mieszkaniectg
29.10.14, 11:23
Na facebooku Burmistrz Czech zamieścił następujący wpis:
„Tak zmieniały się Tarnowskie Góry - 10 powodów do dumy
Szanowni Tarnogórzanie, startuję w wyborach na burmistrza, chcę kontynuować rozpoczęte prace, zależy mi na dynamicznym rozwoju miasta i zgodzie, co buduje. Za kilka dni przedstawię mój program wyborczy, ale od dziś, przez dziesięć dni zdam relację z tego, co nam się udało, co osiągnęliśmy, co jest naszym niewątpliwym sukcesem.
Było, kiedyś w Tarnowskich Górach tak: walące się budy Dworca Autobusowego, które nie chroniły przed śniegiem czy deszczem, a do tego smród produkowany przez rzęchy, których nikt nie nazwałby autobusami. Jak jest dziś? Dziś nastąpiła tak duża zmiana na lepsze, że napisanie początkowego zdania w tym akapicie było bardzo przykre. Po ulicach naszych miast jeżdżą nowoczesne autobusy, wygodne, ciche, zatrzymujące się na funkcjonalnym Dworcu Autobusowym „Przystanek Europa”. Dodatkowo używamy już 4 autobusów hybrydowych.
Cieszę się, ze to przedsięwzięcie zakończyło się sukcesem, na co dzień korzystają z niego tysiące Tarnogórzan.”
Nie zorientowany w sprawach samorządowych wyborca może wywnioskować (choć nie jest to napisane wprost), że dworzec jest zasługą panującego nam burmistrza . Tymczasem inwestycja budowy dworca jest zasługą Międzygminnego Związku Komunikacji Pasażerskiej (MZKP) z Dyrektorem Henrykiem Szudy. To MZKP złożyło wniosek i uzyskało środki z funduszy europejskich. To MZKP realizowało inwestycję. MZKP nie jest jednostką Gminy tylko założonym wiele lat temu przez okoliczne Gminy „związkiem” mającym na celu organizację komunikacji pasażerskiej posiadającym swój majątek i swoje władze.
Równie dobrze Pan Burmistrz mógłby sfotografować się przy luksusowym samochodzie jakiegoś Kowalskiego i napisać jako 11 powód do dumy, że kiedyś Kowalski jeździł fiatem 126p. a teraz jeździ luksusowa limuzyną.