Dodaj do ulubionych

Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście ?

• loggic J.Mackiewicz - W cieniu krzyża 14.05.04, 07:48
      Antykomunistyczna analiza pontyfikatu Jana XXIII.
      Świetna!
      L.
    • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 23:21
      Nawiązujac do, słynnej już, kolekcji GW...

www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20040604&id=my12.txt
      "książka Umberto Eco pt. "Imię róży" - dzieło obsceniczne, perwersyjne,
      antykatolickie, zakłamujące obraz średniowiecza."
      Mistrz i Małgorzata "stanowi wykład i promocję teologii satanizmu."
      ">>Blaszany bębenek<< Guntera Grassa (lewicowe wypociny na temat nazizmu)"
      ">>Opowiadania<< Iwaszkiewicza, lansowanego ostatnio jako największy polski
      homoseksualista i promującego homoseksualizm w wielu swoich utworach."
      I w podsumowaniu "taka" literatura stawarza "ogłupiałego, lewicowego
      zboczeńca, który miota się w strukturach grzechu."

Większego debila w tym roku jeszcze nie czytałem!! Po prostu brak mi słów..
      • Gość: Karol SIC!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 23:25
        www.naszdziennik.pl/index.php?typ=kl&dat=20040609&id=kl11.txt
        A co "lepsze" trafiłem na taki artykuł.
        Ogólnie strach pomyśleć, że ludzie czytają takie bzdury i wydaje im się, ze to prawda :/
      • loggic Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 18.07.04, 13:47
        Co nie zmienia faktu, że lista gazety jest tendencyjna.
        L.
        • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.04, 14:39
          Mógłbym się zgodzić, gdybyś okreslił, pod jakim wzgldem jest tendencyjna. Z tym, że przyzwyczaiłeś forumowiczów do wymądrzania się bez argumentow, więc nie wiem, czy mogę liczyć na komentarz.
          • loggic Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 18.07.04, 14:58
            Jeśli przyjrzeć się tytułom z listy i znając tematykę książek widać, że
            reprezentują on pewien spójny światopogląd i przekazują idee o wspólnym
            mianowniku. Oczywiście możesz mnie oskarżyć o spiskową teorię dziejów, mam to w
            nosie, powiem jedynie tyle, że GW jest prywattna więc za swoje pieniądze może
            robić co chce. Ale jeśli liczy, że nikt nie dostrzeże ukrytych celów to już
            zakrawa na naiwność. Choć oczywiście wypadkowa będzie "in plus".
            L.

PS. Cieszę się, że traktujesz moje wypowiedzi jako niemalże prawdy objawione,
            ale szczerze mówiąc lepiej by było, gdybyś zdobył się na odrobinę refleksji.
            • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.04, 15:24
              Nie przypadkowo rozpocząłem mój post od słów "Mógłbym się zgodzić", liczyłem właśnie na to co napisałeś w kolejnym poście.
              A moja refleksja jest następująca: słowo tendencyjny dla mnie ma określenie raczej pejoratywne (kolekcja wyborczej przeznaczona jest dla konkretnych odbiorców, którzy będą potrafili wyciągnąć z lektury odpowiednie wnioski i sami ocenić. Tendencyjną nazwałbym przykładowo literaturę sorcrealistyczną). Wiadomo, że każdy ma jakiś światopogląd, a gdy ktoś chce polemizować z tezami (powiedzmy przeciwnika), powinien używać racjonalnych argumentów. I tylko tyle miałem na myśli.
              • loggic Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 19.07.04, 07:47
                Gość portalu: Karol napisał(a):

> Nie przypadkowo rozpocząłem mój post od słów "Mógłbym się zgodzić", liczyłem

> aśnie na to co napisałeś w kolejnym poście.
                > A moja refleksja jest następująca: słowo tendencyjny dla mnie ma określenie
                rac
                > zej pejoratywne (kolekcja wyborczej przeznaczona jest dla konkretnych
                odbiorców
                > , którzy będą potrafili wyciągnąć z lektury odpowiednie wnioski i sami
                ocenić.

Słowo "tendencyjne" samo w sobie nie jest raczej pejoratywne, bo jakże inaczej
                nazwać taki trend?

> Tendencyjną nazwałbym przykładowo literaturę sorcrealistyczną). Wiadomo, że
                każ
                > dy ma jakiś światopogląd, a gdy ktoś chce polemizować z tezami (powiedzmy
                przec
                > iwnika), powinien używać racjonalnych argumentów. I tylko tyle miałem na
                myśli.

Nie mniej jednak jeśli gazeta chce być medium obiektywnym, to nie może sobie
                pozwolić na taki dobór tytułów. No chyba że obiektywizm tego medium wieszamy na
                kołku i zapominamy o nim - ale to już zupełnie inna sprawa.
                L.
                • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.04, 09:56
                  Tendencyjny znaczy stronniczy, a stronniczy ma raczej znaczenie ujemne.
                  Zapytam w prostszy sposób: jakie ty zaproponowałbyś pozycję do kolekcji, by stała się ona obiektywna (oczywiście przy założeniu, że pozycje muszą stać na najwyższym poziomie artystycznym)?
                  • loggic Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 20.07.04, 07:40
                    Nie jestem kompetentny by na to odpowiedzieć.
                    Tak mi się wydaje przynajmniej.
                    L.
    • yasny Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 09.06.04, 23:46
      Pawel Huelle "Mercedes Benz"
      Woody Allen "Bez pior"
      Jerzy Pilch "Inne rozkosze" i "Wyznania tworcy pokatnej literatury erotycznej"
      MArek Hlasko "Sonata marymoncka"
      Andrzej Stasiuk "Mury hebronu"
    • Gość: + Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.ticom.pl / 81.210.75.* 10.06.04, 00:07
      Psycholigia kliniczna :[.
    • d_aga Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 12.06.04, 22:36
      Filozoficzne podstawy wychowania do zycia w rodzinie prof. Adolfa Szołtyska...
      heeeeech.....cięzkie....;-I
    • drcarlos Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście 13.06.04, 10:25
      a jo żech se zrobioł ostatnio pauza uod czytanio :P
    • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 19:12
      Witkacy - 622 upadki Bunga, czyli demoniczna kobieta - polecam raczej tylko fanom autora.

Maria Janion - Do Europy tak, ale tylko z naszymi umarłymi - bardzo ciekawa książeczka. Choć pozycja jest filologiczna, to traktuje o ważnym zjawisku - źródle antysemityzmu. Trochę o naszych wieszczach, endekach z XX lecia międzywojennego, faszyzmie, etc.
      Logic! Dobra pozycja dla ciebie.

Franz Kafka - Zamek - wiadomo ;)
    • loggic J.Mackiewicz - Lewa wolna 18.07.04, 13:45
      Polecam wszystkim zagorzałym fanatykom J. Piłsudskiego.
      L.
    • d_aga Grochola......Ja wam pokażę 18.07.04, 22:22
      polska Brogitte Johns...ciąg dalszy kłopotów Judyty...z Nigdy w zyciu....
      • Gość: tatuś Re: Abt IP: *.zbroslawice.sdi.tpnet.pl 19.07.04, 15:50
        A ja czytam "Memoriał w sprawach kopalnictwa rud ołowiu i srebra na Górnym
        Śląsku" E.L.G.Abta - skarbnica wiedzy o dawnych Tarnowskich Górach i okolicy.
      • Gość: tatuś Re: A ja .... IP: *.zbroslawice.sdi.tpnet.pl 19.07.04, 15:51
        A ja czytam "Memoriał w sprawach kopalnictwa rud ołowiu i srebra na Górnym
        Śląsku" E.L.G.Abta - skarbnica wiedzy o dawnych Tarnowskich Górach i okolicy.
        • d_aga Re: A ja .... 19.07.04, 17:45
          oooo...pochwalił się.....
    • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 22:39
      "W poszukiwaniu straconego czasu" Marcel Proust - piękna książka (tylko kto w dzisiejszych czasach chce zabrać się za 7 tomów ;))
      Poza tym przypomniałem sobie "Mitologię" Paradnowskiego oraz "Sklepy cynamonowe" Schulza - parę fajnych lektur jednak w szkole się trafia ;)
    • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 12:55
      serwisy.gazeta.pl/ksiazki/1,20748,2264159.html
    • loggic J.Mackiewicz - Fakty, przyroda, ludzie 06.09.04, 08:06
      Wybór artykułów w/w pana zebranych z prasy emigracyjnej.
      Polecam.
      L.
    • loggic R.A.Ziemkiewicz - Polactwo 16.09.04, 07:59
      Serdecznie polecam!
      Książka odpowiada o mieszkańcach III RP. Tłumaczy dlaczego jest tak jak jest.
      Dlaczego rządzą patafiany a do przejęcia władzy szykuje się burak.
      Poczytajcie bo naprawdę warto!
      Do nabycia w Empiku.
      L.
    • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 17:48
      Ernst Cassirer - "Esej o czlowieku". Próba ujęcia istoty człowieczeństwa. Geneza powstawania mitów, języka, religii, sztuki, historii i nauki. Ciekawe.
      • elver.b A moze ktos czytal .... 23.09.04, 19:39
        "Sztuke Gornego Slaska"? Budzi spore emocje na niektorych slaskich forach.
    • Gość: Karol Re: Jaką ciekawą książkę ostatnio przeczytaliście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 21:45
      serwisy.gazeta.pl/ksiazki/1,20748,2318679.html
      Kurczok jest absolwentem Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Jest on jednym z dwóch najmłodszych tegorocznych finalistów, na dodatek nominowanym do NIKE już po raz drugi (w roku 2000 wśród nominowanych znalazł się jego debiutancki tom ?Opowieści słychane?). Powieść ?Gnój? otrzymała już wiele nagród, w tym m.in. nagrodę ?Książka Wiosny 2003? przyznawaną przez Jury Poznańskiego Przeglądu Nowości Wydawniczych.
    • protozor Dan Brown - Anioły i demony 01.10.04, 22:09
      Prawie Pan Samochodzik, tylko lepsze
    • loggic M.Rothbard - Złoto,banki,ludzie-krótka historia... 05.10.04, 14:31
      Krótka historia pieniądza.
      Rewelacja!
      Pozycja obowiązkowa dla studentów ekonomii, a i dla "cywilów" polecana.
      L.
      • loggic dostępna elektronicznie !!!! 05.10.04, 14:32
        Polecam!!!!!!!!!!!!!

www.mises.pl/site/biblioteka.php?id=71&content_id=131&view=full
        L.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka