Dodaj do ulubionych

chleb orkiszowy

14.01.10, 16:14
Ktos wie jaki jest jego wloski odpowiednik?
Obserwuj wątek
    • tez_ja Re: chleb orkiszowy 14.01.10, 20:13

Pane di spelta? (wyszukane w googlach).
    • linn_linn Re: chleb orkiszowy 15.01.10, 11:11
      Pane di farro.
      • mantra1 Re: chleb orkiszowy 15.01.10, 17:04
        linn_linn napisała:

> Pane di farro.

Nie. Nie wprowadzaj ludzi w błąd (nie po raz pierwszy zresztą). Farro i spelta to nie to samo. Evissima ma rację, chleb orkiszowy to pane di spelta:

tinyurl.com/ydqw329
        www.atlas-roslin.pl/foto/jmak-Triticum-spelta-L.VIII.0.htm
        • linn_linn Re: chleb orkiszowy 15.01.10, 17:42
          Rozne bywaja zrodla:
          it.wikipedia.org/wiki/Farro
          A w sklepie pytalabym raczej o pane di farro niz spelta.
          • mantra1 Re: chleb orkiszowy 15.01.10, 19:32
            Ano różne...ale skoro już upierasz się przy Wikipedii:
            it.wikipedia.org/wiki/Triticum_spelta
            pl.wikipedia.org/wiki/Pszenica_orkisz
            • magda1306 Re: chleb orkiszowy 16.01.10, 10:36
              OK - dzieki.
              A w takim razie wiecie gdzie cos takiego mozna kupic?
              Na pewno nie w pierwszej lepszej piekarni - przynajmniej u mnie...
              • elsaa Re: chleb orkiszowy 16.01.10, 22:42
                Linn ma absolutna racje. Powinnas szukac pane di farro (na poczatku
                tez pytalam o farina di spelta ale nikt nie rozumial o co mi chodzi).
                Szczerze mowiac to odradzam kupno pieczywa tego rodzaju we wloskich
                piekarniach, bo zazwyczaj (a mam nadzieje, ze istnieja wyjatki i
                kiedys bedzie mi dane je znalezc) sa przyciemnianie karmelem, a sama
                ilosc maki orkiszowej jest znikoma.
                Za to radze rozejrzec sie w NaturaSì. Tam tez latwo dostac dobra
                ekologiczna make orkiszowa, do tego troche wody i drozdzy i mozna
                upiec chleb w domu, do czego oczywiscie bardzo zachecam.
                • mantra1 Re: chleb orkiszowy 17.01.10, 00:01
                  elsaa napisała:

> Linn ma absolutna racje. Powinnas szukac pane di farro (na poczatku
                  > tez pytalam o farina di spelta ale nikt nie rozumial o co mi chodzi).
                  Ale pane di farro to nie jest chleb orkiszowy. Jest robiony z innej mąki. Chyba
                  najlepiej jednak kupić farina di spelta (a nie "di farro") i upiec samodzielnie.
                  • elsaa Re: chleb orkiszowy 18.01.10, 21:33
                    Z calym szacunkiem dla Mantry...

W NaturaSi wytlumaczono mi, ze to co jest zazwyczaj sprzedawane jako
                    farro to tzw. orkisz sredni, ktory jest koltywowany we Wloszech.
                    Farro spelta jest to krzyzowka orkiszu sredniego z jakas dzika
                    roslina (niestety nie pamietam nazwy) tak, by przystosowac go takze
                    do zimniejszych klimatow, we Wloszech taki nie rosnie. Wiec trzymajac
                    sie zasady "chilometri 0" i ekologii, polecam kupno farina di farro
                    produkowanej we Wloszech. Tym bardziej, ze maka to tak naprawde
                    skladnik bardzo wrazliwy (np. wilgoc) i od jej jakosci zalezy jakosc
                    wypieku.

A w niektorych NaturaSi mozna kupic ziarno, ktore na miejscu zostanie
                    zmielone na make. Dodam, ze wcale tam nie pracuje, po prostu to sklep
                    gdzie zaopatruje sie najczesciej :)
                    • mantra1 Re: chleb orkiszowy 18.01.10, 22:01
                      Nie jestem specem ani od botaniki, ani od rolnictwa, ani od młynarstwa, ani od
                      towaroznawstwa. Jestem tylko tłumaczem, przekładającym z jednego na drugi i z
                      powrotem. :) Gdy ktoś mnie pyta o definicję, czy tłumaczenie jakiegoś terminu to
                      ją podaję.:) Farro to NIE jest to samo, co orkisz. Potocznie nazwa ta używana
                      jest dla określenia trzech różnych podgatunków tzw. "frumenti vestiti", czyli
                      pszenicy szorstkiej. Farro to po łacinie "Triticum turgidum", po polsku
                      "pszenica płaskurka", orkisz to po łacinie Triticum spelta, po włosku również
                      "spelta". Uprawiali go już starożytni Rzymianie, jedli go gladiatorzy, więc z
                      pewnością nie jest to żadna krzyżówka. Być może w sklepach NaturaSi mąkę
                      orkiszową nazywają potocznie "farina di farro", stosując amplifikację na cały
                      podgatunek, jednak wystarczy zajrzeć na jakąkolwiek stronę z przepisami na różne
                      rodzaje chleba, by znaleźć zarówno przepisy na "pane di farro", jak i na "pane
                      di spelta". Gdyby było to to samo prawdopodobnie nie byłoby żadnej różnicy w
                      nazewnictwie, prawda?
                      Nie wiem, czy Was przekonałam, ale z tej mąki prawdziwego chleba orkiszowego nie
                      będzie. :)
                      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka