Gość: Gosc IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.08, 18:01 13-tego Grudnia mija kolejna rocznica wprowadzenia Stanu wojennego. czy juz o tym wszyscy zapomnieli? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 0,7 Re: Rocznica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.08, 18:12 A czy jest o czym pamiętać? No fakt było gorzej bo był mróz i śniegu mnóstwo a dzisiaj prawie wiosennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karlus na pamiatke zostal paszport z data 11.12.81 IP: *.pools.arcor-ip.net 13.12.08, 19:10 w piatek otrzymalem .cieszylem sie dwa dni,potem trzeba bylo oddac, i pare lat pozniej dostalem ten sam spowrotem,mam go do dzis.Po Nowym Roku mialem po raz pierwszy zobaczyc normalny swiat,no i odwleklo sie na pare lat,ale nie ucieklo.Nie zbadane sa wyroki Opatrznosci. Moze i na lepsze mi wyszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karlus Zona mowi telewizor sie zepsul,szary obraz ze IP: *.pools.arcor-ip.net 13.12.08, 18:21 sniegiem jak szare bylo zycie wtedy,potem mama mowi ze stan wojenny,o 12 mowil szef wrony do podleglych Polakow.Spikerzy w mundurach,telefony nie dzialaly,kolo 14 czolgi na obwodnicy daly znac o sobie i potedze spawacza, jechaly dosyc dlugo i powoli.Zgasla tak gleboka nadzieja na zmiany,w kosciele spiewali ojczyzne wolna racz nam zwrocic Panie,bylo paru odwaznych ksiezy czy Ojcow ktorzy sie nie bali. Wspominam ich cieplo tak wtedy oni byli nasza nadzieja,rozdawali pomoc z Zachodu, pomagali.No a teraz po tylu latach Ci wychowani na mleku z Zachodu pluja im w twarz w podziece.Tak jak wszystko sie zmienilo, jest po prostu inaczej. To "inaczej" przewidywalem i pokazalem potem Polsce plecy,wierzac ze "kiedys" powroci normalnosc.Juz tyle wody uplynelo w polskich rzekach,tylko normalnosc jeszcze gdzies tam tkwi na jakims lodowcu, trzeba bedzie poczekac az naturalny obieg to zrobi za Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WiemSwoje Re: Zona mowi telewizor sie zepsul,szary obraz ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 18:34 Tak - prawdą jest, że nie było nikomu do śmiechu. Ale prawdą jest, że mimo tego trudnego czasu, nie było głodujących, noclegowni, życia ze śmietnika, czy mdlejących z niedożywienia dzieci - tak jak to jest dzisiaj. Nie było też limitów na leczenie w szpitalach. Tak po latach myślę sobie, że ta nienawiść przez pewną grupę ludzi, jaka jest kierowana pod adresem gen. Jaruzelskiego, wynika z tego, że nie dopuścił do bratobójczej walki w Polsce. I dziś Ci pseudopatrioci podnoszą krzyk o swej krzywdzie, pałowaniu i internowaniu, bo nie było im dane wieszać i mordować pod hasłem sprawiedliwości dziejowej. A tak na marginesie pałowani byli Ci, którzy mieli uciechę w zadymie i można śmiało ich porównać w znacznej większości do dzisiejszych kiboli. Im też za parę lat będzie przysługiwać status pokrzywdzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Zona mowi telewizor sie zepsul,szary obraz ze IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.08, 18:56 To prawda co piszecie ,Panowie Karlus i, wiem swoje , Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Zona mowi telewizor sie zepsul,szary obraz ze 13.12.08, 20:07 Widzę,że będzie kolejna jałowa dysputa na temat:Czy za komuny było lepiej? Barany po raz kolejny będą się starały przekonać ludzi,że to nie były złe czasy. W tej dyskusji wyjątkowo nie będę więcej zabierał głosu. Z komunistami i ich poplecznikami nie rozmawiam. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Postronna Re: Zona mowi telewizor sie zepsul,szary obraz ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 20:16 Rozumiem... brak argumentów. Albo krytykujemy wszystko co było kiedyś, albo nie powinniśmy zabierać głosu. A ja podziękuję Panu Generałowi za ciepłe kaloryfery, za dostatek chleba, za to, że po urodzeniu dziecka nie martwiłam się o pracę, dziś moja córką ją straciła. Mam w d..e takie Oryginały i wisi mi totalnie to, że młodym Polakom chcecie zrobić wodę z mózgu. Oni prędzej czy później dowiedzą się prawdy. I Idioci Ponad Normę nie zahamują tego. Jeszcze doczekamy się pomnika Gen. Jaruzelskiego. Bardzo tego pragnę i modlę się o to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0,7 Re: Zona mowi telewizor sie zepsul,szary obraz ze IP: *.stk.vectranet.pl 13.12.08, 21:28 Nie myślcie że ktoś kto ma 23 lata jest mądry. Odpowiedz Link Zgłoś
chemiczny_brat wtedy byl moj pierwszy raz ... 13.12.08, 21:43 ... kiedy swiadomie nie poszedlem do kosciola (Konwikt) bo ulica Opolska jechaly czolgi - co dla dziewieciolatka - wtedy fana "4 pancernych i psa" - bylo naprawde nieziemskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atom Re: wtedy byl moj pierwszy raz ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 22:47 Czerwone pająki z rozrzewnieniem wspominają czasy swojej watpliwej chwały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BenedyktXVII Re: wtedy byl moj pierwszy raz ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 22:50 Przeklinam czerwoną zarazę! Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ocet & kartki Re: Rocznica IP: *.ticom.pl 13.12.08, 23:04 - jest ocet? -nie ma. - jest musztarda? - nie ma. -a co jest? - ja jestem, tak myślę! - biorę panią ma miejscu! - tylko na wynos, zakaz spożywania na miejscu! - dziękuję! nie skorzystam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Rocznica IP: *.stk.vectranet.pl 14.12.08, 08:34 Też miałem wtedy 9 lat, czyli jesteśmy rówiesniakmi "chemiczny bracie":) Pierwsza połowa lat osiemdziesiątych to był naprawdę ciężki okres, w sklepach nie było prawie nic. Stałem w kolejce za mięsem/wędlinami czasem i 4-5 godzin. Pomarańcze kubańskie które wcale nie były pomarańczowe tylko zielone również pamiętam. Ocet akurat był zawsze. To były moje lata szkoły podstawowej, więc i tak wspominam je miło. Co do normalnego życia obecnie jest bez porównania lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neurolog Re: Rocznica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 10:19 Oczywiście,że lata Jaruzelskiego to potworny czas szarzyzny,pustych sklepów i totalnej cenzury. Tego drania trzeba skazać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony Re: Rocznica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 11:08 W TV 24 podali wyniki badań. 43 % społeczeństwa uważa, że stan wojenny uchronił Polskę przed rozlewem krwi. 33 % jest odmiennego zdania. Pan Rzecznik Praw Obywatelskich tak to skomentował " taki wynik jest winą mediów, ponieważ za mało lansują tezę, że hunta wojskowa wprowadziła stan wojenny przeciwko społeczeństwu a nie dla jego dobra" . Nie wiem jak to skomentować. Widać przpadkowemu społeczeństwu mozna wmówić wszystko, ale Ono, sądząc po wynikach badań, nie jest takie głupie jak się wydaje chorym z nienawiści /na szczęście nielicznym/ niektórym niedocenianym dziś działaczom i plitykom. Dziś trzeba rozwiazywać obecne problemy /w tym takze w Tarn. Górach/ i nie oglądać się do tyłu , to zostawmy historii. Trzeba przy tym pamietać, że po stanie wojennym było jego zniesienie, był okrągły stół, pierwsze demokratyczne wybory do Sejmu,nowa Konstytucja, przyjecie Polski do NATO, wstąpienie Polski do UE. Były takze i świństwa i przestępstwa. Ich autorów trzeba ukarać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karlus Zielony, po stanie byla krok po krokukapitulacja. IP: *.pools.arcor-ip.net 14.12.08, 12:24 spawacz wiedzial ze nie da sie utrzymac tego co do utrzymania nie bylo. Postaral sie wycofac na z gory upatrzone pozycje. On wygral nie Narod.Komunisci sa dzis znowu gora ,tym razem w kapitalizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstabl Re: Zielony, po stanie byla krok po krokukapitula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 12:36 Wszelkich komunistów i socjaldemokratów należy się wystrzegać jak ognia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukus Re: Zielony, po stanie byla krok po krokukapitula IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.08, 17:25 i solidarnosci tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chamlet Re: Zielony, po stanie byla krok po krokukapitula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 18:30 Ich szczególnie. To oni robili rewolucję pod hasłem " Równych żołądków." I niektórzy mają. Puste. Niech się znowu zbiorą. Fany odkurzyć steropian kupić, msze zamówić i krzyczeć: Precz z.... No z kim teraz? Oto jest pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hyppator Re: Zielony, po stanie byla krok po krokukapitula 15.12.08, 18:46 Teraz sobie ustalili prawo, że wszelkie manifestacje niezadowolenia są niezgodne z prawem. Nie o taką Polskę walczyli "tamci" solidarnościowcy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0,7 Re: Zielony, po stanie byla krok po krokukapitula IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.08, 19:40 "Tamci" solidarnościowcy to był nieoczytany motłoch kierowany przez cwaniaczków i kryminalistów chcących się dorwać do władzy. Władzę zdobyli a resztę w dupsko kopnęli. Zawsze wszelkie przewroty robi się rękami głupich, alkoholików, analfabetów i biedaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Zielony, po stanie byla krok po krokukapitula IP: *.ticom.pl 17.12.08, 20:19 ŚWIĘTA PRAWDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligent Re: Zielony, po stanie byla krok po krokukapitula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 20:45 Waszymi rękami robole,waszymi. Odpowiedz Link Zgłoś