a.kolasinski 01.06.05, 17:24 Witam wybieram się w sierpniu do Słowacji i poszukuje kwater prywatnych,proszę o pomoc i propozycje miejsca spedzenia urlopu Dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gorzanka Re: Słowacja-kwatery 02.06.05, 00:57 poszukaj na innych forach tzn na turystyce sa OFERTY SWIAT moze tam/ sluchajcie moze otworzyc watek gdzie bedziemy polecac fajne kwatery i tam tez mogliby sie wpisywac sami kwaterodawcy. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Słowacja-kwatery 02.06.05, 01:25 gorzanka napisała: > > sluchajcie moze otworzyc watek gdzie bedziemy polecac fajne kwatery i tam tez > mogliby sie wpisywac sami kwaterodawcy. Co Wy na to? pomysł dobry, pod warunkiem, że w nagłówku FORUM znalazłby się wyraźny link do tego wątku, bo jak ktoś chce dać ogłoszenie, to nie biega po wszystkich wątkach dotychczasowych, tylko na dzień dobry zakłada nowy, bo mu się spieszy. jako przykład polecam potwornie zaśmiecone forum 'morze', gdzie, miast czytać o wzburzonych bałwanach przewalających się przez główki rybackiego portu w listopadzie, mamy same wątki typu 'gdzie z czteromiesięcznym niemowlakiem na 2 tygodnie w lipcu by był zjazd dla wózka na plażę, kwatera blisko gastronomii z wygodami do 25 zł i brak komarów', a za chwilę znajduje się pięćdziesięciu kwaterodawców dla jednego niemowlaka+mama i tata w cenie dwóch osób, przyjmujemy także z labradorem wszelkiej maści'. a czy będą chętni na zamieszczanie ogłoszeń górskich akurat na tym forum - to się dopiero okaże w praniu :) ps. może nie tylko kwatery, ale schroniska, chatki, bazy namiotowe etc.? Odpowiedz Link Zgłoś
zaffaran Re: Słowacja-kwatery 02.06.05, 08:02 Czesc, jesli chodzi o Slowacje polnocna, to nigdy nie mialam problemow z zakwaterowaniem-jezdzilismy zawsze w 5 osob-i nawet dla takiej ilosci luda noclegi byly, bo praktycznie w wiekszosci wsi 75% domow oferuje noclegi i zawsze cos sie znajdzie! Jesli chodzi o pd. stoki Slowackiego Raju to z czystym sumieniem polecam Mlynki (www.slovenskyraj.sk/ujuraja) - czysto(to pani sprzatala codziennie, nie my :-)), za drobna oplata(naprawde drobna)zrobila nam pranie w automacie-bylismy po 2 tyg. na Węgrzech),; jesli np.chcecie sie wybrac na dluzej(min.7 dni) w jedno miejsce, to przejrzyjcie oferty www.limba.sk - korzystalam z ich uslug dwukrotnie i bylam bardzo zadowolona- maja szeroki wachlarz zroznicowanych cenowo ofert; nie jest to firma tylko posredniczaca, ale rowniez kontrolujaca kwatery. Na poludniu Slowacji jest gorzej z noclegami- bardzo malo kwater prywatnych- no ale to juz przeciez nie gory... Odpowiedz Link Zgłoś
aard Z jedną rzeczą się nie zgodzę 02.06.05, 11:10 mianowicie z podziałem geograficznym, który proponujez. Słowacja w sposób logiczny (oraz pod względem występiowania gór) dzieli się nie na północną i południową, tylko na wschodnią (od granicy z Ukrainą do mniej więcej Popradu, więc oczysićie Bieszczady i Beskidy), środkową (do mniej więcej linii Piestiany-Nitra na zachodzie, a więc Tatry, Niżne Tatry i reszta fliszu karpackiego) i wschodnią (północna część Niziny Naddunajskiej) i pewnie tę część określałaś mianem "Słowacji południowej". Może uznasz to za czepianie się, ale jednak pojęcia "południowa" i "północna" jakloś kompletnie nie przystają do takiego kraju, jak Słowacja. Gdzie miałaby przsebiegać granica między tymi częściami? Linią Hronu? Przecież poniżej też są góry - choćby Słowacki Kras. Pewne pojęcie o górzystości Słowacji daje mapka: www.limba.sk/kraje_okresy.php?idjaz=5&idstatu=1 Huann proszę o niezbędne korekty do moich wymysłów, bo piszę z pamieci i mogłem coś serdecznie namieszać) aA Rd Odpowiedz Link Zgłoś
zaffaran Re: Z jedną rzeczą się nie zgodzę 02.06.05, 16:43 Ok, niech Ci bedzie, nie mialam na mysli zadnego geograficznego podzialu- dla mnie Slowacja dzieli sie na "blisko Tatr"(czyli polnoc)i "daleko od Tatr" (czyli poludnie); musze przyznac, ze jest to moj bardzo prywatny- powiedzialabym nawet, ze osobisty , podzial :-)) Pozdrowienia z polnocy Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
aard Hehe, dzięki za definicję 03.06.05, 10:50 z prywatnymi definicjami się nie dyskutuje :-) Pozdrawiam, aA Rd Odpowiedz Link Zgłoś
zaffaran Re: Hehe, dzięki za definicję 03.06.05, 19:10 hehehe , prosze bardzo mam mase takich definicji na wlasny uzytek, jednak nie bede sie z nimi ujawniac, zeby ktos znowu nie zapalal slusznym geograficznym gniewem ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
aard Huann ma 100% racji 02.06.05, 11:00 Górzanko, jeśli zrobisz wątek o kwaterach i innych dormitoriach, to koniecznie wyraźnie go podlinkuj w nagłówku forum. Potem już (chyba) pójdzie łatwo. Może nazwać go po prostu OGŁOSZENIA? :) Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra74 Re: Słowacja-kwatery 02.06.05, 13:34 Jeżeli interesuje Cię bliskośc Tatr wysokich to w ub. roku korzystałam z kwatery miejscowosci Velky Slavkov przy ul. Tatrzanskiej. Tel. nie mam teraz ale moge podac na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
e1k1 Re: Słowacja-kwatery 03.06.05, 19:04 Jeśli chodzi o kwatery w części wysokich Tatr to polecam miejscowość która nazywa się Nowa Leśna. Jakieś 4-5 km od Górnego Smokowca. Świetny dojazd kolejką do wszystkich najważniejszych tras w wysokich partiach gór. Bardzo tanie bilety na tą kolejkę. Noclegi znajdziesz tam bez żadnego trudu. Ludzie tam sami proponują i większość Polaków tam się zatrzymuje. Kwater mnóstwo do wyboru. Ostrzegam tylko przed braniem pokoju u cyganów. Są tańsze ale nie pewne. Pięć lat temu trafiłam tam po raz pierwszy o godz. 21 i bez trudu znalazłam kwaterę. Ceny w tamtym roku różne od 18 do 35 zł. Naprawdę warto się tam zatrzymać. Od tamtego razu jeżdżę tam co roku i zatrzymuję się u tych samych ludzi. Jeżeli wybierasz się samochodem to cały czas możesz zostawić go u gospodarzy a Ty przemieszczasz się tą właśnie kolejką za parę groszy i nie tracisz no opłatach parkingowych. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra74 Re: Słowacja-kwatery 03.06.05, 21:07 O własnie, Nowa Leśna jest jeszcze bliżej St. Smokovca niż Velky Slavkov. Odpowiedz Link Zgłoś