Dodaj do ulubionych

Aglomeracja Slaska.

IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.07, 14:40
W srode wojewoda slaski podal,ze Tarnowskie Gory wejda w sklad Aglomeracji
Slaskiej.Moze to jakas szansa dla T.G na rozwoj.Mam nadzieje ze tak.
Obserwuj wątek
    • sirions Re: Aglomeracja Slaska. 05.04.07, 15:12
      Kiedy to niby podał w środę? W środę odbyła się konferencja o aglomeracji śląskiej na wydziałe Prawa i Administracji UŚ, lecz tam wojewoda Pietrzykowski nic takiego nie podawał.
      Dobrze, że ten temat został w końcu poruszony.
      Pozdrawiam!
      • Gość: alex Re: Aglomeracja Slaska. IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.07, 15:18
        Wiadomosc pochodzi z portalu Gazeta.Pl Katowice.Data 2007.04.04.Pozdrowienia.
      • Gość: alex Re: Aglomeracja Slaska. IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.07, 18:21
        Szanowny Sirionsie-skoro twierdzisz ze wojewoda Pietrzykowski"nic takiego nie
        podawal",to skad ta informacja w mediach.Czyzby "prasa klamala"?.
        • sirions Re: Aglomeracja Slaska. 05.04.07, 22:49
          Alex: Broń Boże;) Byłem na tej konferencji i z ciekawościa przysłuchiwałem się właśnie, czy będzie tez poruszony temat naszego miasta. Był też Arkadiusz Czech, jedynie On na koniec koferencji poruszył temat naszego miasta.
          Najwidoczniej może poźniej wojewoda Pietrzykowski sie wypowiadał na temat TG, bo na same konferencji tego nie zrobił.
          Pozdrawiam serdecznie!
          • Gość: alex Re: Aglomeracja Slaska. IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.07, 22:58
            Mniejsza o szczegoly.Niewazne czy wojewoda wypowiedzial sie w czasie
            konferencji,czy po.Najwazniejsze ze mamy szanse byc w Aglomeracji.Teraz tylko
            trzeba ta szanse wykorzystac.Zasylam pozdrowienia.
    • Gość: angol Re: Aglomeracja Slaska. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 15:36
      No warto na ten temat wymienić się opiniami!
      Od dłuższego już czasu myślę na ten temat i nadal nie jestem przekonany ani na
      tak, ani na nie!
      No bo (czysto teoretycznie oczywiście!) - można domniemywać, że tylko będzie
      lepiej - tak jak przekonują o tym ci co to wymyślili. No i rzeczywiście pod
      wieloma względami można się z nimi zgodzić.
      ALE! Mam obawy (które za nic nie chcą mnie opuścić!), że to wspólne dzielenie
      wspólnych pieniędzy niekoniecznie bedzie dla TG korzystne!
      Równie dobrze możemy na tym skorzystać , jak i stracić - bo obawiam się, że ci
      najmocniejsi (czyli Katowice, Gliwice i Sosnowiec) będą nas ciągle skutecznie
      przekonywać, że ich potrzeby są ważniejsze, pilniejsze itd, itp! Mało tego -
      może nawet udać im się udowodnić, że jakaś tam ich pilna potrzeba (inwestycja)
      może się nawet dla nas okazać korzystna!!:) - takie tłumaczenia też już często
      słyszałem...
      No, jednym słowem - wypowiadajcie się na ten temat. Jestem bardzo ciekawy
      usłyszeć inne opinie - może w końcu będę mógł się zdecydować, czy jestem za,
      czy może przeciw?...
      • Gość: bartex Re: Aglomeracja Slaska. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 15:52
        jestem za ale bez sosnowca!
    • hannatg Nie. 06.04.07, 20:03
      Nie wydaje mi się, aby włączenie do aglomeracji pomogło rozwiązać bieżące problemy.
      Tarnowskie Góry to miasto bardzo oryginalne, ciekawe architektonicznie i czyste
      (w porównaniu z większością śląskich miast). Włączenie nas do Silesii
      najprawdopodobniej nie będzie miało wpływu na większe dofinansowania zginiemy
      natomiast w tłumie: jesteśmy małym miastem, ale mamy swój klimat. tym Tarnowskie
      Góry różnią się od Bytomia, Chorzowa czy Katowic (że o Zagłębiu, z pełnym
      poważaniem, ale nie wspomnę bo to już całkiem inna bajka). Jeśli wejdziemy w
      skład aglomeracji to duże prawdopodobieństwo, że ten klimat stracimy, brak też
      będzie turystów, którzy przyjeżdżając do Silesii odwiedzą duże i bardziej znane
      miasta, bo Tarnowskie Góry i tak będą leżeć na uboczu. A tak, mając pełną
      autonomię możemy na aglomeracji skorzystać więcej niż będąc jej częścią.
      To moje zdanie. Mam jeszcze parę argumentów ale o tym następnym razem napiszę;)
      Był ktoś może w Innym Śląsku jak była dyskusja na ten temat i mógłby mi
      przekazać jakie były zdania na ten temat?
      Dobry wątek;) Z góry dzięki i pozdrawiam.
      • Gość: angol Re: Nie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 16:52
        Dziwne - mam wrażenie, jakbym sam pisał tego twojego posta Hannatg!
        Zgadzam się ze wszystkim!
        No i coraz bardziej jestem właśnie na nie - Aglomeracji.
        Wesołych Świąt!
        • hannatg Referendum?:) 07.04.07, 18:04
          Dzięki:)
          No cóż, może zrobią referendum w tej sprawie:)
          Ale zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia: Tarnowskie Góry są powiatem ziemskim,
          w przeciwieństwie do większości ślaskiech miast które szczyca się mianem
          grodzkich, jeśli zatem zostaniemy przyłaczeni do Silesii, to co stanie się z
          tzw. "okolicami" TG, które wchodzą w skład naszego powiatu? Bo jakoś trudno mi
          wyobrazić sobie Krupski Młyn albo Połomię jako część Silesii:)
          • hannatg Re: Referendum?:) 07.04.07, 18:09
            Uch, no wysłało mi się, zanim skończyłam:/
            Chciałam napisać, że właśnie Krupski Młyn mimo swojej niewielkiej stosunkowo
            powierzchni i liczby mieszkańców jest najlepiej rozwijającą się gminą w naszym
            powiecie i ciekawa jestem czy jego mieszkańcy chcieliby coś zmieniać w
            dotychczasowej sytuacji.
            A jeśli chodzi o Tarnowskie Góry to jest to dla mnie najpiękniejsze miasto na
            świecie:)Mieszkając gdzie indziej tęsknie za tym naszym śląskim zaściankiem i
            dlatego zamierzam tu pozostać. Róbmy zatem wszystko aby dobrze nam się żyło;)
            Wesołych świat kochani i mokrego zająca:*
      • hannatg Już wiem co się stanie! 08.04.07, 09:36
        W przypadku włączenia Tarnowskich Gór do Silesii (chociaż nie wiadomo dokładnie
        jaka nazwa zostanie ustalona dla tego tworu) TRACIMY STATUS MIASTA POWIATOWEGO a
        miejscowości wchodzące dotąd w skład powiatu tarnogórskiego zostaną przyłączone
        w powiat lubliniecki.
        I co? Opłaca się nam?
        Na debacie w "Innym Śląsku" 80% opowiedziało sie za przyłączeniem TG do,
        natomiast starosta, v-ce burmistrz i jeszcze jakaś istotna persona wstrzymały
        sie od głosu, ponieważ to, czego my bysmy sobie życzyli i tak nie zmieni decyzji
        odgórnej.
        Cóż, jeśli przyjdzie mi zyć w innym mieście niż moje kochane Tarnowskie góry,
        to wolę zwiać gdzieś dalej niż do Silesii.
        • Gość: OKO Re: Już wiem co się stanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 10:05
          Nie rozumiem szukania wątpliwych atrybutów aby nie być w "Silesi".To jest
          postawa zachowawcza i bojaźliwa. Tarn. Góry to też moje Miasto, nie chcę by
          było śląskim zaściankiem. Wszędzie na świecie /za wyjątkiem Kuby,Korei/ a
          szczególnie w Europie następują procesy integracyjne regionów i całych państw'
          i nie jest to zjawisko nowe. Doskonały przykład to Unia Europejska.
          Historia dowodzi że "kto się spóźni na pociąg", ten tracąc czas, latami na
          niego czeka. Bądźmy mądrzejsi doświadczeniem innych i naciskajmy na wejście
          do "Silesi". Życzę radosnych świąt i "udanego poniedziałkowego lania"
          • Gość: alex Re: Już wiem co się stanie! IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.07, 10:20
            W pelni zgadzam sie z Twoim stanowiskiem.Nie kazdy chce mieszkac w "slaskim
            zascianku".Przypomina sobie,ze podobne obawy towarzyszyly,gdy przystepowalismy
            do UE.
            • hannatg Re: Już wiem co się stanie! 08.04.07, 10:39
              Zaściankiem niestety w każdym przypadku pozostaniemy, a stracimy autonomię i
              możliwość podejmowania decyzji. teraz mamy swoje władze, swoje wybory, swoje
              zdanie. W przypadku utworzenia aglomeracji "czuwać" nad nami będzie władza
              zwierzchnia, prawdopodobnie z lokalizacją w Katowicah, a same Tarnowskie Góry
              nie będą niczym więcej jak tylko przedmieściami.Po prostu zostaną wchłonięte, a
              na pieniądze raczej nie będziemy mogli liczyć: wszak większe miasta będą mieć
              większe potrzeby.
              To nie jest tylko moje zdanie, wczoraj pytałam o nie pewną osobę publiczną i
              znaną w TG. Zajmuje dokładnie takie samo stanowisko;).
              Ale na szczęście Silesia to na razie kwestia wielkich planów, więc podyskutujmy
              póki jeszcze możemy, bo jak przyjdzie co do czego, to nikt nas o zdanie pytał
              nie będzie. Ciekawa jestem zdania innych Tarnogórzan,
              Pozdrowionka.
              • Gość: Martino Re: Już wiem co się stanie! IP: 89.107.158.* 10.04.07, 08:01
                Nie wiem czy wiecie, ale tylko miasto Tarnowskie Góry wejdzie w skład Silesi a
                nie powiat tarnogórski, a to jest ogromna różnica. Jak ktoś wcześniej zauważył
                nasz powiat jest powiatem ziemskim a nie grodzkim, więc więcej by stracił niż
                zyskał dlatego starosta Korpak jest przeciwny wstąpieniu powiatu do Silesi.
                Ja sądzę że nasze miasto na tym nie straci, wręcz przeciwnie. Klimat zachowa się
                dzięki ludziom, bo oni go tworzą, nie sądzę że z wprowadzeniem aglomeracji
                zmieni się mentalność Tarnogórzan.m Jak ktoś wspomniał nasze miasto jest
                oryginalne, a co za tym idzie ciekawsze, więc w masie szarych miast (Bytom,
                Chorzów, Katowice) nas to wyróżni i sądzę że przyciągnie turystów. Mamy po
                Pszczynie najpiękniejszy rynek i stare miasto na Śląsku, mamy takie atrakcje
                turystyczne jak Kopalnie srebra, Sztolnię, Zespoły pałacowo-parkowe itp.
                Więc na turystyce więcej możemy zyskać niż stracić.
                Co do pozyskiwania funduszy to nie będę się wypowiadał, bo jeszcze do końca nie
                wiadomo jak to będzie wyglądać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka