Dodaj do ulubionych

Smog w Tarnowskich Górach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 20:20
Czy jest jakis sposob prawny, zeby oduczyc sasiada palenia smieci i zadymiania
calej okolicy? W niektorych miejscach w TG nie da sie po prostu oddychac.
Przyglupy pala w piecach co sie da a wladza nic nie robi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Basia Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: *.icm.edu.pl 21.12.07, 21:50
      Od stycznia podrozeje znacznie opłata za wywóz śmieci,
      wtedy dopiero zobaczysz co to jest smog !
      • Gość: otto Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 00:06
        Więc jak sobie wyobrażacie reakcję władzy(od strony technicznej)
        Tutaj niewiele można zdziałać.To kwestia przyzwoitości ludzi
        wkładających byle co do pieców.
        Od stycznia zobaczymy jak przybywa dzikich wysypisk śmieci.
        • Gość: Smakosz Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 09:33
          > Więc jak sobie wyobrażacie reakcję władzy(od strony technicznej)

Wiec ja sobie wyobrazam, ze straz miejska patroluje miasto (niech zrobi cos
          pozytecznego:)). Jak gdzies wybitnie smierdzi rozglada sie po kominach, w
          wiekszosci przypadkow na pierwszy rzut oka widac kto zadymia, puka do drzwi i
          poucza albo daje wysoki mandat jesli prawo to dopuszcza.
          • Gość: donPedro Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: 83.1.74.* 22.12.07, 10:16
            Tylko jak udowodnisz ze jest to dym ze spalania śmieci a nie np. z miału?
            Strażnik będzie to wąchał czy sprawdzał kolor dymu ?
            • Gość: Smakosz Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 10:25
              > Tylko jak udowodnisz ze jest to dym ze spalania śmieci a nie np. z miału?

A co za roznica?
              • Gość: donPedro Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: 83.1.74.* 22.12.07, 10:34
                Jakoś jeszcze nikt nie zabronił palić miałem i węglem.
                Wiadomo też że z takiego spalania powstaje dym ;-)
                • Gość: Smakosz Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 10:53
                  > Jakoś jeszcze nikt nie zabronił palić miałem i węglem.

No i tu wracamy do sedna mojego pytania: czy sa jakies metody prawne, zeby
                  uspokoic ciolka ktory zadymia cala okolice. Czym zadymia jest mi obojetne. Dla
                  mnie miał to tez smieci.
                  • Gość: mieszkaniec domku Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: 83.1.79.* 22.12.07, 11:47
                    Jestem tylko ciekawy czym Ty (bez dymnie) ogrzewasz mieszkanie?
                    • Gość: Smakosz Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 13:51
                      > Jestem tylko ciekawy czym Ty (bez dymnie) ogrzewasz mieszkanie?

Ogrzewam gazem. Z pewnoscia nie bezdymnie ale mam nadzieje, ze nie jestem zbyt
                      uciazliwy dla otoczenia.

Bylem niedawno kilka dni za granica. Po powrocie do TG myslalem, ze sie udusze.
                      Fajnie by bylo jakby i u nas byla cywilizacja.
                      • Gość: mieszkaniec domku Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: 83.1.79.* 22.12.07, 16:48
                        Ciesz sie że masz gaz i stać Cię przedewszystkim na niego, ale
                        przypominam że w naszym kraju i nie tylko nadal podstawowym paliwem
                        jest węgiel i jego pochodne (miał, koks) więc jakaś u nas
                        cywilizacja istnieje. Zawsze możesz chodzić w masce :) niestety
                        czyms ogrzewac trzeba, więc czekaj do wiosny:) pozdrawiam
                  • Gość: donPedro Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: 83.1.74.* 22.12.07, 11:54
                    Gość portalu: Smakosz napisał(a):

> dla mnie miał to tez smieci.

Osoby które kupiły piec ekologiczny na miał dostały dopłatę
                    na zainstalowanie takiego ogrzewania a ci co ogrzewaja swój dom
                    gazem od kilku lat nie otrzymują żadnego dosfinansowania.
                    Niestety możesz tylko swojego sąsiada uprzejmie poprosić aby nie
                    dymił z komina, zadna straż miejska nie zmusi nikogo zeby zmienił
                    piec na gazowy lub elektryczny.

• Gość: JK Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: 83.1.67.* 22.12.07, 16:47
              Swego czasu opowiadał znajomy z Sanepidu w Lublińcu o kontrolach kotłowni - 2
              policjantów + inspektor z Sanepidu. Posypały się mandaty. Nie wiem, czy musieli
              złapać na gorącym uczynku, czy też wystarczyło składowanie śmieci, plastików w
              kotłowni (zgodnie z prawem w składzie opału nie może być śmieci). Dostawali
              średnio po 500zł.
              Zresztą kiedyś mój sąsiad (na szczęście kilka domów dalej), palący namiętnie
              wszystkim, bluzgał na ulicy, szukając donosicieli, którzy mieli już dosyć
              smrodu. Widać jakiś mandacik musiał być...
              • Gość: donPedro Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: 83.1.74.* 22.12.07, 18:06
                Takie kontrole przeprowadzają właśnie tym co dostali
                dofinansowanie na ekologiczne ogrzewanie a dalej palili w zwykłych piecach co
                się dało.
                A tych 2 policjantów to sciema, żeby zrobić kontrolę nie potrzeba "władzy".
                • Gość: otto Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 20:36
                  Nikt nie może bez nakazu sprawdzić co spalasz w piecu.Masz prawo
                  odmówić pokazania jakiejkolwiek kontroli swojej kotłowni(pieca)
                  Straż miejska i policja mogą sobie oglądać dymy z kominów i wąchać
                  do woli.Nie posiadają sprzętu do pomiarów zanieczyszczenia powietrza.
                  Owszem można zostać ukaranym mandatem karnym za spalanie w ognisku
                  na wolnym powietrzu plastików,gumy itp.
                  Trzeba stosować całkowity ostracyzm wobec sąsiadów smrodziadów ,może
                  to da jakiś skutek.
                  • Gość: JK Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: 83.1.67.* 22.12.07, 23:16
                    Z tym nakazem to wiesz na pewno, czy z filmów "hamerykańskich". Pytam poważnie,
                    bo w tym względzie to chyba lepiej znamy procedury i prawa zza oceanu niż nasze
                    własne.
                • Gość: JK Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: 83.1.67.* 22.12.07, 23:18
                  Władzy nie potrzeba, ale być może poprosili o eskortę :) coby ich widłami nie
                  pogonili.
                  • Gość: donPedro Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: 83.1.74.* 22.12.07, 23:22
                    Gość portalu: JK napisał(a):

> Władzy nie potrzeba, ale być może poprosili o eskortę :) coby ich widłami nie
                    > pogonili.

Władza przyszła bo sąsiad podkablował o nielegalnym poborze prądu!
                    Dym z komina ich nie obchodzi!
                    • Gość: otto Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 16:46
                      Trzeba też brać pod uwagę jakość węgla,który wkładamy do naszych
                      pieców.Na ogół jest to podły i zasiarczony opał.Na zadymienie ma też
                      wpływ ciśnienie atmosferyczne,stan techniczny pieca i
                      komina,wilgotność powietrza.
                      To wszystko nie zmienia jednak faktu,że wielu ludzi pali tworzywa
                      sztuczne i inne świństwa w swoich piecach co powoduje szczególny
                      fetor w całej okolicy.
                      • Gość: gogo Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 20:33
                        Smog to nie tylko dym z kominów,to również spaliny z rur wydechowych
                        samochodów.W piątek stałem na skrzyżowaniu ul.Bytomskiej i obwodnicy
                        i w ciągu pięciu minut,z zegarkiem w ręku,naliczyłem 180 samochodów
                        które w tym czasie przejechały skrzyżowanie.Ile to jest na godzinę,
                        łatwo obliczyć.
                        • Gość: gosc Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.07, 11:58
                          nieźle się nawdychałeś smogu skoro takie bzdury wypisujesz
                          • Gość: otto Re: Smog w Tarnowskich Górach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 12:14
                            Podobno bardziej szkodliwa jest godzina spędzona w zadymionej
                            knajpie,niż 30 godzin wdychania powietrza na ruchliwym skrzyżowaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka