05.09.04, 13:22
szukam kontaktu z Polakami mieszkajacymi w Turynie
Obserwuj wątek
    • dorrit Re: Turyn 06.09.04, 11:23
      Comunità Polacca di Torino
      Ognisko Polskie w Turynie
      Via Giusti 8, 10121 Torino
      Tel/Fax.: +39/011538929

- jest tam wiele fajnych ludzi.
      Pozdrawiam!
      • nastka79 do dorrit 06.09.04, 18:26
        hej ,czy istnieje mozliwosc nawiazania kontaktu z kims przyjaznym z tego
        Ogniska poprzez internet?A jesli nie to czy wysylajac list do nich w miejsce
        odbiorcy napisac Imie konkretnej osoby?,bardzo interesuje mnie Turyn pod
        wzgledem zycia tam....
        • dorrit Re: do dorrit 07.09.04, 09:52
          Nie wiem, czy maja swoja strone, wydaje mi sie, ze nie. Nie moge podac ich
          nazwisk bez ich uprzedniej zgody, ale sadze, ze odpowiedza przyjaznie na Twoj
          faks/telefon/list. Kiedys - mowie o latach do 1999, bo wtedy tam czesto
          bywalam - na imprezach, ktore organizowali bywalo zwykle wiele osob w roznym
          wieku, wiekszosc b. fajni ludzie.
          A co do Turynu, to tez go b. lubie i b. mi sie podoba, z tym, ze nie mieszkalam
          tam, wiec jak sie mieszka - nie wiem. Z b. wielu krotkich, jednodniowych
          pobytow wracalam zawsze (wtedy mieszkalam w Mediolanie) z zalem i poczuciem
          wyjazdu z przyjaznego miasta.
    • pulzara Re: Turyn 06.09.04, 15:02
      Ja mieszkam kolo Turynu w Asti.
      • nastka79 Re: Turyn 06.09.04, 18:23
        witam ,chcialabym Cie zapytac jak dlugo juz tam mieszkasz , jak ksztaltuje sie
        zycie w Turynie,czy ciezko jest o prace dla kobiet(czy wogole istnieje taka
        szansa).Bylam tam na wakacjach i zakochalam sie w tym miejscu....jesli mialabym
        mozliwosc przeniesienia sie za granice to tylko w takie rejony.
        • pulzara Re: Turyn 07.09.04, 11:03
          Pomieszkuje od roku, zaznaczam jednak, ze pracuje gdzie indziej. Takze mnie to
          miasto sie podoba, pracuje tam wielu znajomych, takze moj narzeczony. Wiekszosc
          firm znajduje sie oczywiscie poza Turynem i wiekszosc z nich jest mniej lub
          bardziej powiazanych z Fiatem. Niektore firmy sa zamykane i produkcja
          przenoszona do np. Chin, niektore prosperuja niezle, bo znalazly sobie inne
          mozliwosci zbytu. Mozliwosc znalezienia pracy zalezy od Twojego wyksztalcenia i
          znajomosci jezykow. Mozesz przygotowac swoje cv w jezyku wloskim i angielskim i
          wyslac do firm, na przyklad tych, ktore maja interesy z Polska. Swoje dossier
          mozesz tez wyslac np. do firm head-hunterskich w Turynie.
          Przykladowo wynajecie mieszkania, tzw. bilocale, to wydatek rzedu 500-800 EUR
          (zalezy od lokalizacji). Srednia pensja dla osoby po studiach i z
          doswiadczeniem to 1000-1500 EUR. Zawsze zalezy ona jednak od firmy, niektore
          placa mniej. Chyba nie ma znaczenia czy jest sie kobieta czy mezczyzna,
          przynajmniej ja zawsze wychodze z takiego zalozenia. Wazne jest wyksztalcenie,
          doswiadczenie i sila przebicia. Powodzenia.
          • nastka79 do dorrit 07.09.04, 19:16
            dziekuje Ci serdecznie za wszelkie informacje,czy z Toba mozna znalezc jakis
            kontak np. maile;owy?wiesz,chcialabym sie wiele dowiedziec o Turynie ,a przy
            okazji wymienic poglady.no i nawiazac przyjazny kontakt:)
            pozdrawiam i przesylam usciski z Polski
            • dorrit Nastko, mozesz pisac na mail gazetowy n/txt 08.09.04, 08:48

• nastka79 do pulzara 07.09.04, 19:23
            hej ,bardzo dziekuje za wiesci od Ciebie,milo wiedziec ze moje pytania nie
            pozostaja bez odpowiedzi:)chcialabym nawiazac blizszy kontakt z Toba,dowiedziec
            sie czegos wiecej(taka ze mnie ciekawa Turynu kobieta:))jesli to mozliwe to
            prosze o adres maileowy
            serdecznie pozdrawiam
            • irenka82 turyn 08.09.04, 08:09
              fantastycznie ze trafilam na to forum!tez mam zamiar sie przeniesc do
              turynu,ale martwie sie o prace tam.sa jakies szanse?:) pozdrawiam wszystkich
            • pulzara Re: do pulzara 08.09.04, 09:42
              tak jak mowila dorrit....pulzara@gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka