet on to wybudował to zrobiłby to kosztem tych kamienic ,co jak teraz nie zareagujemy to się rozsypią tak jak te w Bytomiu Karb.
    • robingut Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 29.10.14, 23:19
      „Tylko dzięki wszystkim radnym Sejmiku Województwa Śląskiego ponad podziałami politycznymi było możliwe finansowanie naszej inwestycji w Tarnowskich Górach - Przystanek EUROPA. Władze Miejskie i Powiatowe miały w porównaniu finansowanie groszowe (dojazd do dworca). Dziękuje moim kolegom i koleżankom z Sejmiku Śląskiego za dobrą decyzję regionalną. Gdyby każdy Radny patrzył rozwojowo na region, a nie na prywatę uprawianą przez niektóre środowiska polityczne, było by to z wielką korzyścią dla wszystkich. Pierwszy raz od momentu, kiedy znalazłam się jako mieszkanka Tarnowskich Gór w Sejmiku zaczęło się normalne dbanie o nasze miasto, czego do tej pory nigdy nie było. Władze Tarnowskich Gór nie miały siły przebicia”.
      .........................
      Pod korcem prawdy nie ma jak schować.
      Widać, kto dworcem się chcę wylansować.
      Chwali sam siebie, spluwa na innych.
      Poniżej w pliku jest lista tych „winnych”.
      Na samym końcu. Wyborca niech wie,
      Komu dziękuje w nim MZKP.
      Jedna minutka by sprawdzić wystarczy,
      Kto wyszedł z tarczą, kto leży na tarczy.

www.tarnowskiegory.pl/files/articles/442/mzkp-prezentacja.pps
      • oryginal23 Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 31.10.14, 11:04
        Należy natychmiast rozliczyć obecnego burmistrza z następujących spraw.
        1.Globalne ocieplenie klimatu
        2.Wzrost cen kawy na giełdzie w Brazylii
        3.Spóźnienia pociągów w Witebsku
        4.Kolor mojego samochodu.
        5.Wszystkie błędy gramatyczne, ortograficzne i rzeczowe strefacośtama.

23.
        • strefas Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 31.10.14, 13:17
          I koniecznie z tego czy te premie są na poziomie naszego budżetu ,czy były moralne względem tych co się głupiej wymiany rynny nie umieją doczekać.
          wmeritum.pl/tarnowskie-gory-950-000-zlotych-premii-urzednikow/
          • oryginal23 do strefacośtama 01.11.14, 08:07
            Nowe pojęcie "moralność premii". Gratuluję pomysłu, jesteś wybitnym filozofem, przeczuwałem to już dawno temu, ale nie byłem pewien, teraz wiem.
            Wymiana rynny wobec wieczności to drobiazg, to chyba oczywiste, pozdrawiam Ciebie strefacośtamie serdecznie, czekam na kolejne Twoje wybitne przemyślenia.
        • robingut Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 31.10.14, 13:31
          Czepiasz się, przecież to są banały.
          Ja bym już wolał o te kanały.
          Bo chyba jednak są nazbyt drogie.
          Czepiałbym się mocno, ale nie mogę.
          Dodałbym jeszcze może i długi,
          Lecz i w tym inni też mają zasługi.
          Skoro o błędach wspominasz, słodka
          Myśl mnie tu naszła ? Wybierzmy Miodka.
          Nie ten? Nie ważne. Nie o to chodzi.
          Może nam świetny budrzet ułoży?
          Taki co spełni marzenia wszelkie,
          Bo będzie większy.
          O jedną literkę.
        • tukantg Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 31.10.14, 14:02
          Co jest nie tak z kolorem Twojego samochodu?
          • oryginal23 Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 01.11.14, 08:01
            To kolor grozy, grozy egzystencjalnej.
            Niemniej jednak za zainteresowanie dziękuję.

23.
            • jerry_72 hej oryginał 01.11.14, 08:04
              Widzę, że podobnie jak ja pijesz kawkę i przeglądasz co tam na forach:)
        • jerry_72 Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 01.11.14, 08:03
          A ja wciąż widzę tą górę gruzu na Tylnej, której nie dało się usunąć przed Gwarkami i pewnie wkrótce śnieg ją przykryje.
          Ten syf w centrum miasta, 100 metrów od Ratusza daje mi obraz tej "dumy" z miasta.
          • oryginal23 Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 01.11.14, 08:10
            Wznieś się ponad takie drobiazgi, szkoda życia na takie rzeczy, pomyśl o wieczności.
            Zresztą dzień dopiero się zaczyna, wszystko się może jeszcze.....
            Miłego dnia.

23.
          • robingut Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 01.11.14, 10:19
            Kupa gruzu na Tylnej jest kupą prywatną i prywatną własnością. Burmistrz i cały Ratusz może ją tylko obwąchać lub za zgodą właściciela wywieźć na koszt gminy. Tak kupa daję pojęcie jak w praktyce wygląda słynne "prywatny gospodaruje lepiej"..
            • oryginal23 Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 01.11.14, 13:33
              Masz rację Robin, masz rację. Niestety tłumek myśli, że burmistrz miasta to jego król i może zrobić wszystko, a jak nie robi to znaczy, że zwyczajnie mu się nie chce.
              Mnie z tłumkiem dyskutować nie wypada, rozmowa taka nie przynosi splendoru, dlatego rzadko już tutaj zaglądam. Ciebie też pozdrawiam i znikam (może na chwilę)

23.
              • jerry_72 Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 01.11.14, 20:32
                Władze miejskie mogą naprawdę dużo nawet w sprawach prywatnych właścicieli, mowa oczywiście o tej kupie gruzu. Wystarczy wyjechać poza TG, żeby zobaczyć że jednak można. Przykłady? Mogę podać na priva.

Więc takie stwierdzenie że się nie da choćby skały srały jest dla mnie żadne.
                • robingut Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 02.11.14, 01:08
                  Władze gminy mogą zrobić tylko to, na co im pozwala prawo. Mity i kity z epoki PRL krążą jednak wśród ludu tęskniącego za wszechmocnym sekretarzem lub królem królestwa z nie tego świata. Nie ma tu takiego sekretarza, króla i ich wszechwładnych zauszników. Kto Ci to wmawia, jest nieświadomym prawa, oszustem, albo pajacem. Najgorsi są ci dwaj ostatni.
                  Jak wskazał Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w wyroku z 27 listopada 2013 r., sygn. akt II SA/Gd 692/13, CBOSA, do zastosowania środka nadzorczego w postaci decyzji nakazującej usunięcie odpadów wymagane jest ustalenie następujących okoliczności:
                  · istnienia odpadów,
                  · składowania tych odpadów w miejscu nieprzeznaczonym do składowania i magazynowania odpadów,
                  · podmiotu zobowiązanego do usunięcia nielegalnie składowanych odpadów (posiadacza odpadów).
                  Ustalenie tych okoliczności uzasadnia wydanie decyzji, w której treści trzeba wskazać: termin usunięcia odpadów, ich rodzaj i sposób usunięcia.

Warunek pierwszy - ustalenie czy ta kupa gruzu jest odpadem, bo bez tego reszta o kant potrzaskać. Na razie leży na terenie prywatnym. Będzie odpadem, gdy znajdzie się na wysypisku legalnym lub nielegalnym. Na razie może być uznana nawet jako materiał budowlany, a jej samowolne usunięcie przez władze miasta, jako zabór mienia. Poza tym pisano już , że właściciel tej wypalonej rudery się wkurzył i ją wyburzył. Niestety, nie miał jeszcze wtedy na to zgody odpowiedniego organu, czyli popełnił wykroczenie pt: samowola budowlana. Ta kupa jest więc może dowodem w sprawie, a władze gminy w tym burmistrz, nie są uprawnione do usuwania dowodów wykroczenia.
                  Prawo oczywiście może złamać każdy nieświadomie lub celowo, ale ja nie podejmuję się namawiać kogoś do tego, zwłaszcza przed wyborami. Jeśli znasz jakiś inny przepis na te kupę, nie róbmy tajemnic, przytocz go tutaj. Może ktoś z władz tych lub przyszłych przeczyta i nie tylko będzie po kupie, ale i tytuł do pieśni chwały o tym jak władza się wsłuchuje, wczytuje i natychmiast reaguje, gdy obywatel ma rację, bo obywatela kocha, współpracuje i ściska serdecznie.

Założysz się, że 1/3 kandydatów do rady miasta nie zna ustawy samorządowej, statutu miasta i regulaminu rady, ustawy o zatrudnianiu urzędników samorządowych? Niektórzy nawet nie wiedzą, kto jest w rozumieniu prawa pracodawcą pracowników Biura RM i Rady Miejskiej do której aspirują by radzić burmistrzowi i kontrolować czy prawa nie łamie A Ty wiesz? Napisz, dzięki temu może się niektórzy czegoś pożytecznego dowiedzą.
              • robingut Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 03.11.14, 02:13
                Wybacz Oryginale, ale nie cieszy mnie Twoja pochwała. Może nie zrozumiałem Twej myśli, ale napisałeś "Niestety tłumek nie myśli".a przecież 30 mln to nie tłumek. Bardziej już rozumna tłuszcza, społeczność, no powiedzmy zbiorowisko ludzi myślących nie tylko o czytaniu Twoich lub moich bzdetów na forum , ale o czymś bardziej wzniosłym.
                • strefas Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 03.11.14, 10:18
                  Tak miedzy nami tak kupa gruzu to pryszcz w stosunku do stanu niektórych gminnych kamienic.Jak się nie zmieni ta polityka to tego gruzu będzie więcej ,oby tylko bez ofiar się obyło.
                  • jerry_72 Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 04.11.14, 17:00
                    Robingut, pisałeś że się nie da, o jakichś mitach z epoki PRLu...drugi oryginał też miał coś do powiedzenia w temacie....i co? Informuję, że dziś kupa gruzu zniknęła, a jeśli nie do końca dziś to reszta zniknie jutro.

Dało się jednak chłopaki? Dało się.
                    • robingut Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 04.11.14, 19:49
                      Piszesz, kupa już nie leży?
                      Brawo! Medal się należy.
                      Tobie! I z szeroką wstążką.
                      Mnie nie. Klatę mam za wąską.
                      Głos do urny wrzucić mus
                      Na tego, co wywiózł gruz.
                      Do rad wybrać mam jak leci
                      Tych, co nam wywożą śmieci?
                      Lichy żart? Tak. Pewne że
                      Radnym może być, kto chce.
                      Demokracji to jest urok,
                      Że dół może zatrząść górą.
                      Ty zatrząsłeś. Nieomylny
                      Znak to z niebios – Cud na Tylnej.
                      • jerry_72 Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 04.11.14, 21:43
                        Zdecydowanie wolę dobrą prozę niż nędzną poezję.
                        • strefas Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 04.11.14, 22:36
                          Robinie ! kupa znikła ,ale smród pozostał ;)
                          • robingut Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 05.11.14, 08:57
                            Rozwieją wiatry, spłukają deszcze.
                            Tak myślę: Co by tu wywieźć jeszcze?.
                            A przy tej okazji może coś więcej:
                            Niech trwa ta kampania przez całą kadencję!
                            Bo skoro porządki w niej idą jak z płatka,
                            To po niej przez miasto pójdziemy w papciach.

.
                        • robingut Re: Wybory - Czech a dworzec autobusowy 05.11.14, 08:26
                          Trzeba na przyszłość znaleźć poetę,
                          Co napisze: Mus wywieźć gruz!
                          By żyło się lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka